TrackMania 2: Canyon

Zet je schrap voor laagvliegende bolides, duizelingwekkende tracks en urenlang plezier, want TrackMania 2: Canyon scheurt binnenkort de winkels in. Onlangs heb ik met plezier de bèta van de game mogen beproeven en wat heb ik me toch weer ouderwets genoten! Ook dit nieuwe deel zit weer stampvol met honderden tracks, de nodige portie humor en stevige muziek. Bepaalde tracks konden echter nog altijd extreem moeilijk zijn, dus ik wil deze gelegenheid nog even aangrijpen om mijn excuses aan te bieden aan mijn buren, die intens hebben kunnen meegenieten van de afgelopen speelsessies…

ManiaPlanet

De kracht van TrackMania 2: Canyon is het gebruik van ManiaPlanet, een online service die het delen en beoordelen van tracks vereenvoudigt. Het gebruik hiervan is mogelijk na het creëren van een account op de officiële website van de game, waar tevens een profiel van jezelf te vinden zal zijn. Op dit profiel kun je een lijst met vrienden managen, je favoriete servers beheren, deelnemen aan officiële ladders en nog veel meer. Het gaat er in elk geval om dat ontwikkelaar Nadeo de community nog hechter wilt maken dan voorheen.

Na het aanmaken, tunen en valideren van een map is deze gekwalificeerd om online te spelen en wordt deze automatisch gedeeld via ManiaPlanet. Anderen kunnen vervolgens jouw map beoordelen en de tijd die je als maker neerzet op de map dient als maatstaaf voor tegenstanders. De creaties die ik voorbij heb zien komen, variëren kwalitatief gezien natuurlijk enorm, maar ik werd toch met regelmaat verrast door fantastische tracks. Dit is allemaal mogelijk dankzij de vernieuwde editor.

De uitgebreide editor

Zoals te verwachten, kunnen we wederom aan de slag met onze eigen tracks, maar de wegen voelen allemaal net wat soepeler en realistischer aan. Nu moet die laatste term overigens niet al te serieus genomen worden, want het geheel oogt nog steeds als een gigantische skateboardbaan, gevuld met loopings, de meest extreme bochten en uiteraard nog veel meer. Toch viel het reeds op dat de spelers eveneens realistische mappen aan het creëren zijn, die toch nog een fantastische ervaring bieden.

De track editor bestaat nog altijd uit een grote vlakte, waar je als kunstenaar volledig mee uit je dak kunt gaan. Beginners kunnen voorzichtig tracks maken in de beginnende modus, terwijl veteranen letterlijk de meest bizarre tracks uit het stof trekken. Ik ben in elk geval urenlang zoet geweest met het produceren van allerlei tracks en er kwam toch stiekem even een glimlach op m’n gezicht, toen ik op een willekeurige server één van mijn zelfgemaakte mappen tegenkwam.

TrackMania, maar net iets anders!

De game laat zich nog altijd spelen als een traditionele TrackMania-game, maar de bolides voelen wat zwaarder aan op de weg. Dit klinkt wellicht vreemd in de oren, maar de wagens laten zich net wat realistischer besturen dan voorheen. De pijltoetsen komen overigens nog altijd aan te pas, maar het komt er simpelweg op neer dat Nadeo een wat realistischer tintje heeft gegeven aan de algehele titel, mede dankzij de toevoeging van een uitstekend schademodel.

Laat je echter niet misleiden, want de wagens vliegen je nog altijd om de oren, de tracks laten je ongelooflijke stunts uitvoeren en het frustratiegehalte is op zijn tijd ook erg hoog. Dit is voor mij echter altijd al de aantrekkingskracht geweest van de serie en het lijkt erop dat ook Canyon hieraan gaat voldoen. Ik hoop in elk geval dat mijn buren met de komst van de volledige versie alvast voorbereid zijn.

Voorlopige conclusie

Ik heb immens veel plezier gehad met de bèta van TrackMania 2: Canyon, want het geheel voelt simpelweg fris aan. Dankzij ManiaPlanet wordt het delen van mappen erg makkelijk gemaakt en dit betekent duizenden mappen en honderden uren plezier in de toekomst. De uitgebreidere editor geeft je zoals altijd nog de mogelijkheid om de kunstenaar uit te hangen en de tracks ogen wat soepeler dan voorheen. Daarnaast voelen de wagens een tikkeltje realistischer aan dan in voorgaande delen binnen de serie. De game biedt in elk geval een ongekende adrenalinestoot en brengt de community op een fantastische wijze samen!

  1.   
    Jemigzeg's avatar

    Deze staat sowieso op mijn lijstje

  2.   
    ckerigon's avatar

    Ook op mijne alleen kben benieuwd wat de specs zijn..

  3.   
    DutchFreeze's avatar

    Het lijkt me een erg leuke game.
    Zeker omdat ik een erg goeie ervaring heb met TM Nations forever of united ofzo…

  4.   
    Update's avatar

    Nice. THX JONAHHH! hier wachtte ik op 😀

  5.   
    Marcelv's avatar

    Ziet er vet uit! Deze wil ik hebben!

  6.   
    Mika0077's avatar

    Maar is het nou gratis net zoals het eerste deel

  7.   
    iop247's avatar

    Dit ziet er wel heel gaaf uit!

  8.   
    FishHookz's avatar

    Ziet er leuk uit 🙂

  9.   
    RocknRolf's avatar

    Tof! Ben benieuwd naar meer