FIFA 12 Hands on

Het is mooi om games te volgen in hun ontwikkelingsproces. Telkens krijg je nieuwe aspecten te zien van een titel en zo was ik vorige week te vinden in München, voor een tweede ontmoeting met FIFA 12 en waar de eerdere preview zich vooral focuste op de nieuwe gameplay-elementen, was het nu tijd voor een kennismaking met de nieuwe functies in de carrière-modus. Een bijzondere gelegenheid, want nooit eerder kregen wij de carrière-modus zo ver voor release te zien. Het vertrouwen is dan ook groot bij EA Sports en of dat terecht is ga ik jullie nu vertellen.

EA Sports Football Club

Het mooie aan FIFA is dat er verschillende groepen zijn die niet erg op elkaar lijken. Zo zijn er mensen die vooral de carrière van hun favoriete voetbalclub volgen, om bijvoorbeeld P.S.V. toch kampioen te maken, en zijn er anderen die de beste willen zijn op het online-vlak. Voor beiden biedt FIFA 12 nieuwe elementen en voor de online-groep zal de EA Sports Footballclub een geweldige nieuwe functie zijn. Deze online component zal alle statistieken volgen vanaf FIFA 12 en elke volgende FIFA die zal verschijnen en koppelt dit aan een levelsysteem met ervaringpunten. Zo zal een speler kunnen zien hoe goed hij eigenlijk is in vergelijking met andere spelers in de wereld.

Erg motiverend dus, zeker omdat het systeem je eigen vrienden als speerpunt heeft. Vergelijk het met Autolog van Need for Speed en je kunt je voorstellen dat het altijd een strijd zal zijn wie van je vriendengroep eindelijk de beste is. Wat mij betreft kan het systeem niet uitgebreid genoeg zijn en hoop ik dat je zelfs tot op plaatsniveau kunt zien wie de beste speler van je dorp is. Dit is nu nog niet het geval, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen.

Een andere grote functie is te vinden in de ondersteuning van je eigen favoriete club. Elke week begint er een nieuwe competitie en alle resultaten van een club worden bij elkaar opgeteld en gemiddeld. Op deze manier kan NAC Breda na een week kampioen van Nederland zijn, waarna er de week erop een nieuwe competitie begint en andere fans hun club kunnen steunen om kampioen te worden.

Carrière

Dan de carrière-modus, die een aantal nuttige veranderingen krijgt. Zo krijg je in FIFA 12 voor het eerst te maken met scouts. Als speler kan je maximaal drie scouts inzetten om nieuw talent te vinden over de gehele wereld. Een scout kost natuurlijk ook geld, variërend van een paar ton tot een paar miljoen, maar hoe beter de scout, hoe groter het talent. Overigens is het leuk om te weten dat het altijd een gok blijft of jong talent uitgroeit tot een geweldig voetballer en krijg je de mogelijkheid om een talent direct binnen te halen of te wachten tot je meer data hebt gekregen van je scout. Risico daaraan is weer dat een andere club er dan met je talent vandoor kan gaan. Het beste element is natuurlijk dat je op deze manier relatief goedkoop topspelers aan kunt schaffen, waarbij je de scout kunt aansturen op het zoeken naar een snelle spits, een bikkelharde verdediger, een goede keeper etc.

Een andere nieuwe functie is te vinden in de transfermarkt, waarbij de laatste dag nu per uur voorbij zal gaan. Zo is het straks mogelijk om een speler te benaderen, acht uur voordat de transfermarkt sluit. Elke mail van en naar de zaakwaarnemer kost een uur en zo ontstaat er een onderhandelingsspel waarbij je tijd kunt rekken om de beste deal te krijgen, met het risico dat een andere club meer geld biedt en er met de speler vandoor gaat.

Een andere grote verandering is de keuze om geblesseerde spelers net iets eerder op te stellen dan de dokter verstandig vindt. Op deze manier loop je het risico dat de speler een nog grotere blessure krijgt, maar als het wel lukt zal de media je een fantastische trainer vinden en heb je net eerder de beschikking over die belangrijke speler. Sowieso zal het nieuwsaanbod groter zijn in FIFA 12, waarbij zelfs jouw onderhandelingen met spelers als geruchten in de nieuwslijst zullen verschijnen.

Voorlopige conclusie

FIFA 12 gaat dus vooral voor meer vrijheid als het gaat om de carrière. Jij bepaalt welke jonge talenten je binnenhaalt, jij onderhandelt tot het laatste moment met spelers en jouw beslissing over een speler is belangrijker dan die van de dokter. De EA Sports Footballclub gaat al je statistieken bijhouden en dit is vooral voor online-spelers een lekkere functie. Mannen houden nou eenmaal van de digitale meetlat en zo is er voor zowel online als offline spelers genoeg nieuws onder de zon om ook FIFA 12 weer in de gaten te houden. De game verschijnt 29 september en voor de mensen die er nog over twijfelen: we hebben het gezien en de PC-versie gaat inderdaad identiek worden aan de console-versies. Fijn dat ook dat eindelijk rechtgetrokken wordt in de editie van 2012.

 1.   
  el_loco's avatar

  vast een goed spel maar niet zo fan van. 😉

 2.   
  -B9D7L-'s avatar

  eindelijk weer scouts maar zoveel dingen zijn er nou ook niet toegevoegd

 3.   
  toeter83's avatar

  Kennen we nu eindelijk is meer als 15 seizoenen spelen. En bij de Be Pro Mode meer als 4.

 4.   
  schoutrub's avatar

  Die keeper in het screenshot lijkt op Joey Tribbiani/

  On topic; ben benieuwd of ze het waarmaken. Fifa 11 heeft toch nog net wat teveel minpunten. Ik wacht vol spanning 8)

 5.   
  Mongsje's avatar

  laatste zin = beste zin 🙂

 6.   
  mastertje's avatar

  Is helemaal niet voor het eerst dat er scouts in voorkomen 😉
  Ook in FIFA 08 zaten ze namelijk, maar dit is natuurlijk veel uitgebreider.

 7.   
  defjam's avatar

  als ze maar weer een nationaal kampioeschap invoeren voor be a pro

 8.   
  painkillers's avatar

  alleen ik heb fifa 11 zowel op ps2 en ps3 gespeeld en ik moet op de ps2 vond ik de manager mode en dan vooral omdat je als manager zoveel meer kon doen zowel tijdens simulaties als daarbuiten zo mis ik de office in de ps3 versie en de daarmee gepaarde functies zoals trainin gen plannen scouten en staffupgrades dit is toch simpel toe te voegen bij visuele simulaties kun je ook beter zien hoe je yeam speelt en ook wissels doen tijdens de match en ook het menu is mooier ik alled wat hier staat is niet mogelijk in de manager mode op de next gen versies 🙁

 9.   
  ExtremeDotCom's avatar

  hmmm wel we zullen wel zien..Wel blij dat scouten terug is

 10.   
  LouisvanGaal's avatar

  laat maar komen

 11.   
  terrordogy's avatar

  Kan niet wachte

 12.   
  TexMix's avatar

  Leuk gedaan met de Momentum, Scouts en Clipping.

  maarja, nu maar kijken of het werkt. Bij Fifa 11 is er ook gezegd dat dat soort dingen opgelost zouden zijn. En tóch blijf je wat fouten erin zien. 😮