Limbo

Meer dan een jaar geleden mochten Xbox 360-eigenaren aan de slag met het uitzonderlijke Limbo. Ondanks dat een PC- en een PlayStation 3-versie niet op de planning stonden, mogen we uiteindelijk toch nog verblijd worden met de game op de zojuist genoemde platformen. Bij de release van Limbo voor Xbox Live Arcade hebben we de titel helaas niet besproken. Nu de PC-versie verkrijgbaar is, heb ik mezelf gewaagd aan deze unieke en vooral enge platformer. Wat me vervolgens is overkomen, blijft me nog jaren bij…

Bij de kladden

Limbo plaatst je in de schoenen van een klein, doch dapper jongetje, dat midden in een vreemd bos ontwaakt. De wereld om zich heen kent een grimmige, rauwe sfeer; hij bevindt zich op de rand van de hel. Hoewel zijn omgeving weinig goeds voorspelt, is het jongetje vastbesloten om zijn verloren zusje terug te vinden. De wezens die zwerven op het land kennen daarentegen geen goede bedoelingen, waardoor een gevecht voor het leven ontstaat. De trucs die vervolgens worden gespeeld met de geest zijn om nooit meer te vergeten. Welkom bij Limbo, ’s werelds engste platformer…

Een uniek concept

Limbo maakt, net zoals zijn vele soortgenoten binnen het genre, gebruik van physics om puzzels voor te schotelen. De game onderscheidt zich echter met een uniek concept: trial & death. Elke puzzel is ontworpen, met in het achterhoofd dat de speler de eerste keer altijd faalt en dus overlijdt. Zo kun je doormidden gezaagd, in flarden geschoten, geplet of zelfs gespietst worden door één enkele fout. Ontwikkelaar Deadplay heeft om een vrij simpele reden hiervoor gekozen: om de geest van de speler volledig te manipuleren.

Dit betekent dat als je een fout maakt, dat je simpelweg te maken krijgt met een onsmakelijke dood. Om eventuele frustratie te voorkomen, word je direct aan het begin van de puzzel geplaatst, waar je bent overleden. Dit zorgt ervoor dat je niet uit de ervaring wordt gehaald en dat is met name in Limbo ontzettend belangrijk. Niet alleen de puzzels, maar ook de vijanden en omgevingen spelen vreemde trucs met de geest. Om voortgang te boeken, dien je soms dingen te doen die voor behoorlijk wat kippenvel zorgen.

Kort, maar krachtig

De game brengt je langs allerlei sfeervolle omgevingen en laat je gebruikmaken van dozen, karretjes, zwaartekracht en nog veel, veel meer. De puzzels zijn erg gevarieerd en zijn precies moeilijk genoeg om net niet te lang bezig te zijn met het oplossen. Dit zorgt er dus voor dat je constant in een fantastische, enge ervaring zit, mede dankzij de geweldige, grimmige stijl en een soundtrack die vele nekharen kan doen rijzen. Bovendien kan de titel op de PC in 3D gespeeld worden, wat natuurlijk een leuk extraatje is en echt iets toevoegt aan de ervaring.

Uiteindelijk ben je zo’n drie uur zoet met het voltooien van de game, een relatief korte tijd. De game nodigt echter wel uit om meerdere keren gespeeld te worden, tevens dankzij het kunnen vinden van geheimen en het behalen van achievements. Het trial & death-concept is anderzijds niet voor iedereen, maar het frustratieniveau is veelal minimaal. Voor tien euro biedt Limbo goede puzzels, enge momenten en fantastische ‘mindfucks’.

Conclusie

Limbo is een platformer die dankzij een unieke, donkere stijl een aparte ervaring weet te bieden binnen het genre. Dankzij het trial & death-concept worden er vele trucs gespeeld met de geest en dat zorgt voor onvergetelijke momenten. Audiovisueel gezien is de game simpelweg een meesterwerk te noemen en dat komt de enge sfeer alleen maar ten goede. De game oogt een tikkeltje aan de korte kant, maar dit avontuur wens je meerdere malen mee te maken. Ik wens verder niets te verklappen, dus ga maar gauw op zoek naar het zusje…

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Trial & death-concept...
 • Audiovisueel meesterwerk
 • Engste platformer aller tijden
 • Soepele besturing
 • Te spelen in 3D op de PC

Wat is NOT

 • ...is niet voor iedereen
 • Aan de korte kant

9.8

 1.   
  Kenneloth's avatar

  Mooi! Deze game ga ik dan zeker even problem! Ben zelf erg gek op indie games.

 2.   
  Houserz's avatar

  Dit is een fantastisch spel, ik heb hem en tijdje geleden al uitgespeeld op de xbox maar het is zeker 1 van de gaafste platformers die ik ook gespeeld heb, genieten met je nekharen overeind en mierentietjes over je hele lijf.

  Het is de 10 euro meeeer dan waard.

 3.   
  bender's avatar

  Dit was zonder twijfel de beste downloadbare game die ik ooit heb gespeeld!
  Hij is het cijfer zeker en vast waard.

  mogelijke spoiler

  Hoe weet je dat dat zijn zusje is dat word toch nooit gezegd?

 4.   
  Jonah's avatar

  De game opent met de volgende zin: “Uncertain of his sister’s fate, a boy enters Limbo.” 😉

 5.   
  Kenneloth's avatar

  Hehe fail 😛

 6.   
  NightHawk's avatar

  Blijft een pracht van een game 🙂

 7.   
  Glennus's avatar

  Prachtige review voor een geweldige game.

 8.   
  bender's avatar

  Jonah schreef, "De game opent met de volgende zin: “Uncertain of his sister’s fate, a boy enters Limbo.” 😉 "

  Ik heb het nog is helemaal opnieuw opgestart maar niets gezien. 🙁 (waarschijnlijk is dat er gewoon niet in de xbox versie.)

 9.   
  Glennus's avatar

  bender schreef, "

  ”Jonah” schreef, "De game opent met de volgende zin: “Uncertain of his sister’s fate, a boy enters Limbo.” 😉 "

  Ik heb het nog is helemaal opnieuw opgestart maar niets gezien. 🙁 (waarschijnlijk is dat er gewoon niet in de xbox versie.)"

  Jawel hoor, ik heb deze game op de Xdoos 360. ’t is eerder de slogan van de game.

 10.   
  bender's avatar

  Ik heb verschillende walkthrough gekeken op youtube en nergens zie ik het. 🙁

 11.   
  Glennus's avatar

  bender schreef, "Ik heb verschillende walkthrough gekeken op youtube en nergens zie ik het. 🙁 "

  Ik zal zo even voor je kijken Bender 🙂

 12.   
  Alfa Warrior's avatar

  Demo gespeeld, kennelijk is er ergens een spin te vinden.. vond het al te stom voordat ik die spin ben tegen gekomen. Paar van die traps die niet opvallen op de grond, tsja uiteindelijk heb je het ermee gehad.

 13.   
  Moon-Hero's avatar

  Straks maar even kijken op steam en dan de demo downloaden.

 14.   
  DeAdSeYe's avatar

  Deze game nog niet gespeelt, en klink veelbelovend. Alleen ik snap tot deze review op mening is gebaseert, en de punten eigelijk niks toevoegen. Maar in deze review vind ik de punt niet overheen komen met de review.

  Waarom, als deze game echt aan de korte kant is, waarom heeft het een 9,8. Alle andere games wat aan de korte kant zijn, krijgen meteen 2 a 3 punten in aftrek. In prijs verhouding is deze game wel goedkoop. Maar ik wens games duur en gameplay boven alles. En 1 van de 2 laat deze game toch een steekje vallen.

  Deze game zal ik zeker gaan proberen!

 15.   
  Jonah's avatar

  Ondanks dat de game aan de korte kant is, vind ik dat je een geweldige ervaring krijgt voor het geld en je krijgt er ook gewoon waar voor. Ik ben met het schrijven van mijn reviews echter wel heel streng, want ik wil altijd duidelijk maken wat de minpunten kunnen zijn. Voor mij is de korte lengte geen minpunt, maar voor een ander kan dat het wel zijn. Hetzelfde geldt voor het trial & death-concept; persoonlijk vond ik het fantastisch en beschouwde ik de puzzels niet al te moeilijk. Niet iedereen hoeft het hier echter mee eens te zijn. 🙂

 16.   
  DeAdSeYe's avatar

  Jonah schreef, "Ondanks dat de game aan de korte kant is, vind ik dat je een geweldige ervaring krijgt voor het geld en je krijgt er ook gewoon waar voor. Ik ben met het schrijven van mijn reviews echter wel heel streng, want ik wil altijd duidelijk maken wat de minpunten kunnen zijn. Voor mij is de korte lengte geen minpunt, maar voor een ander kan dat het wel zijn. Hetzelfde geldt voor het trial & death-concept; persoonlijk vond ik het fantastisch en beschouwde ik de puzzels niet al te moeilijk. Niet iedereen hoeft het hier echter mee eens te zijn. 🙂 "

  Nee dat is ook weer zo, ik beschouw een korte duur toch als een grote minpunt. Maar dat is gewoon voor iedereen anders ja, kwa gameplay zit deze game dik in orde. Bedoel een game van 10 euro moet je ook niet teveel van verwachten, ook een lager budget om de game op te zetten. 😉

  Hoegame uren mag ik ongeveer schatten?

 17.   
  Jonah's avatar

  Drie uur om de game te voltooien en dan zeker een uur of acht voor alle achievements en geheimen, mits je zoveel tijd erin wilt steken.

 18.   
  DeAdSeYe's avatar

  Jonah schreef, "Drie uur om de game te voltooien en dan zeker een uur of acht voor alle achievements en geheimen, mits je zoveel tijd erin wilt steken."

  Oké bedankt, 3 uur had ik inderdaad gelezen in de review. Maar wilde ook de *extra* dingen even weten ja. Heb de demo gespeelt, en geef deze game een 8,5. Leuk tot jullie nu ook vaker indie games gaan doen, meeste verdienen het wel hoor.

 19.   
  Glennus's avatar

  DeAdSeYe schreef, "

  ”Jonah” schreef, "Drie uur om de game te voltooien en dan zeker een uur of acht voor alle achievements en geheimen, mits je zoveel tijd erin wilt steken."

  Oké bedankt, 3 uur had ik inderdaad gelezen in de review. Maar wilde ook de *extra* dingen even weten ja. Heb de demo gespeelt, en geef deze game een 8,5. Leuk tot jullie nu ook vaker indie games gaan doen, meeste verdienen het wel hoor. "

  Vergeet de achievement waarvoor je maar 5x of minder dood mag gaan in de gehele game niet 😉 Houd je geheid bezig voor een paar uurtjes als je echt een uitdaging aan wilt gaan.

 20.   
  cookymonster's avatar

  ik had oorspronkelijk niet zo veel intresse in deze game maar jullie hebben me maar weer eens van idee doen veranderen

 21.   
  Update's avatar

  Vind deze game echt niet aan mij besteed. Heb er nog over gepraat met Jonah, maar we zijn tot de conclusie gekomen, dat alhoewel het spel erg solide is, toch niet voor iedereen leuk kan zijn.

 22.   
  FioranoJC's avatar

  Ook IGN is er helemaal weg van. Misschien probeer ik het wel. Alhoewel ik niet meteen overtuigd ben.

 23.   
  FioranoJC's avatar

  Dit soort spellen wil ik vaker zien!

 24.   
  Alexander2011's avatar

  Ik had de demo gespeeld. En was goede ervaring. Spel ziet er leuk uit en utidagend. Ik heb hem gekocht voor ps3. Echt geweldig. Als er een 2de Limbo komt verwacht ik er wel meer van.

  Aankomend studiejaar ga ik indie game development studeren. 😉

  Misschien dat ik de makers van Limbo ooit meehelp of het spel ontwerp. 🙄

 25.   
  Ice82's avatar

  goed spel (y)

 26.   
  jipjan's avatar

  Goeie review, idd beetje kort maar wel leuk. 🙄