Assassin’s Creed: Revelations Gamescom

Ezio is terug! Huh? Hebben we dat niet al eerder gehoord? Jazeker! Want hoe je het ook noemt, Assassin’s Creed 4, Assassin’s Creed 2 3 of Assassin’s Creed 2,2, Assassin’s Creed: Revelations gaat het verhaal van Ezio beëindigen en voor de fans is het ook leuk om te weten dat ook Altaïr, die protagonist van het eerste deel, een rolletje gaat spelen bij Ezio’s conclusie. Michiel heeft jullie op de E3 al verteld over de setting van de game en het is aan mij de eer jullie wat meer te vertellen over de focus van de game met betrekking tot gameplay en verhaal.

Een nieuwe Assassin’s Creed, een nieuwe stad. Italië gaan wij voor eens en voor altijd verlaten en het land maakt plaats voor het gigantische Constantinopel, het centrum van de aarde in 1511. De stad moet ongeveer net zo groot zijn als het Rome uit Brotherhood en gaat vooral sprongen maken in levendigheid en sfeer. Marktlieden verkopen hun waren en bewoners leven hun leven. Voor Ezio natuurlijk de perfecte plek om sluipmoordenaartje te spelen en in Revelations krijgen spelers nog meer vrijheid om te bepalen hoe ze dat gaan doen. De combat die we kennen blijft bestaan, maar er worden twee pilaren toegevoegd.

To kill or not to kill

In de Gamescom-demo kregen wij voor het eerst de nieuwe stealth mogelijkheden van Ezio te zien. In Eagle Vision is net nu mogelijk om voetsporen van tegenstanders te zien, om zo hun route te zien en te bepalen wanneer je het beste toe kunt slaan, als je daar al zin in hebt. Het deed mij erg denken aan Splinter Cell, maar volgens de ontwikkelaar is dat niet helemaal terecht, omdat elke vorm van stealth in Revelations optioneel is, op een aantal zijmissies na. Na mijn weemoed naar de oude Splinter Cell-games te hebben overwonnen, gingen we naar die andere nieuwe optie in de combat. Bommen!

In tegenstelling tot de vredelievende mogelijkheden van stealth, zijn juist de bommen het andere uiterste. Kleine bommen kunnen als handgranaten naar tegenstanders geworpen worden, die natuurlijk ver wegvliegen en een golf van paniek in de omgeving veroorzaken. Niet de meest tactische manier, maar lekker is het zeker! Een iets gemener manier van het gebruik van bommen is te vinden in het plaatsen van mijnen (of de voorlopers daarvan). Schakel stilletjes iemand uit, plaats een bom op zijn lichaam en de mensen die het lijk komen onderzoeken… BAM! Dood! Overigens krijgen ingrediënten bij het maken van bommen een rol, want ja, verschillende ingrediënten zorgen voor verschillende bommen en het aantal bommen dat je mee kunt nemen is beperkt, waardoor je strategisch moet bedenken welke bommen je meeneemt.

“We have to go deeper!”

Kennen jullie de geweldige film Inception nog? ”We have to go deeper”. En zoals DiCaprio in zijn dromen weer in diepere dromen ging, gaat ook Assassin’s Creed die diepte in met Revelations. De herinneringen van Altaïr worden namelijk door Ezio benaderd, die natuurlijk weer door Desmond wordt “bestuurd”. In Revelations is namelijk een aantal sleutels te vinden, die qua technologie voorlopers zijn van de Animus, waar Desmond in het heden gebruik van maakt. Op deze manier kan Ezio kleine stukjes herinnering van Altaïr benaderen. Dit is voor de fans leuk, want hoe is Altaïr eigenlijk Assassin geworden? En herinneren jullie je Al Mualim nog? De leider van de Assassins in het eerste deel? Ook hij komt terug en je leert waarom hij voor Altaïr heeft gekozen als zijn nummer één sluipmoordenaar, voor de gebeurtenissen van de eerste game. Voor mij als fan superleuk om te zien!

Wel heb ik een kanttekening die me dwarszit in het spelen met Altaïr. Het eerste deel speelde namelijk ongeveer twintig procent langzamer dan Assassin’s Creed II. Altaïr was een minder snelle klimmer en hoewel het vooral een gameplay-keuze was om alles te versnellen in het tweede deel, had ik het geweldig gevonden als de missies met Altaïr precies hetzelfde zouden spelen als in 2007. Helaas heeft de ontwikkelaar mij verteld dat Altaïr precies dezelfde bewegingen heeft als Ezio. Zijn reden daarvoor is simpel: als Altaïr langzamer zou spelen met minder opties dan Ezio, zouden spelers dat irritant kunnen vinden, een stap terug zelfs. Plausibele reden, maar ik had het liever anders gezien.

Voorlopige conclusie

Assassin’s Creed: Revelations is geen Assassin’s Creed III. Het is qua gevoel en uitstraling dezelfde game als Brotherhood, die weer hetzelfde voelde als Assassin’s Creed II. Wel focust Ubisoft op nieuwe gameplay-elementen, zoals de implementatie van bommen, en gaan ze verder de diepte in met het verhaal. Dat ze daar Altaïr bij betrekken is voor fans van het eerste uur geweldig nieuws. Toch willen we natuurlijk het liefst Assassin’s Creed III, maar tot dan zullen Ezio en Altaïr ons nog ontzettend vermaken als Assassin’s Creed: Revelations verschijnt op 15 november aanstaande.

 1.   
  Kilerden's avatar

  Nog gouw ff Brotherhood 100% achievements in halen en kom dan maar op met Revelations!

  Maar ik zit wel met een klein probleempje, wat zou ik halen. De Animus editie of de Collectors editie?
  Het gaat mij voornamelijk om de Artbook, maar ik weet dus niet of die Art ook in de Animus editie zit.. Kunnen jullie mij misschien helpen? 🙂

 2.   
  Defensie's avatar

  Kilerden schreef, "Nog gouw ff Brotherhood 100% achievements in halen en kom dan maar op met Revelations!
  Maar ik zit wel met een klein probleempje, wat zou ik halen. De Animus editie of de Collectors editie?
  Het gaat mij voornamelijk om de Artbook, maar ik weet dus niet of die Art ook in de Animus editie zit.. Kunnen jullie mij misschien helpen? :)"

  dit bevat de animus editie
  De Animus-editie bevat geheimen uit de Animus.
  Een uitgebreide encyclopedia, met duidelijke informatie over de belangrijkste personages, gebeurtenissen en andere belangrijke elementen uit de wereld van Assassin’s Creed.
  De originele soundtrack van de game.
  Assassin’s Creed Embers: een korte animatiefilm.
  geen artbook dus wel een encyclopedi
  de collectors edition bevat wel een artbook

 3.   
  tijn80's avatar

  Heb er al zin in. Neig steeds meer om toch de Animus editie te kopen. Wacht nog even om te zien of de Gamestop-editie nog naar europa komt. Ga ondertussen nog wel eerst aan de slag met de Splinter Cell-trilogie die over 2 weken uitkomt op de PS3. Kan ik vast met stealth oefenen 😛

 4.   
  ms13694's avatar

  Nette preview, goede game!

 5.   
  Sem_The_Man's avatar

  Deze game wordt echt vet, ik verheug me erop om met altaïr te spelen want ik heb deel 1 niet gespeeld 😳 Het is trouwens wel echt goed dat dit eindelijk het einde van Ezio is, nou heeft het wel lang genoeg geduurd.
  Eigenlijk zou er uiteindelijk een deel moeten komen waarin Desmund gwn de Assasin wordt.
  Dat hij Abstergo moet uitshakelen ofzo. 😀

 6.   
  Rebel1244's avatar

  ik vind wel dat ze er goed aan doen om van deel 4 het laatste deel te maken >> moet niet te langdradig worden !!

 7.   
  toqeer's avatar

  ik kan egt niet meer wachten tot november deze game wordt zo vet 😆

 8.   
  IMarks's avatar

  valt me echt tegen dat ze nog nooit op opties gehoord hebben,
  maak gewoon een setting “enable AC1 controls when playing as altaïr” zo moeilijk is dat echt niet en zo laat je het iedereen spelen zoals hij wilt.

 9.   
  Hillianii's avatar

  Er komen zoveel games uit!
  Ik kan gewoon niet kiezen wat ik wil kopen nou 😀

 10.   
  cookymonster's avatar

  soulbody schreef, "valt me echt tegen dat ze nog nooit op opties gehoord hebben,
  maak gewoon een setting “enable AC1 controls when playing as altaïr” zo moeilijk is dat echt niet en zo laat je het iedereen spelen zoals hij wilt."

  volledig mee eens!
  ze hadden toch wel gewoon die oude controls kunnen inmorteren in de nieuwe game of is dat nu echt zo moeilijk?

 11.   
  DeejCeej's avatar

  Kan niet wachten tot hij uit komt, ik heb de duurste genomen, omdat het, het laatste deel is van deze geweldige reeks. (en vond hem natuurlijk het aantrekkelijkst! 😆 )
  Moet wel langer worden dan de laatste, deel twee heb ik en kan ik me nog steeds heerlijk mee vermaken met die lange verhaal lijn, als ze hem weer zo kort maken ga ik huilen 😥

  Maar ik heb er volle vertrouwen in en kan gewoon NIET meer wachten 😕