Sesame Street: Once Upon a Monster

Na de psychedelische platformer Psychonauts en de gewaagde metalgame Brütal Legend komt Tim Schafer en zijn studio Double Fine met een compleet andere game genaamd Sesame Street: Once Upon a Monster. Geen donkere omgevingen en ook geen snoeiharde, slepende metal en collectible ballgags, in tegendeel zelfs: deze Sesamstraat-titel voor Kinect zou namelijk heel goed de meest kindvriendelijk game ooit kunnen zijn. Wester en ik raakten benieuwd en besloten de game te spelen bij Warner Bros. op de stand!

Perfecte mix

In Once Upon a Monster krijgen kinderen, ouders en ander gespuis in een bepaalde omgeving een aantal opdrachten te voltooien. Verscheidene monsters zitten namelijk met een probleem en het is aan de spelers om dat probleem op te lossen in verschillende, vrij interactieve minigames. Zo speelden Wester en ik een minigame waarin we met onze handen bloemen konden laten groeien. De zielige bloemen waren niet de lengte die ze ambieerde te zijn. De kant die deze bloemetjes zo hoopvol opkeken was dan ook de richting die ze op wilden groeien. Door middel van onze hoge of lage bewegingen konden we zo de bloemen snel naar de gewenste hoogte brengen. De opdracht is ontzettend duidelijk voor kinderen, zonder dat er al te veel Teletubbies-gezeur bij komt kijken. Niks hoeft meerdere malen herhaald te worden (“Nog een keer!”) en ook qua besturing spreken veel bewegingen al voor zich. Op deze manier zal het voor ouders ook niet al te storend zijn om mee te spelen met hun kinderen of om toe te kijken hoe de peuters en kleuters het zelf uitvogelen.

Mooi aan de wereld in Once Upon a Monster is dat vooral de setting niet een directe kopie is van gelicenseerde Sesamstraat-meuk, maar dat het zich in een compleet andere wereld afspeelt. Een wereld waar het typische Tim Schafer-sausje vanaf druipt. Heerlijk is dat! Uiteraard worden de spelers bijgestaan door Koekiemonster en Elmo, met daarnaast onder andere gastverschijningen van bijvoorbeeld Oscar en Grover, en zullen ze ook vaak de rol van deze bekende figuren op zich nemen, maar dan wel in Schafer’s eigen wereld. De Sesamstraat merchandise is aanwezig, maar kinderen zullen niet overspoeld worden met product placement of sluikreclame voor het merk. Dit maakt het dat de kinderen lekker hun ding kunnen doen in de game, zonder dat hun ouders of oudere gamers het spel als irritant gaan ervaren. Sterker nog, er is voor iedereen wel iets te ontdekken in Once Upon a Monster. Naar mijn idee is dat de perfecte mix.

Pedagogisch verantwoord

Het mooie aan deze Kinect-game van Double Fine is dat Once Upon a Monster kinderen veel bezig laat zijn. Niet op de saaie, maar dan zogenaamd wel automatisch educatieve wijze, maar door ze te laten spelen met oorzaak en gevolg. In andere woorden, de kinderen leren dat wat ze doen, goed is, door middel van een subtiele beloning of het tonen van de directe reactie op hun oorspronkelijke actie. Zo worden, naarmate je verder komt met de opdracht, de kleuren in de wereld voller (weer Schafer’s magie in actie), de eerdergenoemde bloemen mooier en zullen de monsters en bekende gezichten van Sesamstraat hun dank uiten voor je werk. Kinderen worden zo gestimuleerd de juiste dingen te doen en komen op die manier verder in het gave verhaal van de game. Natuurlijk ben ik geen expert op het vlak, maar als je het mij vraagt denk ik dat het spel prima pedagogisch verantwoord is.

Voorlopige conclusie

Na het zien en spelen met de Gamescom demo van Once Upon a Monster ben ik er vrij zeker van dat dit dé familiegame van het jaar wordt. Met de perfecte mix tussen kindvriendelijkheid en minimale irritatie voor ouders weet Double Fine Studios een solide game neer te zetten. De besturing met Kinect spreekt altijd voor zich en werkt vloeiend en de ‘Schafer-approved’-wereld is zowel interactief voor kinderen als interessant voor oudere gamers. Wester en ik hebben ons in ieder geval kostelijk vermaakt met slechts een paar minigames van Once Upon a Monster en we kunnen garanderen dat vele families in de toekomst ook een leuke tijd zullen hebben met deze kindvriendelijke Kinect-game.

 1.   
  DonutsRocks's avatar

  misschien iets voor men neefjes, maar hou het toch maar bij skyrim en bf3. toch goed dat er echt goede games voor deze leeftijdscategorie worden ontwikkeld.

 2.   
  Extremegamer's avatar

  Dan vind ik dat ze bij een spel voor kinderen ook een prijs voor kinderen mogen hanteren, niet ieder kind heeft ouders die 60 euro aan een spel uitgeven…

 3.   
  Tom's avatar

  extremegamer schreef, "Dan vind ik dat ze bij een spel voor kinderen ook een prijs voor kinderen mogen hanteren, niet ieder kind heeft ouders die 60 euro aan een spel uitgeven…"

  De kinderen waar dit spel voor bedoeld is hebben waarschijnlijk geen portemonnee, laat staan een begrip van het woord ‘geld’ en het gebruik ervan.

  Ik was in ieder geval nog niet aan het hust’len toen ik Sesamstraat keek, maar dat is wellicht een ander verhaal voor iemand anders.

 4.   
  Overload14's avatar

  Dat filmpje is wel geniaal 😀

 5.   
  FishHookz's avatar

  Lijkt me wel een leuk spel 😆 Alleen zal het zelf niet kopen voor 60 Euro 😛

 6.   
  Tom's avatar

  ”Overload14″ schreef, "Dat filmpje is wel geniaal 😀 "

  Humidor! 8)

 7.   
  HellViperX's avatar

  Omnomnomnomnom 😛