Season of the Witch blu-ray

Nicolas Cage zit zeker niet stil, want naast films als Kick-Ass, The Sorcerer’s Apprentice en Drive Angry was hij eerder dit jaar ook nog te zien in Season of the Witch. De film werd stevig aangepakt door diverse critici, maar hier op MoviesNET gaven we toch een voldoende. Hoe leuk is Season of the Witch als je er thuis naar kijkt?

De grote verraders

In Season of the Witch draait het om de ridders Behmen en Felson, gespeeld door Nicolas Cage en Ron Perlman, die ten tijde van de kruistochten in de naam van de kerk alle opstandelingen bloederig afslachten. Hoe lomp en genadeloos ze ook lijken, diep van binnen zit er toch een wrang gevoel bij de twee. Ze besluiten de kerkelijke strijd te staken, waardoor ze als deserteurs de wijde wereld in trekken.

Na enige tijd komen ze terecht in een stadje, waar ze herkend worden als de grote verraders van de kerk. Ze krijgen echter kans om schoon schip te maken door een vermeende heks te vervoeren. Het meisje wordt beschuldigd van het veroorzaken van de pest en in een andere stad zal over haar lot worden beslist. De reis naar die stad is echter niet zonder gevaren…

Traag en zwevend

Wat hierboven in een handvol zinnen is beschreven, komt pas na een uur echt lekker op gang. Season of the Witch heeft namelijk vooral last van traagheid. De introductie van Behmen en Felson is erg omslachtig en ook duurt het enige tijd voordat het transport van de heks een beetje interessant wordt. Dat is erg jammer, want dit is duidelijk geval van een interessant concept dat best tof uitgewerkt had kunnen worden.

Ook zweeft het geheel een beetje tussen brute actie, morele keuzes en een luchtig actie-avontuur. Ron Perlman is de ideale man voor een humoristische noot, terwijl Nicolas Cage zoals gebruikelijk zijn bekende ding doet zonder echt te schitteren. De film kiest echter nooit een duidelijke weg tussen actie, spanning of juist meer humor. En als dan eenmaal de climax nadert en wat verrassingen uit de hoge hoed worden getoverd, is er voor een tenenkrommende uitwerking gekozen. Het krijgt dan bijna een lachwekkend B-film gehalte, wat nooit de bedoeling kan zijn geweest. Het hele thema van afgeschreven kruisvaarders, hekserij en mysterieuze gebeurtenissen had heel veel spanning met zich mee kunnen brengen, maar Season of the Witch kiest helaas vaak voor een makkelijke oplossing.

Luchtig vermaak

Hoewel er nu al veel kritische noten zijn gekraakt, is het zeker niet zo dat Season of the Witch een en al ellende is. Het is nog altijd een film met een interessante achtergrond en een leuke cast. Voor een avondje luchtig vermaak is dit een prima optie. Het is alleen zo jammer dat het uiteindelijk zo’n luchtige film is geworden. Meer serieuze invalshoeken hadden het geheel zeker naar een hoger niveau kunnen tillen. En zoals vaker schitteren de extra’s, die de kijkers aan de andere kant van de oceaan wel hebben, door afwezigheid.

Conclusie

Season of the Witch heeft zo zijn gebreken. Een trage start, een heel dubieuze uitwerking van de climax op het einde en een te luchtige aanpak van thema’s die met een serieuze invalshoek veel boeiender geweest zouden zijn. Toch biedt het geheel ondanks alles wel genoeg voor een avond makkelijk vermaak. En dat is op zijn tijd ook wel eens prettig.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren