Tour de France: The Official Game

Zet je fietshelm maar op, trek je spandexpakje maar aan: het is tijd voor Tour de France 2011. Nadat ik de game opgesloten had in mijn Xbox 360 ben ik de game gaan reviewen voor jullie genot, maar is deze game het wel waard om te spelen? Wat mij betreft is Cyanide Studios met deze game flink op het asfalt beland…

Le Tour de France?

Het concept van de game is bekend; je speelt met iemand/een team uit de Tour de France 2011-selectie en je probeert je etappe af te krijgen binnen een bepaalde tijd, zodat jij dadelijk het mooie gele pakje aan mag trekken. Er scheelt echter een hoop aan deze game en dat valt direct op bij het opstarten van de game. Zodra de game start krijg je te maken met een fenomeen waar de game barstensvol mee zit: lange laadtijden.

De game lijkt op het eerste gezicht op een professionele Tour de France-game; de game biedt een heel scala aan teams waarmee je jouw tour kan beginnen. Het hoofdpunt van de game is natuurlijk het rijden van de Tour; een game-optie waarmee jij dus met je geselecteerde team een aantal routes moet afleggen en als eerste moet eindigen, om zo de top te bereiken. Ook zit er een soort “Instant-Action”-optie in, waarmee je direct in een willekeurige race geraakt. Helaas is er een gebrek aan een multiplayer-modus en een coöperatieve modus.

Le Tour de Miserable!

Maar helaas is de game niet wat het had kunnen zijn, zeker voor beginnende spelers van een Tour-game, die alle termen niet zo goed uit hun hoofd weten. Daarom heeft Cyanide Studios een tutorial inbegrepen, maar deze is dusdanig mager dat menig gamer deze waarschijnlijk zal overslaan. Het blijkt dat de game alleen beschikt over een enorme lap tekst, geplakt op een plaatje. Dit is dus de manier waarop Cyanide Studios hoopt te bereiken dat de speler weet hoe het spel gespeeld moet worden.

Hier begon mijn Tour de Miserable. Wat mij als eerste opviel, is hoe makkelijk het is om een race te winnen; een simpele duim op de A-knop gedrukt houden, volstaat om iedereen eruit te racen. Het spel is dus uitermate simpel. Ik kan me niet voorstellen dat dit de Tour-ervaring is die de ontwikkelaar in haar gedachten had; helaas is het wel zo uitgewerkt.

Daarnaast ontbreken er een aantal vitale functies, zoals het aanpassen van jouw team of het verbeteren hiervan. Je zou verwachten dat je een aantal aanpassingen kunt maken, om jouw team een voorsprong te geven te opzichte van de tegenpartijen, maar helaas beschikt de game hier dus niet over. Ook is het lastig om volledig te begrijpen wat je precies moet doen als jouw fietser harder gaat dan hij eigenlijk aankan. Er worden hier en daar termen naar je gegooid om dit voor elkaar te krijgen, maar een echt duidelijk uitleg over de besturing laat zich niet zien.

Uiteraard is er ook nog wel iets leuks te vinden in deze game; het commentaar. Zo lijkt het toch nog een beetje op wat menig mens op de televisie kan aanschouwen en krijg je alsnog het gevoel een echte tour-fietser te zijn. Helaas kapt het commentaar halverwege de race ook weer af, waardoor je weer realiseert dat je een matige Tour de France-game aan het spelen bent. Jammer.

Audiovisueel

Dan zijn er nog de graphics. Oh ja, de spontaan groeiende grasvelden en robot-achtige bewegingen van de spelers staan mij nog in het geheugen gegrift. De omgevingen zien er negen van de tien keer hetzelfde uit; grasvelden die zich constant blijven herhalen, steden die elke keer net iets te veel op elkaar lijken qua bouw en publiek dat rechtstreeks uit een fabriek komt; de figuurtjes die jij langs de weg ziet worden keer op keer gekopieerd in de game om een “volle” spelwereld te creëren.

Wellicht het ergste aan dit alles, is dat de game niet duidelijk aangeeft wie een ronde gewonnen heeft. Je fietst uiteraard niet de longen uit je lijf om vervolgens maar te hopen dat jij daadwerkelijk de nummer één bent geworden, want zeker richting de finish, als alle spelers hun beste fietsbeentje voorzetten, is het soms lastig te zien wie nou als eerste over die finish-lijn heen gaat. Een zeer belangrijk, maar ontbrekend gameplay-element.

Conclusie

Slecht uitgewerkte games kunnen hier nog een puntje aan zuigen, want Le Tour de France 2011 kan ik met een gerust hart de slechtste sportgame van 2011 noemen. Een ongelooflijk slechte en misplaatste soundtrack zorgt ervoor dat je jezelf niet eens kunt horen zuchten, gepaard met visuele beelden uit het jaar nul en slecht uitgewerkte gameplay maakt het af. Kortom, laat deze game liggen, met het volgende advies: pak de fiets uit de schuur, want zo ervaar je tenminste plezier.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Gebruik van bestaande teams
 • Commentaar

Wat is NOT

 • Slechte graphics
 • Misplaatste soundtrack
 • Statische omgevingen en publiek
 • Té simpel

2

 1.   
  bender's avatar

  Mooie review. 😆
  Wel grappig dat de duimen omhoog leuke extra’s zouden moeten zijn. 😛

 2.   
  timi1110's avatar

  Misschien iets te weinig wielerliefhebber om een review te maken over dit spel?

 3.   
  cool ice's avatar

  wat worden er de laatste tijd toch belachelijk lage cijfers gegeven! maarja het zal wel nodig zijn…

 4.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  Dacht dat ik ergens anders gelezen had dat deze game juist best moeilijk is maar goed het zal mij allemaal een worst wezen want ik vind wielrennen echt verschrikkelijk. Beetje zitten kijken naar zwetende mannen in strakke pakjes? Nee dank je.

 5.   
  gerbenkees's avatar

  Das jammer. De GN cijfers van de nieuwste games zijn wel erg laag hoor..

 6.   
  fabiankok's avatar

  Vind juist beter dat de cijfers strenger zijn, in ieder geval beter dan de crap die tegenwoordig uitkomt en dan alsnog een 6 (een Voldoende) haalt terwijl het een dikke onvoldoende verdiend.

  Deze game verdiend blijkbaar voor de reviewer een dikke onvoldoende (wat ik zeer zeker kan begrijpen) en dan kan dit cijfer dus terecht zijn, ga gewoon lekker door met kritisch zijn jongens! (zolang je dat maar ook doet bij triple-A games heah :wink:)

 7.   
  Helios929's avatar

  Duidelijk getest door iemand die niet van wielrennen houd, als je google erop naslaat scoort de game gemiddeld een 6 en zeker niet de 2 die ze hier geven.

  Ik denk zelf dat de game hoger had gescoord als hij getest was door iemand die ervan houd iets waar GN misschien niks aan kan doen als er onder het GN team niemand is die van wielrennen houd.

 8.   
  ms13694's avatar

  Het idee is leuk en vrij vernieuwend, de uitwerking helaas niet!

 9.   
  Codename_black's avatar

  ”Helios929″ schreef, "Duidelijk getest door iemand die niet van wielrennen houd, als je google erop naslaat scoort de game gemiddeld een 6 en zeker niet de 2 die ze hier geven.
  Ik denk zelf dat de game hoger had gescoord als hij getest was door iemand die ervan houd iets waar GN misschien niks aan kan doen als er onder het GN team niemand is die van wielrennen houd."

  Dan zal ik jouw vertellen dat Glennus, wel degelijk van wielrennen, de game scoort gemiddeld geen 6, maar meer een 5/5.5 omdat er ook zat 3’en en 4’en zijn gegeven.

  Niet mee eens, probeer zelf de redacteur te worden. (Wat ik al zeer betwijfel sinds jij niet objectief bent) en zelf games gaat reviewen.

 10.   
  Helios929's avatar

  Misschien makkelijk om zinnen af te maken dan begrijpen andere mensen het ook, verder zeg ik “gemiddeld” dus die 1/2 punt maakt ook weinig verschil vandaar de term “gemiddeld”

  Verder is deze site gericht op vrijwilligers terwijl anderen er geld aan verdienen iets waar ik zelf moeite mee zou hebben dus nee voor mij is dat niet weggelegd om reviewer te worden zonder er zelf wijzer van te worden.

  Het is verder netjes geschreven alleen als ik de andere sites lees dan zit er teveel verschil in.

 11.   
  Codename_black's avatar

  Hoezo zin afmaken, die zin is netjes afgemaakt of gaan we de gramma nazi kant op?
  En nu zeg je het al zelf, ik heb gekeken, de sites die er voor betaald worden geven hogere cijfers, dat staat gewoon gelijk aan omkoping, en zijn vrijwilligers betrouwbaarder.

  dus bij deze heb je, je eigen argumenten kapot gemaakt. 😉

 12.   
  lassieman's avatar

  Het is weer zover 😮

  Als je de min-pluspunten van de game vergelijkt kan ik wel voorstellen dat dit spel zo’n laag cijfer scoort. Dat andere sites hoger geven zo kunnen doordat zij andere dingen belangrijk vinden. Iederen heeft namelijk zijn eigen mening 😉

 13.   
  Helios929's avatar

  Codename_black schreef, "Hoezo zin afmaken, die zin is netjes afgemaakt of gaan we de gramma nazi kant op?
  En nu zeg je het al zelf, ik heb gekeken, de sites die er voor betaald worden geven hogere cijfers, dat staat gewoon gelijk aan omkoping, en zijn vrijwilligers betrouwbaarder.
  dus bij deze heb je, je eigen argumenten kapot gemaakt. 😉 "

  Volgens mij heb je moeite met lezen en het begrijpen van me antwoord, je gaf aan dat ik zelf maar redacteur of reviews moet gaan schrijven ik gaf toen aan dat Gamersnet voornamelijk uit vrijwilligers bestaat terwijl niet iedereen bij Gamersnet vrijwilliger is zo verdient de eigenaar van Gamersnet simpel weg geld met de site dus waarom zou ik dan vrijwillig stukjes gaan schrijven als hij er beter op wordt.

  Tevens kan ik een site die gemiddeld een 6 geeft niet een site noemen die betaald heeft gekregen voor het reviewen van “Tour de France: The Official Game” want dan had de betaalde sites de game minstens een 8 gegeven, ik zei alleen dat er teveel verschil zat tussen de review van deze site en die van anderen, ik ben iemand die een review met verschillende sites vergelijk voor ik een game wil kopen ik ga dus niet zomaar van 1 review uit over een game.

  “Dan zal ik jouw vertellen dat Glennus, wel degelijk van wielrennen” Glennus is wel degelijk wat ?

 14.   
  y94's avatar

  Lijkt me toch bestwel leuk, hoef je het niet meer voor je pc aan te schaffen..

 15.   
  DeAdSeYe's avatar

  Dan lijkt mij Pro Cycling Manager Tour de France 2011 veel beter. Meerdere site’s geve, een 8 aan Pro Cycling Manager 2011, en Metracritic een 7,6.

  Pro Cycling stond ook een tijd in de top 5 van meest gekochte pc games. Ook de graphics zien er geweldig uit, tegenover dit deel. Als je van Wielrennen houd, dan zou ik liever voor Pro Cycling gaan.

  Wel tijd tot jullie Pro Cycling Manager Tour de France 2011 gaan testen, want die is zeker al verschenen. Hier op GN staat van niet……

  EDIT: Heb gelezen tot Tour de France: The Official Game alleen op de console is, en Pro Cycling 2011 Tour de France alleen op de pc. Ieder site raad alleen Pro Cycling aan. 😆

 16.   
  M..enn0's avatar

  Hoge verwachtingen die de makers helaas niet waar hebben kunnen maken. Toch geniet ik van deze game! 🙂

 17.   
  Fox's avatar

  Op zich lijkt me het iedee wel leuk. Want als je trainingen kan samenstelling van jou en je team, dan zit er all weer een tacties gedeelte in. Maarja… je had dit zo diep kunnen uitwerken , jammer dat het niet gebeurt is.

 18.   
  Moon-Hero's avatar

  Normaal hou ik niet zo van dit soort games maar deze review brengt me op andere gedachtes.

 19.   
  Glennus's avatar

  bender schreef, "Mooie review. 😆
  Wel grappig dat de duimen omhoog leuke extra’s zouden moeten zijn. :P"

  Erg late reactie (Mijn excuses :P), maar bedankt :)!