God of War Collection: Volume II

Er is nog altijd een vrees voor Kratos, de kale Spartaanse krijger die voor niets en niemand bang is. Toch ben ik telkens weer een beetje angstig als de strijd tegen de titanen en de goden voortduurt, maar ik heb er me gewoonweg doorheen moeten slaan. Met de Blades of Chaos, waarna upgrades en andere wapens zich voordoen, moeten we weer een hel vol gal en blaaskaken betreden. Bereid je voor op een nieuwe nachtmerrie in de wereld van God of War: Chains of Olympus en Ghost of Sparta.

Sony Computer Entertainment heeft speciaal voor de mensen die nooit een PlayStation 2 hebben gehad, of nogmaals God of War I en II wilden spelen, maar dan in een HD-jasje, de games opnieuw uitgebracht in de God of War Collection. Nu heeft Sony ook, voor de mensen die bijvoorbeeld geen PlayStation Portable bezitten, de PSP-versies van Chains of Olympus en Ghost of Sparta in een HD-omgeving gestoken en op de PlayStation 3 uitgebracht onder de naam God of War: Origins Collection. De games verschenen respectievelijk in 2008 en 2010, maar 2011 is het jaar dat Kratos met alle (oude) zeilen nog eens zijn ware aard laat zien.

Waardig voor de prijs, en voor de graphics?

Die collecties waarbij oudere games of titels met een lagere grafische teint opnieuw worden uitgebracht zijn interessant, maar voor een volle pond leggen niet veel mensen het geld ervoor neer. De Origins Collection is dan ook gelukkigerwijs voor iets meer dan de helft van een volledige game te krijgen. Echter, zowel Chains of Olympus als Ghost of Sparta kennen al de nodige informatie in de reviews, dus veel over de games bespreken we hier niet.

Een interessant detail is natuurlijk of het grafisch stukken beter is dan op de PlayStation Portable. Ja, de technieken van tegenwoordig zorgen ervoor dat deze God of War-titels een stuk strakker ogen. Vooral de aandacht op de cutscenes is te merken; die zijn flink opgepoetst wat toch een wow-momentje geeft, als je bedenkt dat de games van de PlayStation Portable afkomstig zijn. Ook in-game mogen we van meer textures genieten, de omgevingen zien er net wat sfeervoller uit en ook de characters zijn gedetailleerder. Toegegeven, het is geen niveau á God of War III, maar het is dan ook onmogelijk met een andere engine deze hoogte te halen. Qua geluid is het ook weer een stapje omhoog. De epische muziek en bulderende geluiden van gevechten denderen nu door de boxen van je televisie of een leuk eigen setje; een stuk aangenamer dan op de PSP.

Tipt niet aan God of War III

Spelers van de God of War-reeks weten stuk voor stuk dat elke titel kwaliteit biedt, op welke console dan ook. Chains of Olympus en Ghost of Sparta zijn dan ook geen uitzondering. De brute actie spat eindelijk van je televisiescherm af, de hele wereld van de serie oogt weer briljant en alle animaties die uit elkaar gereten worden blijf ik met een sadistische glimlach aanschouwen. Alle kracht is met deze games uit de PlayStation Portable gehaald en er kan na de oppoetsbeurt ook niet meer op de PlayStation 3 van gemaakt worden. Dat is dan ook een klein nadeel. Het ziet er heerlijk uit, omdát het op een televisie te aanschouwen is, maar God of War III, die speciaal voor de PlayStation 3 is ontwikkeld, blijft toch de koning in het moment van wow. Het was volledig nieuw, audiovisueel verpletterend en de blood ’n gore werd zo intens weergegeven. Als je daarna deze Origins Collection speelt, mis je net die ervaring die je had met God of War III.

Daarnaast zijn de games precies hetzelfde als op de PlayStation Portable. Niet dat dit erg is, maar er zijn helemaal geen veranderingen aangebracht en er zijn nauwelijks extra’s aan toegevoegd – alleen producer talk. Wel zijn er uiteraard Trophies aan de collectie gevoegd, dus er is een iets breder doel om de games (nogmaals) te spelen. Consumenten vinden het meestal wel fijn om een iets andere versie te krijgen, maar anderzijds zullen veel mensen niet moeilijk doen om deze keuze te maken. Het is God of War, het blijft God of War en als je deze nog niet hebt gespeeld, ga je gewoon weer een ongelooflijk vet avontuur in met Kratos.

Perfecte controle

Natuurlijk staat de Origins Collection op de PlayStation 3 wel voor één ding, de verbeterde controls ten opzichte van de PlayStation Portable-versies. Beide God of War games zijn met de DualShock 3 controller van de PlayStation 3 geïntegreerd, dus de irritante momentjes waarbij je een tweede analoge stick mist, is verleden tijd. Je beweegt je veel gemakkelijker door het universum, je kunt beter wegduiken en vijanden afslachten geeft een perfecter gevoel dan op de handheld. Natuurlijk was je eenmaal gewend aan de controls van de PSP, maar de DualShock 3 blijft hier toch superieur aan, dus in dit geval is de waarde van de collectie nog beter geslaagd.

Conclusie

Weinig informatie over God of War: Chains of Olympus en Ghost of Sparta, maar het is wel duidelijk wat de Origins Collection biedt. Naast wat producer praat zijn de games identiek als de PlayStation Portable versies. Het is geweldig dat ze grafisch zijn opgepoetst en zeker de cutscenes gaven in dit geval toch even een wow-effect. Dit betekent niet dat ze God of War III evenaren, maar voor ports is het zeker geen slechte collectie. Het is allemaal een stuk beter dan op de handheld en daar hebben de controls ook hun aandeel in. De DualShock 3 is superieur voor God of War, dus daar valt niets over te klagen. Buiten Trophies zijn er geen vernieuwingen of veranderingen aan de games, dus ga je voor de uitdaging of heb je nooit een PSP gehad, dan is de Origins Collection het zeker waard.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Grafische verbetering
 • God of War PSP nu op de PlayStation 3
 • Controls met de DualShock 3

Wat is NOT

 • Weinig extra's
 • Wow-factor is minder

8.5

 1.   
  templer's avatar

  Misschien was het leuk geweest om te melden dat beide games in 3D te spelen zijn 😉

 2.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  pas nog deel 1 en 2 hd remake uitgespeeld, wil deze wel kopen, maar eerst november:D

 3.   
  Slayer61's avatar

  templer schreef, "Misschien was het leuk geweest om te melden dat beide games in 3D te spelen zijn 😉 "

  Inderdaad, deze HD remake is dan ook niet voor de mensen die GOW al hebben gespeeld. Full HD, 3D en nog eens op de PS3. Wat voor extra’s wil je nog meer!?

 4.   
  Rijstekorrel's avatar

  Slayer61″][quote=”templer schreef, "Misschien was het leuk geweest om te melden dat beide games in 3D te spelen zijn 😉 "

  Inderdaad, deze HD remake is dan ook niet voor de mensen die GOW al hebben gespeeld. Full HD, 3D en nog eens op de PS3. Wat voor extra’s wil je nog meer!?[/quote]

  Ik heb deze nog niet gespeeld ik heb 1 tot 3 echt helemaal kapot gespeeld zo gruwelijk ver gewoon het verhaal en de acttie enzo, Dus nu de psp delen vind ik wel leuk om te gaan spelen die ken ik nog niet 😀

 5.   
  mmx's avatar

  Deze komt zeker in mijn collectie goede game 🙄

 6.   
  Dotz's avatar

  ”Slayer61″ schreef, "Wat voor extra’s wil je nog meer!?"

  Gratis popcorn

 7.   
  toqeer's avatar

  voor mij is het all genoeg dat ik de psp versies heb gespeeld