Attack the Block

Terwijl films als Harry Potter, Pirates of the Caribbean en Transformers vele miljoenen binnen weten te halen, vergeten we wel eens dat zo’n film ook flink wat miljoenen kost om te maken. Er gaan zelfs geruchten dat de laatste Transformers qua prijskaartje richting de 400 miljoen is gegaan. Dat het allemaal ook stukken goedkoper kan bewijst de low-budget film Attack the Block.

Gremlins uit de ruimte

Het is vijf november, Guy Fawkes Night in Engeland. Vuurwerk knalt in de lucht uit elkaar en iedereen viert feest. Een groep jonge klootzakjes onder leiding van Moses (John Boyega) vindt dit het perfecte moment om een jonge vrouw te beroven van haar tas en telefoon. Wanneer de beroving een bedreiging dreigt te worden, valt er een bol van vuur op een auto naast de groep. De vrouw vlucht terwijl de jongens natuurlijk enorm benieuwd zijn. Is het een uit de hand gelopen vuurwerkbom? Wanneer een buitenaards wezen met haar bek open richting Moses vliegt, weten de jongens het zeker. Het is een alien van een andere planeet. Een gevaarlijke alien die natuurlijk dood moet. Laat dat maar aan deze typische rapjeugd over. “I’m killin’ it!”

Net als alles in het leven heeft de moord op het buitenaardse wezen grote gevolgen voor Moses. Het duurt niet lang voordat er vele brandende bollen uit de lucht vallen. Echter zitten hier niet de kleine wezens in die Moses net om wist te brengen. Nee, zwarte, harige beesten zonder ogen maar wel met lichtgevende tanden maken jacht op alles dat beweegt. Mensen vinden een gruwelijke dood en het lot brengt de groep weer samen met de vrouw die ze eerder die avond wisten te overvallen. Het blijken buren te zijn.

It’s raining Gollums!

Wat volgt is een vermakelijke film waarbij de jongens er alles aan doen om in leven te blijven. Tijdens de toestand komt er een haat/liefde-verhouding tussen de groep en de overvallen dame. Het is vechten om te overleven. En niet alleen de aliens liggen op de loer. Ook een drugsdealer die het er allemaal niet mee eens is, komt verhaal halen. En dan zijn er natuurlijk nog de politieagenten die geen jacht lijken te maken op de wezens, maar op Moses. Hij heeft natuurlijk wel die dame overvallen! De film, afkomstig van de producenten die eerder Shaun of the Dead brachten, moet het hebben van het acteerspel en de spanning. Zoals eerder vermeld is het een low-budget film, maar wel een low-budget film met effecten die hun werk goed doen.

Tijdens de overlevingstocht worden ook veel referenties naar bekende popcultuur gebeurtenissen gegooid. Een personage wil de Ghostbusters bellen, een ander gaat liever FIFA spelen in plaats van overleven en de vele game-, film- en muziekreferenties vallen vaker dan eens in je schoot. Het is daarom jammer dat er de hele film door geen één Doctor Who-grap is gemaakt. Aliens in Engeland, schot voor open doel, toch?

Conclusie

Ik ging de film in met het idee dat ik hem ging haten. Ik liep de bioscoopzaal uit met het gevoel dat ik zojuist een leuke, knappe film had gezien. De film wist me compleet te verrassen. De spanning is er, het acteerwerk is degelijk en de aliens zien er goed uit. Let wel goed op de ondertiteling, want de straattaal is vaak niet te verstaan.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Knap gemaakt
  • Humor

Wat is NOT

  • Straattaal soms erg onduidelijk

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren