Prototype 2

In de prille zomer van 2009 woedde er een kleine strijd: inFamous versus Prototype. Geen hele eerlijke strijd, aangezien het een exclusive tegenover een multiplatform titel was. Toch waren er duidelijke ‘kampen’ die de een of de ander de hemel in prezen. De nogal hersenloze, maar tevens zeer brute actie van Prototype sprak in elk geval bij veel gamers tot de verbeelding en in 2012 mogen ze weer aan de slag met een nieuw avontuur in Prototype 2.

Een appeltje

De eerste Prototype was duidelijk een geval van hate it or love it. De game had veel te bieden met een open spelwereld, extreme krachten en mogelijkheden van het hoofdpersonage en veel bloederige en brute actie. De game kende echter ook een vrij wazig en dun verhaal, weinig diepgang en repetitieve gameplay. Kortom, veel toffe aspecten en tevens genoeg punten voor verbetering.

Ontwikkelaar Radical Entertainment heeft er veel vertrouwen in dat men met Prototype 2 de nodige verbeterpunten zal doorvoeren. Allereerst is daar de nieuwe hoofdpersoon: sergeant James Heller. We gaan dus niet verder met de geïnfecteerde Alex Mercer. Sterker nog: Heller heeft een behoorlijk appeltje te schillen met Mercer, dus qua verhaal lijkt dit vervolg een stuk logischer in elkaar te gaan steken. Heller zoekt antwoorden op veel vragen, duidelijkheid en vooral wraak.

Rood, geel, groen

Wat betreft de gameplay is veel gelijk gebleven. Heller heeft ook krachten door een ongewenste mutatie, dus ook hij kan met enorme kracht en snelheid chaos veroorzaken. Het opslokken van vijanden (‘consumeren’) is ook weer van de partij, zodat je vermomd als iemand anders ergens stiekem binnen kunt dringen. En tijdens de demonstratie op de E3 kregen we een hele toffe nieuwe aanval te zien: de bio-bom. We zien Heller naar een nietsvermoedende militair stappen en hij plaatst in het lichaam van de man een gruwelijke bom. De ongelukkige militair begint de schreeuwen, zijn makkers komen kijken wat er aan de hand is en vervolgens knallen met een enorme explosie tientallen tentakels alle kanten op. Het lijkt op een extreme kracht die Alex Mercer ook zelf kon uitvoeren in de eerste game, maar dan tactischer en vooral nog bruter.

De spelwereld zelf heeft ook een verandering ondergaan, want het is inmiddels veertien jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel. De stad, New York Zero, bestaat uit drie gebieden. De rode zone is volledige chaos en ellende, vol mutanten en overspoeld door het uitgebroken virus. De gele zone is een soort toevluchtsoord voor mensen die aan het virus proberen te ontsnappen. Deze zone staat onder stevige quarantaine. Vergelijk het met de alienwijk in de film District 9, zo liet een woordvoerder van Radical ons weten. In deze gele zone voeren wetenschappers onderzoeken uit op mensen, dus het is niet de meest gezellige buurt om te verblijven. De groene zone is de militaire zone, een plek waar het virus nog niet aanwezig lijkt te zijn. Hier treden de soldaten van Blackwatch echter met harde hand op bij alles wat maar verdacht is. Om de parallel met films nogmaals te trekken, verwees de ontwikkelaar ons naar het dagelijks leven zoals dat in een film als Children of Men ook speelt.

Tiny

De rest van de demo bestond vooral uit de bekende gameplay van Prototype 2, namelijk heel veel bloederig geweld. Een mogelijkheid die Heller heeft is onder andere om wapens van voertuigen te slopen en die vervolgens los te gebruiken. Natuurlijk volstrekt onrealistisch, maar daardoor past het perfect in dit plaatje. Een naderende tank besprongen we en vervolgens kon het kanon eraf getrokken worden en als heerlijk lomp wapen gebruikt worden. Ditzelfde is ook mogelijk voor de diverse andere voertuigen die voorzien zijn van bijvoorbeeld een machinegeweer of raketlanceerder.

Niet veel later gingen we een Lair in, een grote ruimte ergens onder de grond, wat te vergelijken valt met dungeons uit RPG’s. Prototype 2 kent vele Lairs om te verkennen en je kunt daar heel wat leuks (en gevaarlijks) tegenkomen. Zo moest de speler het opnemen tegen enorme Juggernauts om deze Lair te doorstaan. Met diverse vlijmscherpe aanvallen werd er gehakt, werden vijanden vastgepind aan objecten in de omgeving en werd er vooral heel veel dood en verderf gezaaid. En al die actie is niet alleen leuk en nodig om het verhaal door te komen, maar het wordt ook gebruikt om je personage te upgraden. Nieuwe vaardigheden zijn te verdienen, bestaande krachten kunnen veel sterker worden en er zijn ‘mutations’ vrij te spelen, die te vergelijken zijn met perks.

De demo werd afgesloten met een korte teaser van de allergrootste vijand die we in de game gaan bestrijden: de Behemoth. Intern noemen ze deze joekel ook wel grappend ‘Tiny’, maar het is werkelijk een gigantische vijand om tegen te vechten. Helaas kregen we geen gevecht te zien, maar het belooft in elk geval weer een extra stukje variatie met zich mee te brengen dat er aandacht wordt besteed aan veel verschillende vijanden.

Voorlopige conclusie

Prototype 2 is heel herkenbaar voor spelers van het origineel, maar dan nog bloederiger, bruter en uitdagender. Ontwikkelaar Radical Entertainment weet goed wat de minpunten van de eerste game zijn en ze doen er alles aan om daar nu beter op in te spelen. Het verhaal krijgt zodoende een duidelijkere rol, de motieven van de (nieuwe) hoofdpersoon moeten duidelijker worden en de gameplay belooft tevens meer variatie te kennen. Dat klinkt in elk geval goed en het zag er ook vooral heel tof uit. Ze hebben nog tot 2012 de tijd om hier aan te sleutelen, maar dit is nu al een game die ik zeker graag ga spelen. Al is het alleen maar om me straks weer heerlijk uit te kunnen leven.

 1.   
  FishHookz's avatar

  We zullen zien of die game een succes word 😀 ik ga hem misschien wel halen :3

 2.   
  Relief's avatar

  Ziet er grafisch ook veel beter uit!

 3.   
  Extremegamer's avatar

  ik ga hem halen, maar wanneer die afgeprijsd is 🙂

 4.   
  MildBobbySauce's avatar

  Instant Buy! 😀

 5.   
  King of Heroes's avatar

  Ziet er grafisch heeeeeel goed uit! ik vond deel 1 al heel plezant om te spele! deze ga ik zonder twijfel halen! 😆

 6.   
  SmikeCraft's avatar

  Deel een was ook goed. Hoop dat 2 nog beter wordt. 😀

 7.   
  MaxDamage_NL's avatar

  Bloederiger?
  Kan dat wel?

 8.   
  Dr. D3nVil's avatar

  Ik heb InFamous en Prototype toen allebei gekocht toen ze net uit waren. Vond het allebei niet echt mijn geld waard dus wacht nu totdat ze allebei €20,- zijn 🙂

 9.   
  The_$pel's avatar

  kan niet wachten, no…. realy 😀 😀

 10.   
  toqeer's avatar

  deel 1 heb ik nooit gespeeld vanwege dat ik hoorde dat ie slecht was maar deze hoop het niet 🙄

 11.   
  Almelow's avatar

  I WAN’T ALEX MERCER BACK YOU STUPID C*NTS! 😕 😥

 12.   
  I Juggy I's avatar

  lijkt me niet fantastisch 🙁