Mass Effect 3 Gamescom

Ik heb heel veel uurtjes speeltijd in Mass Effect en Mass Effect 2 zitten. Daarom vond ik het ook verschrikkelijk vervelend om op de Gamescom met Mass Effect 3 aan de gang te gaan… Natuurlijk niet! Het was super vet en in deze preview vertel ik waarom!

Geen makkelijke taak

Mass Effect 3 is het einde van de fantastische trilogie. Daarom zal dit het grootste, vetste en bruutste Mass Effect-spel ooit worden. Natuurlijk neem je weer de rol van Commander Shepard op je en zul je veel actie tegenkomen. Dit keer ga je het echt tegen de Reapers opnemen. Ze vallen namelijk de aarde aan en het is aan jou de taak om deze geliefde planeet en natuurlijk de mensheid te redden. Dit doe je niet alleen, want dat is een taak die nooit zal slagen. Nee, je moet een leger bij elkaar zoeken. Hele rassen moeten overgehaald worden om aan jouw kant te vechten en geloof me, dit zal geen makkelijk taak zijn.

Welcome back, RPG!

Het belangrijkste wat we op de Gamescom te zien kregen was het RPG gedeelte van Mass Effect 3. Het eerste spel uit de serie had redelijk wat trekjes van een RPG, maar voor Mass Effect 2 maakte Bioware de keuze om de meeste RPG-elementen weg te laten. Persoonlijk vond ik dit een groot gemis en daarom ben ik ook heel blij dat we in Mass Effect 3 weer veel mogelijkheden krijgen om de gameplay naar onze eigen hand te zetten. Het doel van Bioware is dit keer een goede mix tussen een RPG en een Third-person shooter te maken.

Tijdens een presentatie liet Bioware kort het power menu van het derde deel zien. In één oogopslag zag ik al dat we meer powers tot onze beschikking krijgen dan we gewend zijn. Er zijn echter niet alleen meer krachten, maar we gaan ook de diepte in. Waar de krachten in Mass Effect 2 vier levels hadden en bij level vier één keuze mogelijkheid aanwezig was, trekt Mass Effect 3 dit veel verder. Elke power heeft veel meer dan vier levels en voor elke power zijn verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. Zo zag ik dat we als Soldier onder andere aan de slag konden met krachtens als Incendiary Ammo, Frag Grenade en Adrenaline Rush. Enkele aanwezige krachten zullen oude bekende zijn, maar Mass Effect 3 heeft ook nieuwe krachten. Waarvan de Omni Blade, een virtueel zwaard voor close combat, een heel goed voorbeeld is.

Vergrote vorm van vrijheid

Al de vette powers van Shepard ga je natuurlijk gebruiken om je vijanden het leven moeilijk te maken. Ook dit wordt dieper en spannender dan het ooit in een Mass Effect-game is geweest. Zo zijn de vijanden stuk voor stuk moeilijker om te verslaan. Er zijn bijvoorbeeld vijanden met dikke armors en vijanden die fysieke schilden hebben. Je zult niet alleen maar wat in het rond moeten schieten. Nee, bewegen is de factor tot succes. Flank je vijanden, instrueer je team goed, gebruik je granaten op een slimme manier. Tijdens de demo moesten we het zelfs tegen een vijandelijk Mech opnemen. Het was niet makkelijk om deze badass vijand te verslaan. Goed gebruik van de krachten en Shepard’s teamgenoten was essentieel om te winnen.

Nog iets wat tijdens de speelsessie opviel is de vrijheid die Shepard in de omgeving krijgt. Je kunt ladders beklimmen, op daken lopen, door gaten vallen en tijdens gevechten kun je rollen en springen. Op een gegeven moment klom Shepard zelfs over een railing om daarna van het dak af op de grond te springen. In vorige Mass Effect-games zagen we dit alleen in cutscenes. Bioware noemt dit environtial challenges, maar ik vind het gewoon een vergrote vorm van vrijheid die erg welkom is.

Voorlopige conclusie

Mass Effect 3 is precies wat het moet zijn. Mass Effect…, maar dan nog beter. De RPG-elementen zijn weer terug, nieuwe powers, spelers krijgen meer vrijheid, de gevechten zijn nog spannender en we kunnen vast nog meer vette features verwachten. Het meest vette van dit derde deel is echter de schaal. Het gevoel dat je krijgt als je met Shepard op de aarde loopt terwijl de Reapers om je heen een stad vol met wolkenkrabbers slopen is niet te beschrijven. En dan nog eens dat geluid wat de Reapers maken. Alles aan dit derde deel lijkt episch te worden!

 1.   
  Dude…'s avatar

  goeie previeuw!!! heb zo´n ongelooooooofelijk veel zin in dit spel. ben aan mijn 2e save van mass effect 2 begonnen(als chick deze keer) en ik ben erachter gekomen dat ik zoveel gemist heb ik mijn (haastige) eerste playtrough! 😆 word nu al de game van 2012

 2.   
  Vlad-x's avatar

  Dude… schreef, "goeie previeuw!!! heb zo´n ongelooooooofelijk veel zin in dit spel. ben aan mijn 2e save van mass effect 2 begonnen(als chick deze keer) en ik ben erachter gekomen dat ik zoveel gemist heb ik mijn (haastige) eerste playtrough! 😆 word nu al de game van 2012"

  Helemaal zeker weten! Ik kan niet wachten tot ik met m’n allereerste savegame ook het derde deel mag spelen! Om daarna gewoon nog 5 andere keren bij deeltje 1 te beginnen, en door de verscheidenheid van de games op een heel andere manier de trilogie te voltooien! 😆

 3.   
  RocknRolf's avatar

  Ik heb nooit de moeite genomen om mij te verdiepen in Mass Effect, maar toch 2 maanden geleden het spel een kans gegeven…. Mijn god wat een ongelooflijk goed spel!
  1 van de tofste spellen die ik in lange tijd heb gespeeld!

  Kan niet wachten tot deel 3 uit is!!!

 4.   
  Rebel1244's avatar

  RocknRolf schreef, "Ik heb nooit de moeite genomen om mij te verdiepen in Mass Effect, maar toch 2 maanden geleden het spel een kans gegeven…. Mijn god wat een ongelooflijk goed spel!
  1 van de tofste spellen die ik in lange tijd heb gespeeld!
  Kan niet wachten tot deel 3 uit is!!!"

  Idd heb er ook niet naar om gekeken ik dacht niet dat deze game leuk zou zijn maar nu ik the trailer en revieuw heb gezien en gelezen” heb ik er een andere kijk op ga zeker deel 2 spelen en vol smacht op 3 wachtten….

 5.   
  RocknRolf's avatar

  Moet je doen!! Deel 2 is echt WAANZINNIG goed!!!