Fright Night 3D

Het lijkt logisch om juist in deze tijd met een remake te komen van Fright Night uit 1985. Vampiers trekken in grote getalen bezoekers naar de bioscopen en zijn helemaal hot. Daar is na onder andere Blade en Buffy geen verandering in gekomen. Sterker nog, sinds Twilight staan de bloedzuigers meer dan ooit in de belangstelling. Daar kleeft echter ook een nadeel aan, want het wordt steeds lastiger om je nog te onderscheiden tussen al die andere ondoden. Slaag Colin Farrell daar in als vampier Jerry?

The vampire nextdoor

Wanneer er een nieuwe buurman in het huis naast dat van Charley Brewster trekt, is zijn moeder aanvankelijk geïrriteerd over de ‘bende’ die de man op zijn gazon bewaart. Die irritatie laat ze echter snel varen wanneer blijkt dat de nieuwe buurman, Jerry, een hunk is. Er is echter iets vreemds aan hem. Iets waar Charley door zijn oude vriend Ed op gewezen wordt. Iets waar hij naar had moeten luisteren.

Vanaf het begin af aan is het wel duidelijk wie Jerry is. Dat doet gelukkig niets af aan de spanning wanneer Charley daar nog op eigen kracht achter moet komen of wanneer hij zijn moeder en vriendinnetje Amy moet zien te overtuigen om te vluchten. Daarbij worden werkelijke alle clichés rondom vampiers uit de kast gehaald. Van de manieren om ze te bestrijden tot het uiterlijk en de levensstijl van Jerry zelf.

Toch passen deze clichés wel in het idee van een vampier die het huis naast je betrekt. Wat moet je beginnen in zo’n situatie? Dan val je terug op wat je denkt te weten van deze bloedzuigers en hoop je dat de legendes waar blijken te zijn. En je haalt er een specialist bij.

Introducing…. Peter Vincent

De specialist in kwestie is Peter Vincent, een illusionist en zelfverklaard vampierslachter. Een iconische rol in de film uit 1985, die op sterke wijze wordt overgenomen door David Tennant. Vincent is een innemend personage. Met een flinke dosis humor en een uitgesproken karakter zet hij menig scène naar zijn hand.

Dan, om terug te keren op de vraag uit de inleiding, Colin Farrell. Hij speelt een sterke vampier. Charmant, welbespraakt en ijskoud. Het is niet zijn schuld dat Jerry de vampier weinig origineel is. Dat is wat je krijgt wanneer je een film baseert op een script uit 1985, toen het vampiergenre nog heel wat minder uitgemolken was dan vandaag de dag. Farrell lijkt zich over het algemeen wel thuis te voelen in de rol van bloedzuiger.

Wat Fright Night wél echt tot een vampierfilm van deze tijd maakt, is het feit dat hij in 3D is. Maar waarom, dat is toch wel een raadsel te noemen. We zagen al vaker films voorbij komen waar 3D er geforceerd uitzag, maar de toegevoegde waarde in deze film is toch wel heel erg ver te zoeken. Zo nu en dan wordt er té duidelijk naar een 3D moment gezocht (denk aan rondspattend bloed of vliegende brokstukken). Jammer, maar het hoort er nu eenmaal bij tegenwoordig.

Conclusie

Fright Night is een geslaagde remake van het origineel uit 1985. Dat is op zichzelf een hele prestatie in een tijd waarin we worden overspoeld met vampierfilms. Heel vernieuwend doet Fright Night dan ook niet aan, maar het resultaat is zeker vermakelijk. Vooral Colin Farrell en David Tennant maken hem het bekijken waard.

Jammer is dat ook deze re-make niet aan 3D heeft weten te ontsnappen. Iedereen zal hier anders over denken, maar op mij kwam het af en toe toch wel erg geforceerd over. De meerwaarde die de techniek bracht bij een film als Transformers wordt hier bij lange na niet gehaald. Daarmee sluit Fright Night aan in een lange rij films die de techniek alleen maar lijken te gebruiken omdat het er nu eenmaal is.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Spannend
  • Humoristiche rol van David Tennant

Wat is NOT

  • Erg geforceerde 3D-effecten
  • Tamelijk clichématig

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren