Mortal Kombat Arcade Kollection

In 2011 bracht NetherRealm Studios ons een re-interpretatie van de eerste drie Mortal Kombat games. Deze uitgave van de speelhal klassieker heeft inmiddels meer dan 3 miljoen spelers bereikt; een waar succes. Nu komt dezelfde ontwikkelaar met de drie originele games als downloadbare titel.

Zet de studio met deze download een flawless victory neer, of is dit juist iets waar je als sterveling ver vandaan moet blijven?

Als vanouds

Een beroemde titel als Mortal Kombat heeft zijn reputatie aan een aantal dingen te danken; onder andere het extreme geweld en een moeilijkheidsgraad die iedere gamer de haren uit het hoofd kon laten trekken. Als vanouds is er ook niets veranderd aan de games die je met deze download in huis haalt; de trilogie is intact gelaten, rechtstreeks uit de arcade kasten. Deze omzetting is zelfs beter dan een aantal eerdere uitgaven bij elkaar, want alle extra’s en verborgen vechters zitten er ook in; iets wat eerder verspreid lag over de verscheidene eerdere versies van deze drie vechtgames.

Dit betekent niet dat er geen aanpassingen zijn gemaakt ter verbetering op gameplay niveau. De game heeft een optie om je scherm om te toveren in een ware arcade kast. Dit geeft menig speler toch weer een beetje kippenvel, het is de Mortal Kombat-vibe waar we mee zijn opgegroeid . Daarnaast is het ook mogelijk om een speciale arcade stick te gebruiken, iets wat het speelhal gevoel compleet maakt.

De gameplay is dus na al die jaren nog steeds hetzelfde; de laatste die overeind staat is de winnaar en kan dit afsluiten met een brute fatality move. Zoals we gewend zijn van Mortal Kombat staat dit gelijk aan het skelet van je tegenstander uit zijn lijf trekken, om maar iets te noemen. Maar na een aantal potjes begon de ellende die mij toch aan het denken zette.

Bloed, zweet en tranen

In deze tijd zijn de meeste games (met wat moeite) uit te spelen. Dit is niet het geval met de ouderwetse Mortal Kombat serie; vijanden zijn dusdanig gescript dat ze steeds een zet eerder dan jou zijn, wat kan leiden tot grote frustratie. Menig gamer van nu zal dit nog wel door de vingers kunnen zien… Totdat je bij de laatste paar vechtersbazen terecht komt.

Vanaf dit punt kan ik niet anders dan concluderen dat de games niet meer bij deze tijd horen; de speler wordt getrakteerd op een arsenaal aan attack spamming en instant kills. Na 5 keer proberen gaat dit vervelen; dit is ook direct een minpunt aan de game. Het is gewoon te lastig om doorheen te bijten, zelfs voor de doorgewinterde gamer. Dit gaat al snel leiden tot het uitvoeren van repetitieve combo’s om alsnog te winnen, maar dit maakt de game weer erg repetitief, wat zonde is van een titel zoals deze. Nee, NetherRealm Studios had de normal-mode ook echt normal moeten maken en niet gelijk moeten maken aan de very hard-optie.

Knokken doe je met maten

Gelukkig is het niet verplicht om de computer op zijn smoel te stompen, want de ontwikkelaar heeft een online modus toegevoegd aan de drie titels. Hier kun jij je meten met andere spelers van over de hele wereld in combinatie met leaderboards. Een leuke toevoeging die de speelduur aanzienlijk verlengt. Helaas zijn de servers die op het moment van schrijven draaien niet de beste; er kan soms zware lagg opzetten wat jouw prestaties aanzienlijk verminderd.

Daarnaast is het ook mogelijk om de game met twee controllers te spelen, iets wat ik alleen maar aan kan moedigen. Op deze manier is het dus mogelijk om op een scherm met z’n tweeën elkaar af te rossen tot pulp. Naast alle eerder genoemde functies is dit ook iets wat de speelduur erg vergroot, aangezien er niets leukers is om elkaar tot moes te slaan en jezelf te kronen tot koning.

Conclusie

NetherRealm Studios heeft echt geprobeerd om de ouderwetse games weer op de kaart te zetten, maar omdat deze zo pittig zijn zal deze collectie de meeste gamers die nieuwerwetse games gewend zijn niet weten te amuseren. Mocht je een die-hard Mortal Kombat fan zijn is dit natuurlijk een must-have en dan zal de moeilijkheidsgraad ook geen probleem vormen. De toevoeging van een online modus verbeterd ook wat de arcade klassiekers ons ooit brachten; keiharde, brute actie met honderden liters bloed om te delen met je vrienden. Fatality!

Voor de prijs hoef je deze titel ook niet te laten liggen; 10 (of 800 Microsoft Points) euro voor drie legendarische games is natuurlijk geen geld. Kortom: leuk, moeilijk en soms wat irritant, maar zeker het proberen waard.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Mortal Kombat 1
 • 2 en 3
 • Online modus
 • Arcade scherm/stick optie
 • Hidden fighters!

Wat is NOT

 • Te pittig voor deze tijd
 • Verder geen nieuwe toevoegingen
 • Ietwat laggy online

8

 1.   
  Fawaka-W's avatar

  Hun nieuwste MK is al tegen perfect aan. Ik denk dat ze dit beter wat later hebben kunnen uitbrengen.

 2.   
  FishHookz's avatar

  Geweldige game 😉

 3.   
  tomson71's avatar

  Ze hadden dit juist VOOR Mortal kombat(de nieuwste) uit moeten brengen, nu is iedereen alweer gewend aan de nieuwe versie.
  Dit had een mooi lekkermakertje geweest voor de nieuwe….

 4.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Waarom zou je deze spelen?
  Mortal Kombat 9 bevat ook ook mk 1, 2 en 3 in een nieuw en verbeterd jasje.
  Of dat mensen kopen alleen voor de Nostalgia… Ok 😉

 5.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Persoonlijk vind ik nog steeds dat geen een vechtspelletje kan tippen aan deze drie delen. Om de FOTOPLAY i LOVE FOTOPLAY!!! Alleen jammer dat deze game alle mk’s 1,2, en 3 naar hd kwaliteit is geupdate want daardoor zit er een lagg in als je online gaat, dat is helaas nog steeds niet verholpen met een update, echt jammer. Ik had grote hoop in deze game maar door de lagg speelt de gewone downloadbare MK3 (XBOX360) veel beter. 😥

 6.   
  Hillianii's avatar

  Altijd nog wel leuk!

 7.   
  locoferry's avatar

  speelde altijd toen die tijd op de nintendo