Zoals bekend wordt de futuristische strategiegame StarCraft II in drie delen uitgegeven, waarbij de campagne van het eerste deel, Wings of Liberty, zich richtte op de kant van de Terran, ofwel de mensheid. Het vervolg gaat echter het verhaal van de zijde van de Zerg vertellen. Op de Gamescom 2011 was Heart of the Swarm in speelbare vorm aanwezig.
Heart of the Swarm
Kerrigan was een flinke tijd de aanvoerster van het alienachtige Zerg-ras, maar na de gebeurtenissen van Wings of Liberty is hier verandering in gekomen. Veel Brood Mothers zien haar niet meer als de Queen of Blades en verzetten zich tegen de vrouw. Deze interne strijd bij de Zerg wordt dan ook, naast bemoeienissen van de mensheid, in de campagne verwerkt en dit belooft voor een spannend verhaal te zorgen.
Net als in Wings of Liberty is er in deze campagne wederom een menuscherm waarbij je enkele personages ziet, een praatje kunt maken en eenheden kunt opwaarderen. In Heart of the Swarm heb je voor laatstgenoemde Abathur, een grotesk figuur dat ongeschikt is voor het slagveld, maar je toch wel af en toe van raad zal voorzien. Toch lijkt dit beestje ook een eigen agenda te hebben…
Een nieuw leger
Het was mogelijk om te kiezen uit twee missies die rechtstreeks uit de campagne van Heart of the Swarm waren gehaald. In de eerste zie je Kerrigan op een sneeuwplaneet waar de Yeti je om de oren vliegen. Met een klein groepje Zerg verken je de omgeving en kom je, al worstelend met de ijsberen, steeds meer eenheden tegen die je aan jouw leger toevoegt. In dit spel is het namelijk de bedoeling om Kerrigan weer, ook bij de Zerg, volledig op de kaart te zetten en wederom definitief over het alienras te heersen.
In tegenstelling tot de protagonist van het eerste StarCraft II-deel is Kerrigan wel echt op het slagveld te vinden, want zij vervult de rol van held zoals we die kennen van Warcraft III. Ze kent enkele speciale vaardigheden om tegenstanders uit te kunnen schakelen en het is mogelijk om haar, wanneer ze sterft, weer tot leven te wekken. Na even in de sneeuw gebanjerd te hebben bereikt de dame een ingevroren Zerg-basis en claimt deze. Helaas voor haar ontdekken de Protoss dat het Kerrigan betreft en proberen ze alarm te slaan. Aan jou om hier natuurlijk een stokje voor te steken.
De planeet heeft last van de sneeuw en regelmatig duikt er dan ook een sneeuwstorm op wat ervoor zorgt dat de nobele Protoss zich dan veilig verschuilen in hun gele schilden. Een Zergling kan echter wel tegen een stootje en het is daarom de bedoeling om steeds getimed de aanval te openen om snel de verdediging te doorbreken en de Protoss-eenheden en gebouwen uit te schakelen, wanneer de natuur zich niet kan inhouden. Tevens is leuk dat ook de tegenstanders last hebben van de witte beren. In mijn speelsessie was het vooral grappig dat enkele Yeti de zendmast hadden kapotgemaakt die ikzelf diende te verwoesten.
Tegenstand van eigen soort
Niet iedereen onder de Zerg houdt dus van Kerrigan en in de andere missie moet ze het dan ook opnemen tegen een vijandige Brood Mother. In dit wat duistere oord ontstaat direct al een race tegen de klok om zoveel mogelijk niet-uitgekomen Zerg-eieren in je bezit te krijgen om te vermijden dat deze tegenstander een onmenselijk groot leger creëert.
Hoe de Zerg als factie spelen was al bekend van de multiplayer die Wings of Liberty met zich meebracht en in de campagne voelt het ras dan ook hetzelfde aan. Jammer is dat het spel daarom niet erg nieuw aanvoelt, want alles wat je hierin doet heb je wellicht ook al in het vorige deel gedaan en draait Heart of the Swarm daarom met name om diens verhaal.
Voorlopige conclusie
Starcraft II: Heart of the Swarm lijkt simpelweg meer van hetzelfde te bieden, maar toch belooft het verhaal zeker interessant te gaan worden, zeker ook als de personages van Wings of Liberty zich met het geheel gaan bemoeien. Helaas is het wel zo dat Wings of Liberty eigenlijk al de hele basis van Starcraft II bevatte, waarin dus de Zerg al als factie speelbaar waren. Het gevolg van de keuze van Blizzard om Starcraft II in drie delen op te splitsen is dus dat alleen het verhaal kan verrassen.