Battlefield 3 multiplayer hands-on

Ik wist dat er op de DreamHack in Zweden iets van Battlefield 3 getoond zou gaan worden, maar ik had geen idee wat ik precies te zien ging krijgen. Toen ik bij de stand naar binnen liep en 32 computers met de multiplayermodus zag draaien begon mijn hart dan ook heel hard te kloppen. Dat had ik niet verwacht! Michiel had op de E3 kort met de multiplayer mogen spelen, maar nu had ik de kans om ongestoord los te gaan. Een droom die in vervulling ging.

De multiplayer! Echt?

Na eens goed in mijn ogen gewreven te hebben bleek het toch echt waar te zijn, ik mocht met de multiplayer van Battlefield 3 aan de slag. Een medewerker van DICE wijst een PC aan en tot mijn grote verbazing krijg ik nog een speciale behandeling ook. Ik ben de enige PC die in plaats van een headset een mooie set boxjes heeft staan. De hele zaal kan dus van mijn schoten gaan genieten, een mooi vooruitzicht. Na het starten van het spel wordt meteen duidelijk dat Battlefield 3 echt nog in ontwikkeling is. De servers waarop we spelen hebben aan het begin van de match veel moeite om de 32 aanwezige spelers goed te ondersteunen, maar gelukkig heeft DICE dit al snel onder controle en kunnen we echt aan de slag. Ik open samen met mijn team de aanval op de vijand. Zoals we van Battlefield gewend zijn heeft ieder team verschillende doelen. Ons eerste doel is het vernietigen van twee vijandelijke commandoposten. Een computergestuurde tank helpt ons bij deze taak. Ik kies ervoor om als Assault-soldaat richting de objectieven te gaan.

Ik ben nog ver van de vijand verwijderd, maar zie nu al enkele kogels over me heen scheren. Hoe dichter ik bij de vijand kom hoe heviger het gevecht wordt. Onderweg duik ik overal in schuilplaatsen. Muurtjes, bomen, kuilen en heuvels zijn hier de perfecte kandidaten voor. Schuilen heeft nog nooit zo echt, zo spannend en zo nodig gevoeld. Het realisme van het vuurgevecht waar ik me in bevind is ongekend. De impact die de kogels op muren hebben zijn hier een goed voorbeeld van. Waar de destructie in Battlefield: Bad Company 2 nog veel te lineair was, vliegen in Battlefield 3 de stukken steen en cement na de inslag van een kogel letterlijk in het rond. Om een hoekje kijken heeft dan ook nog nooit zo spannend gevoeld. Even uitrusten is er ook niet bij, want voor je het weet is het muurtje waar je veilig achter zit aan flarden geschoten.

Dood tussen de struiken…

Nadat ik vele malen ben doodgegaan, bedenk ik me opeens dat ik het spel helemaal verkeerd aan het spelen ben. Ik speel zoals in de meeste shooters goed werkt, namelijk in het rond rennen en knallen op alles wat beweegt. In Battlefield-games heeft dit echter nooit gewerkt en in deze moderne variant dus ook niet. Met de gedachte om mijn team van veraf te ondersteunen kies ik ervoor om over te schakelen naar Sniper. Ik verstop me in de bosjes en bekijk van ver onze doelwitten. Eén voor één knal ik de verdedigende vijanden neer, maar al snel word ik door een vijandelijke Sniper gespot en lig ik dood tussen de struiken. Ik heb hem echter ook gezien en verras hem na mijn respawn met een kogel tussen zijn ogen. Stilzitten blijkt in dit level geen optie. Na een tijdje lukt het ons om de commandoposten te vernietigen en trekt de vijand zich terug in een metrostation. Via het gangenstelsel van de metro baan ik me samen met mijn team een weg naar de vijand. Weer scheren overal kogels langs me heen. Ik verander weer naar een Assault-soldaat, want we hebben veel close combat voor de boeg.

Zoals we van Battlefield 3 gewend zijn is elk team ook nog eens in squads verdeeld. Waar we buiten de mogelijkheden van samenwerking met squadleden nog niet erg gebruikten, werd dit in de bedrukte gangen opeens noodzaak. Squadleden spawnen op elkaar, de medic in mijn squad houdt ons zo goed mogelijk in leven, twee Assault-soldaten schieten zich een weg door de gangen en één squadlid heeft zijn RPG voor groot gevaar in de aanslag. Ik heb nog geen woord gewisseld met deze personen, sterker nog ik weet niet eens wie het zijn. Toch voelt het alsof we elkaar moeten helpen en dit blijkt ook nog eens heel goed te werken.

Het gevecht wat ik hier beschrijf gaat nog zeker een kwartier door en de potjes in Battlefield 3 zijn dus zeker niet kort te noemen. Uiteindelijk zorgen we ervoor dat we het laatst doel voor ogen hebben, maar helaas eindigt de match met het vijandelijke team als winaar. De tijd was op en ons laatste doel was niet bereikt. Of beter gezegd: we hadden geen tickets meer, want zoals we van de Battlefield-games gewend zijn zie je geen timer maar het aantal tickets in beeld. Veel kan dit verlies mij niet boeien, want ik ben blij dat ik op mijn stoel zit en nog even naar het beeldscherm kan staren. Wat een ervaring!

Voorlopige conclusie

De multiplayer van Battlefield 3 is pakkend, spannend en anders dan de shooters die we tegenwoordig in de schappen vinden. Natuurlijk blijft het altijd om schieten draaien, maar bij deze game is samenwerking eindelijk weer eens cruciaal. Ik droom nu al over levels waar spelers voertuigen kunnen besturen, want ook dat is een onderdeel van de Battlefield-franchise. Helaas heb ik niet met een tank kunnen rijden of met een helikopter kunnen vliegen, maar dat dit vet gaat worden is mij heel duidelijk. Verder zijn de realistische graphics natuurlijk leuk, maar dit heeft in Battlefield 3 ongelofelijk veel invloed. Ik voel me echt verbonden met mijn team en de gebeurtenissen, het lijkt net echt oorlog en ik wil winnen. Hierbij is recht op de vijand afrennen en wild in het rond schieten geen optie. Bij het spelen van bijvoorbeeld Call of Duty heb ik dit gevoel nooit gehad en was mijn doel altijd zoveel mogelijk vijanden neermaaien. In Battlefield 3 was dit niet het geval, ik koos de rol die het team nodig had en samen moesten we de overwinning behalen. Battlefield 3 is een shooter naar mijn hart, de shooter waar ik na het spelen van Battlefield 2 naar op zoek was, een shooter die ik zeer vaak ga spelen.

 1.   
  Fischer's avatar

  Ik krijg hier nu echt zin in. Onlangs Battlefield Bad Company 2 gekocht en nog steeds geen spijt, winnen of verliezen maakt mij niet uit in tegenstelling tot … . Ik heb veel meer het gevoel van teamplay zonder echt te hoeven communiceren.

 2.   
  MaxDamage_NL's avatar

  Volgende keer amputeer ik een oog van je en plaats ik er een camera in, goed? 🙄

 3.   
  .Stan's avatar

  Zeer mooie preview, Richard. Heb er zin in! 😀

 4.   
  Potasnik's avatar

  Ooooo die trailer man! Mijn god wat vet! De gameplay ziet er echt zwaar intens uit. Ik ben ook wel beniewd hoe ’t gaat worden om weer met straaljagers te vliegen, jammer dat je dat niet hebt kunnen doen!

  Deze game ga ik voor PC halen ( Ga binnenkort PC bouwen =D ) en dan kan ik mijn Saitek x52 Joystick weer een tevoorschijn halen voor de betere vluchten met heli’s en straaljagers!

 5.   
  DGonlag2's avatar

  Fischer schreef, "Ik krijg hier nu echt zin in. Onlangs Battlefield Bad Company 2 gekocht en nog steeds geen spijt, winnen of verliezen maakt mij niet uit in tegenstelling tot … . Ik heb veel meer het gevoel van teamplay zonder echt te hoeven communiceren."

  Same here. Winnen boeit niet, en slim spelen word echt beloond. Ik heb er 250 uur op zitten, maar het verveelt geen ene minuut.

  Kan niet wachten op BF3, hopelijk word het wel een beetje zoals BFBC2.

 6.   
  Beacon's avatar

  Netjes gedaan, heb er ook zin in! Worden weer veel uurtjes gamen denk ik.

 7.   
  chatman12's avatar

  Echt super vet spel.
  Ik moet hem gewoon hebben!!!!!!!!!! 😀

 8.   
  Waylander's avatar

  als ik deze game niet op zijn max kan spelen, ga ik zekers nog wat geld investeren in mijn pc! UBERVETTE GAME. hier is tenminste echt aan gewerkt, en niet gewoon kopieer en plakwerk zoals cod… 8)

  EDIT:
  Die soundtrack in de bovenstaande trailer is al ongelofelijk vet, dus ingame moet helemaal cool zijn 😀

 9.   
  ms13694's avatar

  veelbelovende preview! offtopic: ben ik het alleen of werkt de site vandaag echt slomer?

 10.   
  ms13694's avatar

  veelbelovende preview! offtopic: ben ik het alleen of werkt de site vandaag echt slomer?

 11.   
  desxeon's avatar

  martinschoon schreef, "veelbelovende preview! offtopic: ben ik het alleen of werkt de site vandaag echt slomer?"

  Je bent niet de enige hoor, bij mij gaat ie ook super traag,

  maar even over BF3, dit worden voor mij weer heerlijk veel uurtjes achter de PC.:)

 12.   
  huntedjohan's avatar

  hier ook super traag.

  ben superbenieuwd naar de game en ben blij dat ik m digitaal gekocht heb, word gelijk dezelfde dag nog gamen tot ik er bij neer val 😆

 13.   
  cool ice's avatar

  wow mooie preview Richard! 🙂 ik krijg nu echt onwijs veel zin in deze game. nog een paar maandjes…

 14.   
  Flapjack's avatar

  kan iemand mij reanimeren…? *in katzwijm flauwgevallen*

 15.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Een preview naar mn hart!!! 😀

 16.   
  Battlefield13's avatar

  Ik heb overtuigd, Battlefield is beter dan CoD. Ik ga op de eerste dag Battlefield 3 kopen :D. (Voor iedereen weer een kans om 1ste te worden in de klassement) 😉

 17.   
  fonsie2's avatar

  Fischer schreef, "Ik krijg hier nu echt zin in. Onlangs Battlefield Bad Company 2 gekocht en nog steeds geen spijt, winnen of verliezen maakt mij niet uit in tegenstelling tot … . Ik heb veel meer het gevoel van teamplay zonder echt te hoeven communiceren."

  nou, ik heb laast een half uur op de map africa harbor bij een vlag gezeten omdat ik in me 1tje de heletijd een squad van 2 lui bij me had dus ik kon de vlag niet veroveren en ze spawnde de heletijd bij elkaar :S maar wat je zegt ja als je wint of verliest bij bfbc2 dan heb je niet egt zoon ** gevoel maar anders :).

 18.   
  Basketter14's avatar

  Squadleden spawnen op elkaar

  Je kan niet op elkaar spawnen, je kan alleen maar op de squadleader spawnen.

 19.   
  DGonlag2's avatar

  ”Basketter14″ schreef, "

  Squadleden spawnen op elkaar"

  Je kan niet op elkaar spawnen, je kan alleen maar op de squadleader spawnen.

  In BFBC2 was dat anders… Maarja, wel jammer dan. Op wie zou de Squad Leader dan op moeten spwanen trouwens?

 20.   
  Fatal1ty's avatar

  wt* dit is beter dan al die anderen 🙂

 21.   
  LegendJordy's avatar

  ok nu kan ik niet meer wachten ik ga nu naar de winkel e blijf daar wachten

 22.   
  Basketter14's avatar

  ”DGonlag2″ schreef, "[quote=”Basketter14″]

  .."

  Je kan niet op elkaar spawnen, je kan alleen maar op de squadleader spawnen.

  In BFBC2 was dat anders… Maarja, wel jammer dan. Op wie zou de Squad Leader dan op moeten spwanen trouwens? [/quote]

  Op het spawnpoint, beginbasis.

 23.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  LegendJordy schreef, "ok nu kan ik niet meer wachten ik ga nu naar de winkel e blijf daar wachten "

  ha ha ha (hoe bedoel je nuttenlose reactie van mij)

 24.   
  DutchmanDevil's avatar

  beetje snel geoordeeld als je het mij vraagt 😛

  ”Battlefield13″ schreef, "Ik heb overtuigd, Battlefield is beter dan CoD. Ik ga op de eerste dag Battlefield 3 kopen :D. (Voor iedereen weer een kans om 1ste te worden in de klassement) 😉 "

 25.   
  Hotshot's avatar

  Richardo, you make me so, so jealous

 26.   
  jesseprokiller's avatar

  heelen nice preview als ik hem heb ga ik hem kapot spelen

 27.   
  Myrenn's avatar

  Deze shit WORD hard!

 28.   
  ArCh!e's avatar

  heel mooie preview kan ook nie meer w8ten =d

 29.   
  DutchFreeze's avatar

  Ik heb gisteren toevallig nog weer eens een keer bf 2 gespeeld en dat was echt geweldig.
  Het tactische van Battlefield zie ik echt weer zitten.

 30.   
  Sarge's avatar

  Een veel belovende preview! Ik kijk er echt naar uit. Alleen hopen dat de servers binnenkort niet overrompelt worden met niet-tactisch aangelegde spelers 🙂

 31.   
  TexMix's avatar

  Ik speel zelf ook CoD en dat soort dingen op mijn PC, en deze voeg ik zeker toe aan m’n lijstje.

  I LOVE WARGAMES 🙄

 32.   
  Hillianii's avatar

  Awesome!

 33.   
  Tiennes's avatar

  Speel nu al enkele dagen de Bèta versie… Het is echt in èèn woord: verbluffend!