Nintendo wint de handheldoorlog

Toegegeven, de launch van de 3DS is niet bepaald vlekkeloos verlopen. Op het moment van schrijven is de handheld slechts anderhalf miljoen keer verkocht, een aantal dat verbleekt bij de verkopen van de originele DS. Daarnaast heeft Nintendo, vanwege de slechte verkoopcijfers, zelfs een drastische prijsverlaging moeten doorvoeren om een stimulans te creëren. Toch durf ik te zeggen dat op de lange termijn Nintendo de winnaar van de nieuwe handheldoorlog zal worden en wel vanwege het volgende…

De prijs

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat de launchprijs van 250 euro simpelweg te hoog was voor de 3DS. Niet zozeer vanwege de prijs zelf, aangezien de 3DS een aardige hoeveelheid features in huis heeft, maar vanwege een gebrek aan titels bij de launch om die prijs te rechtvaardigen. De afgelopen maanden hebben we slechts één game meegemaakt die hele hoge scores behaalde en dat is niet geheel verrassend Ocarina of Time. Natuurlijk zijn titels zoals Super Street Fighter IV, Ghost Recon: Shadow Wars en Star Fox 64 3D niet te vergeten, maar we missen een ware system seller. Zelfs Ocarina of Time 3D kan deze rol niet vervullen.

Zodoende heeft Nintendo de komst van Super Mario 3D Land, Mario Kart 7 en zelfs Kid Icarus: Uprising vervroegd naar deze kerst, zodat de verkopen mogen stijgen. Een handjevol Mario-games is echter niet genoeg en daarom heeft men de prijs nu al immens laten zakken. Dit zorgt niet alleen voor betere verkopen in het algemeen; het positioneert de handheld ook in een lagere prijsklasse dan de PlayStation Vita en dat is toch een groot voordeel. Het argument dat de handheld van Sony vele malen krachtiger is, mag wat mij betreft direct de nek omgedraaid worden met deze tech-demo van de technologie achter de 3DS.

De add-on

Toch heeft Sony met de Vita één heel groot voordeel in handen: twee analoge sticks. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld shooters en action/adventure-games volledig tot hun recht te brengen op de handheld. Er is echter niet langer sprake van deze troef, want Nintendo heeft een add-on onthuld voor de 3DS, die simpelweg een tweede analoge stick toevoegt aan de handheld. Maar Jonah toch, waarom heeft Nintendo niet direct een tweede analoge stick verwerkt in de 3DS? Iets met een gehaaste launch en ontwikkelingskosten…

Het valt simpelweg niet te ontkennen dat de launch van de 3DS gehaast is en dankzij een add-on van vijftien euro lijkt de handheld ineens veel aantrekkelijker dan voorheen. Ik geloof overigens niet dat de add-on op het allerlaatste moment bedacht is, want games zoals Monster Hunter Tri G en Resident Evil: Revelations, die al enige tijd in ontwikkeling zijn, zullen gebruikmaken van de tweede analoge stick.

Persoonlijk heb ik geen bezwaar tegen de add-on, want het biedt niet alleen een betere besturing voor bepaalde games; het zorgt er tevens voor dat de handheld beter in de handen ligt. Dit klinkt wellicht als een drogreden, maar ik ervaar bij bepaalde games dat ik last krijg van kramp en de add-on gaat dat tegen. Ik ben nou eenmaal nog de originele DS gewend.

De games

ightVervolgens komen we uit bij de games van beide handhelds. Ja, de PlayStation Vita gaat qua titels een veel betere launch tegemoet dan zijn concurrent, maar het gaat natuurlijk om system sellers. Uncharted: Golden Abyss is met gemak een voorbeeld hiervan, maar vanwege recentelijke aankondigingen durf ik te beweren dat de 3DS uiteindelijk zal gaan winnen op het gebied van games.

Capcom heeft namelijk niet alleen Monster Hunter Tri G onthuld, maar ook nog eens Monster Hunter 4, die vooralsnog alleen voor de 3DS zal verschijnen. De kenners onder ons weten hoeveel PlayStation Portables deze franchise heeft verkocht, dus het valt met zekerheid te zeggen dat de 3DS een paar miljoen keer over de toonbank zal gaan de komende jaren voor Monster Hunter.

Daarna resteren de overige titels en zoals altijd komt het neer op persoonlijke voorkeur. Sinds de prijsverlaging begint het me echter op te vallen dat de 3DS weer populair begint te worden bij het casual publiek. De niet-kenners onder ons beginnen namelijk te begrijpen dat de handheld niet slechts een DS met een 3D-functie is. Met de komst van diverse Mario-titels valt het niet te ontkennen dat de 3DS deze kerstdagen een populair cadeau zal worden binnen de familie.

 1.   
  painkillers's avatar

  ja de 3ds kost nu al minder dan de dsi xl.

 2.   
  Relief's avatar

  Valt wel mee. De 3DS is niet zo bekend en omdat het ontwerp vergelijkbaar is zullen veel mensen de meerwaarde niet zien.

  Zodra de Vita uit is, zal Sony de handheldmarkt domineren. Dat ding laat duidelijk zien dat het voor een prijs van 250 euro echt meerwaarde biedt.

 3.   
  ckerigon's avatar

  Relief schreef, "Valt wel mee. De 3DS is niet zo bekend en omdat het ontwerp vergelijkbaar is zullen veel mensen de meerwaarde niet zien.
  Zodra de Vita uit is, zal Sony de handheldmarkt domineren. Dat ding laat duidelijk zien dat het voor een prijs van 250 euro echt meerwaarde biedt."

  Eerst zien dan geloven dat beloofde ze ook bij de PSP en dat faalde toch hard in mijn ogen.

 4.   
  fabiankok's avatar

  ckerigon schreef, "

  ”Relief” schreef, "Valt wel mee. De 3DS is niet zo bekend en omdat het ontwerp vergelijkbaar is zullen veel mensen de meerwaarde niet zien.
  Zodra de Vita uit is, zal Sony de handheldmarkt domineren. Dat ding laat duidelijk zien dat het voor een prijs van 250 euro echt meerwaarde biedt."

  Eerst zien dan geloven dat beloofde ze ook bij de PSP en dat faalde toch hard in mijn ogen. "

  Tjah, de psp was wel de eerste actie van Sony op de handheld markt, en daar zullen ze geheid van geleerd hebben. Ik denk dat het wel goed komt met de Vita, en ik blijf sceptisch over de 3DS, dat gevoel krijg je echt niet meer weg bij me, wat Nintendo ook probeert-

 5.   
  toqeer's avatar

  ik hoop dat ps vita wint want ds won het zelfs van psp hoop dit keer psvita 🙂

 6.   
  blackname's avatar

  Relief schreef, "Valt wel mee. De 3DS is niet zo bekend en omdat het ontwerp vergelijkbaar is zullen veel mensen de meerwaarde niet zien.
  Zodra de Vita uit is, zal Sony de handheldmarkt domineren. Dat ding laat duidelijk zien dat het voor een prijs van 250 euro echt meerwaarde biedt."

  Ik denk het niet, zou zelf eerder kiezen voor de psvita maar de 3ds is meer op een grote doelgroep gericht terwijl de psvita toch wat meer voor de hard-core gamers is.

 7.   
  fdennis's avatar

  Ik ga de Vita zeker halen tijdens de release. Ik ben zeer overtuigd van de kracht en de mogelijkheden van het apparaat. Natuurlijk is het leuker om op je TV scherm te gamen maar ik heb niet zoveel problemen mee om op een kleine scherm te gamen. Ook de releases ter vergelijking van de 3ds en Vita spreken mij beter aan. Bij de 3ds zat er 1 game bij die mij leuk leek. Uiteindelijk was dat ook nog is een flop en dat was Sims3. Bij de Vita zitten er bij de release al 2 must have games voor mij bij. Uncharted Golden Abyss en Ultimate Marvel vs Capcom. Conclusie voor mij is dat de 3ds 3 enorme minpunten heeft en de Vita 1 .

  Bij de 3ds zijn voor mij de minpunten:

  Batterij duur
  1 Stick ( Shooters zijn daardoor minder )
  En wat er allemaal voor uitkomt is een minpunt. Op Mario Kart na is het niet veel bezonders. En voor de meeste misschien nog Super Mario , Luigi’s Mansion maar voor de rest ook niet veel bezonders.

  En bij de Vita is voor mij de enige minpunt het batterij duur. Net als de 3ds een karige 3 tot 5 uur. Dit had minstens 9 uur moeten zijn naar mijn mening. Zeker met lange reizen is zon handheld juist leuk. En als je nu op vakantie gaat en je hebt een 3ds en een Vita. En je bestemming is Spanje dan ben je op de helft van de rit en beide handhelds zijn al leeg.

 8.   
  Jonah's avatar

  Je beseft toch wel dat dankzij de slider pad, die een tweede analoge stick toevoegt aan de 3DS, het hele minpunt omtrent shooters tenietdoet? 😉

 9.   
  fabiankok's avatar

  Jonah schreef, "Je beseft toch wel dat dankzij de slider pad, die een tweede analoge stick toevoegt aan de 3DS, het hele minpunt omtrent shooters tenietdoet? 😉 "

  Dan is het alsnog -2 tegenover -1 voor hem? o.o

 10.   
  Jonah's avatar

  Niet geheel waar, want de korte batterijduur geldt ook voor de Vita, waardoor het enkel neerkomt op de games en het eigenlijk -1/0 is. 😉

 11.   
  -Arthur-'s avatar

  Deze post maakt mijn dag weer goed! Ben gelukkig niet de enige die er zo over denkt. De DS is vele malen succesvoller dan de PSP, terwijl de DS graphics superlelijk zijn vergeleken met de PSP. Gelukkig kiezen de meeste mensen gameplay nog steeds boven graphics. Ik bezit een 3DS, en zal waarschijnlijk een Vita aanschaffen. En nu maar hopen dat Sony een veel breder game aanbod zal leveren met de komst van de Vita…..en Capcom een dikke som geld betalen voor het continueren van Monster Hunter op de Vita, want zonder die serie had er geen PSP meer bestaan, ben ik bang. 😉

 12.   
  brend5's avatar

  Jonah schreef, "Je beseft toch wel dat dankzij de slider pad, die een tweede analoge stick toevoegt aan de 3DS, het hele minpunt omtrent shooters tenietdoet? 😉 "

  je beseft wel dat niet iedereen zin heeft om een add-on te kopen voor iets wat standaard erin had moeten zitten. en als je een add-on moet kopen om je handheld lekker in de hand te hebben is dat ook een minpunt, slecht ontworpen design.

 13.   
  Jonah's avatar

  Dat de handheld niet “lekker” in de hand ligt, is een persoonlijke kwestie en overigens niet helemaal waar. Ik kan uitstekend met de 3DS om, maar doordat ik de grootte van de oorspronkelijke DS gewend ben, krijg ik soms kramp of vermoeide vingers.

  En ja, wat betreft de slider pad heb je 100% gelijk. Het is iets dat reeds in de handheld verwerkt had moeten zitten. Desondanks ben ik blij dat Ninty het product op de markt brengt.

 14.   
  soldierarjan's avatar

  ik denk dat de 3ds de handheldoorlog niet gaan winnen door de slechte titels die nu zijn uit gekomen allemaal je hoort er maar weinig mensen over en ik zie maar zelden iemand met de 3ds.
  Ik denk dat de vita stukken beter gaat doen met beter titels en de prijs is in beter verhouding voor wat je er allemaal voor terug krijgt.
  Ik ga zelf de vita gelijk halen zo vet apparaat.
  En mocht nitendo toch winnen komt het vooral door de casual markt denk ik.

 15.   
  ckerigon's avatar

  soldierarjan schreef, "ik denk dat de 3ds de handheldoorlog niet gaan winnen door de slechte titels die nu zijn uit gekomen allemaal je hoort er maar weinig mensen over en ik zie maar zelden iemand met de 3ds.
  Ik denk dat de vita stukken beter gaat doen met beter titels en de prijs is in beter verhouding voor wat je er allemaal voor terug krijgt.
  Ik ga zelf de vita gelijk halen zo vet apparaat.
  En mocht nitendo toch winnen komt het vooral door de casual markt denk ik."

  Ik heb in beide bedrijven vertrouwen..
  En de 3DS is ook hardcore genoeg hoor er staat echt een rij hardcore vette games voor de 3DS klaar..

 16.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik hoop ook dat de Vita wint ik vind de 3ds niet veel meer waarde hebben alleen met dat 3D erbij, Verder ik vind ik verdomd irritant spelen heb met het schuifje lopen spelen maar ik kon alleen lekker spelen als 3D uit was.

 17.   
  FishHookz's avatar

  Relief schreef, "Valt wel mee. De 3DS is niet zo bekend en omdat het ontwerp vergelijkbaar is zullen veel mensen de meerwaarde niet zien.
  Zodra de Vita uit is, zal Sony de handheldmarkt domineren. Dat ding laat duidelijk zien dat het voor een prijs van 250 euro echt meerwaarde biedt."

  Het ontwerp is inderdaad niet veel verandert waardoor mensen de meerwaarde van het product niet inzien 😉

 18.   
  KSnK's avatar

  Goed stukje, Jonah. Ik ben het wel met je eens, ik denk ook dat de 3DS gaat winnen. Als ik zou moeten kiezen zou ik ook eerder voor de 3DS gaan dan voor de Vita, omdat daar, voor zover ik gelezen heb, bijna alleen maar hardcore games op uitkomen. Bij een handheld hoeft dat van mij juist niet per sé, casual games vind ik daarop beter. Daarnaast ben ik een enorme Zelda fan en aangezien ik echt niet van plan ben een Wii U te kopen, moet ik op een andere manier aan mijn Zelda verslaving voldoen. Ik denk dat ik ‘m maar voor m’n verjaardag ga vragen 🙂

 19.   
  Glennus's avatar

  Goed stukje, maar geheel onzijdig qua de games die je noemt vind ik het niet :P… Maar je weet wel welke game ik bedoel 😉

 20.   
  Zhoukov's avatar

  Monster hunter… geweldig! 🙂 Hebbon!!
  Kheb nu Monster Hunter Freedom Unite liggen voor PSP.. bijna ‘uitgespeeld’.
  Echt toffe game.. en echt zwaar lastig vind ik.. Maar helaas ben ik niet zo’n fan van de DS 🙁
  Maarja.. misschien veranderd dat nog.

 21.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  Sony’s doelgroep: mensen die regelmatig gamen. en de hardcore onder ons:)
  Nintendo’s doelgroep: Mensen die af en toe gamen.