Resistance 3

Hoewel de Resistance-franchise altijd een ietwat underdogje blijft voor de PlayStation-platformen, heb ik me rijkelijk vermaakt met de twee delen op de PlayStation 3. En ondanks het tegenvallende tweede deel, lijkt Resistance 3 de reeks op te krabbelen door de beste onderdelen uit de vorige games te combineren. Hoe gaat het verhaal lopen en hoe episch is de gameplay? Let’s kick these Chimera fuckin’ ass!

Red ons allen

Resistance 3 is een shooter zonder Nathan Hale en dat heeft een reden die we niet noemen. Zijn oude kompaan uit Resistance 2, Joseph Capelli neemt het stokje over en moet nu de wereld gaan redden. Naast dit hoofdpersonage keert ook Dr. Fyodor Malikov terug en hij moet een kuur zien te vinden om de Chimera van een ondergang te voorzien. In onze presentatie kregen we een scène te zien ergens op de helft van de game. Capelli is een man die met vrouw en kind ondergedoken zit en hij vecht of alleen, of werkt samen met de zogeheten ‘Remnants’, ofwel de resterende mensheid. In een dialoog is Capelli in discussie met de andere overlevenden en je merkt direct onenigheid en manipulatie. Joseph Capelli wil iets, maar wordt gedwongen voor zijn wil te vechten en richting New York te trekken. Je kunt het verhaal alleen spelen, maar ook offline en online in co-op; spelers kunnen op elk moment inspringen.

Met een aantal soldaten trekt Capelli een verwoeste straat in waar een verroeste bus staat en puin overal rondslingert. Een schip van de Chimera wordt uit de lucht geschoten en de hel breekt los. Overal vijanden en met verscheidene wapens kunnen we weer episch de strijd aangaan tegen de Chimera. Direct is te merken dat er nieuwe soorten mutanten hun introductie maken. De Longlegs, daar de naam het al zegt, zijn beweeglijke Chimera met lange benen die van hot naar her springen. Een gigantisch monster duikt op en heeft de naam ‘Widowmaker’ meegekregen. Het lijkt op een enorme spin, maar dan in Resistance-stijl. De Chimera zijn in dit deel in tweeën verdeeld. Je hebt de military Chimera, de vijanden die wapens hanteren, en je hebt de klasse met alleen de grootse, epische Chimera.

Verfrissend?

Vroege testers noemen Resistance 3 nu al fris en de beste uit de reeks. Zelf had ik nog wat vraagtekens. In de game, ook tijdens het zelf spelen, was er weinig nieuws onder de zon te merken. Minder kleur dan Resistance 2, wel een bedwelmende sfeer, maar in principe een Resistance op een nieuwe locatie. Toch zijn er de nodige verbeteringen te vinden. De interactie in het verhaal, de dialogen en de manier hoe het verteld wordt, is al een stuk beter dan in Resistance 2. Verder is het gunwheel terug, wat gewoonweg één van de beste punten is uit Resistance 3. In het vorige deel had ontwikkelaar Insomniac Games de wapens die je mee kon dragen beperkt tot twee, wat erg tekort deed. Nu kun je maximaal twaalf wapens meedragen en dat voelt weer heerlijk. Resistance 2 had daarnaast een health regeneration functie, maar daarin is de ontwikkelaar een stapje teruggegaan en wordt het healthsysteem uit het eerste deel, Fall of Man, gehanteerd. Voorheen had je vier balkjes die je met medkits kon aanvullen, nu heb je een cirkel met health streepjes die je aan moet vullen.

Er zijn bovendien nieuwe strategieën die Chimera toepassen en de gameplay is op bepaalde momenten dus diverser. Shield drones in de lucht beschermen de Chimera met een schild, dus is het de bedoeling die drones eerst neer te halen, eer je de lopende vijanden uit kunt schakelen. Ook de Shock drones zijn nieuw en die schieten stroom af; erg vervelende beestjes waar je vlug van af moet.

Huis-, tuin- en keukenapparatuur

Doordat de mens op militair gebied een lastige organisatie heeft door het Chimera-virus, zijn de Remnants de gewezen redders van de aarde. De mens is uiteengedreven en om zich te verdedigen, moet ze creatief zijn. Wapens zijn schaars en dus gebruiken de overlevenden de omgeving om wapens te maken. Molotov cocktails, simpele granaten en ander eigengemaakt wapentuig is in de game te vinden. Verder in Resistance 3 heb je zelfs een grote hamer tot je beschikking met vergif waarmee je meerdere Chimera in één keer kunt doden. Een echt nieuw wapen is de Atomizer, wat in feite een stroomwapen is. En wie weet krijgen we nog meer nieuwe wapens in onze handen.

Voorlopige conclusie

Resistance 3 heeft misschien niet de meeste vernieuwingen, maar combineert de goede elementen van de vorige delen in deze shooter. Het gunwheel is terug, de storytelling voelt al een stuk persoonlijker en het speelt weer als vanouds. Nieuwe vijanden, een paar nieuwe wapens en geheel nieuwe gebieden. Voeg dit toe met hordes Chimera, van eigen lengte tot aan reusformaat, en Resistance 3 staat zijn mannetje met epische gevechten om de mensheid te redden. Dat het verhaal in co-op volledig te spelen is, blijft voor mij ook een pluspuntje. Maar of Resistance 3 echt zo goed wordt, is voor nu nog even afwachten, maar het oogt weer vertrouwd.

 1.   
  I Juggy I's avatar

  lijkt me cool heb alleen geen playstation 😥

 2.   
  dicapo's avatar

  Mooie preview! Wordt weer een spel op mn verlanglijstje 🙂

 3.   
  ozzman's avatar

  heb ik wel zin in