In het Darkspore-universum is het behoorlijk onrustig. Nadat eDNA was uitgevonden door de Crogenitors, een volk van wetenschappers en onderzoekers, werd het gebruikt op wezens om deze sterker te maken. eDNA bleek echter instabiel te zijn, waardoor mutaties plaatvonden en de kwaadaardige Darkspore ontstonden. Tijdens een daaropvolgende oorlog legde het merendeel van de Crogenitors het loodje en aan het begin van de game kruip je in de huid van de laatst overgebleven Crogenitor, om zo de Darkspore te stoppen.
Evolutie en uitrusting
DNA en evolutie spelen dus in Darkspore een belangrijke rol, net zoals in de game Spore. Evolutie speelt hier echter een andere rol en komt voornamelijk terug in het verhaal, maar ook in het aanpassen van je personages.
Zoals in veel RPG’s kun je je personages namelijk sterker maken door ze nieuwe equipment te geven. In Darkspore bestaan deze personages uit helden, een aantal verschillende wezens met elk bepaalde eigenschappen en skills. Zo is de een een echte langeafstandsvechter, terwijl de ander juist levensgevaarlijk is van dichtbij. Bovendien heeft ook elke een bepaald element, wat niet alleen bepaalt welke vaardigheden hij heeft, maar ook tegen welke wezens hij sterk of juist zwak is.
Je zou wellicht verwachten dat je helden sterker worden doordat ze meer ervaringspunten krijgen, maar in Darkspore is dit niet het geval en ligt de focus juist op hun wapenuitrusting. Hoe betere voorwerpen je je held geeft, hoe hoger hun level wordt. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken over het verdelen van punten over verschillende eigenschappen en dat is gezien het aantal helden, je kunt er uiteindelijk 25 unlocken, geen overbodige luxe. Je krijgt tijdens het spelen van de verschillende levels wel ervaringspunten, maar die zijn bedoeld om jou, de ‘Crogenitor’, te levelen en voorwerpen te unlocken. Dit is een van de punten waaraan je merkt dat de game zich richt op een wat meer casual doelgroep en minder de hardcore gamers.
Het leukste aan de wapenuitrusting in Darkspore is echter dat deze niet alleen zichtbaar zijn, maar dat je ze ook nog eens naar eigen smaak aan kunt passen. Je kunt zelf kiezen waar je die bionische sensor plaatst en hoe groot deze is, waardoor je elke held een eigen, unieke look mee kunt geven. Het loont dus ook om veel en goede voorwerpen te verdienen tijdens de verschillende levels, iets wat op verschillende manieren kan.
Allereerst zul je tijdens de levels voorwerpen kunnen vinden, die je al dan niet op kunt pakken. Daarnaast krijg je na het voltooien van een level een voorwerp, die willekeurig word gekozen uit een bepaalde lijst. Je kunt hier echter wel invloed op hebben, want hoe beter je prestaties tijdens een level, hoe groter de kans dat je een zeldzaam voorwerp krijgt. Ben je niet bang voor een gokje en een uitdaging, dan kun je ervoor kiezen om aan het einde van een level geen voorwerp te krijgen en door te gaan naar het volgende level. Haal je dit level ook, dan kun je een beter voorwerp krijgen of nog een keer de gok wagen voor een nog beter voorwerp. Uiteindelijk kun je dus een heel goed voorwerp krijgen door zo een ketting van meerdere levels te maken. Er zit echter ook een nadeel aan, want als je dood gaat dan krijg je niks.
More friends, more fun
Bepaalde elementen in Darkspore zijn aangepast ten opzichte van wat meer hardcore games, zodat de game aantrekkelijk en leuk is voor wat meer casual gamers. Dat merk je niet alleen aan de manier waarop het levelen is uitgewerkt, maar ook aan de manier waarop de multiplayer en met name de online co-op is uitgewerkt. Deze is er namelijk op gericht dat je lekker samen met vrienden of familie een of meerdere levels van Darkspore kunt doorlopen.
Mocht je geen vrienden bij de hand hebben, dan kun je uiteraard ook kiezen voor online matchmaking, die een geschikte partner voor je uitzoekt. Deze matchmaking werkt behoorlijk goed en ik heb tot nu toe bijna altijd een geschikte partner gevonden om daar samen een level mee te doen in co-op. Het is zelfs mogelijk om een level met vier spelers te doorlopen.
Toegankelijk
Daarnaast kun je het ook in een arena tegen vriend of vijand opnemen, om zo te bepalen wie van jullie het sterkste is. Dit is voor mijn gevoel echter niet waar de nadruk op ligt in Darkspore, want die ligt toch vooral bij de co-op. De game is echter ook prima in singleplayer te spelen, maar de levels zijn leuker om in co-op te doen. Daar komt nog eens bovenop dat je allebei een bonus krijgt qua ervaringspunten.
Wat ik ook erg prettig vond aan de co-op, is dat je nauwelijks geruzie kunt krijgen over het oppakken van voorwerpen. Pak je een voorwerp op dan bepaalt de game door het rollen van een dobbelsteen wie het voorwerp krijgt en indien je een drankje oppakt en gebruikt om je health of mana bij te vullen, dan wordt dit automatisch toegepast op alle aanwezige helden. Hierdoor is er een minder grote kloof tussen ervaren en onervaren spelers, wat de co-op geschikt maakt voor zowel casual als hardcore gamers.
Conclusie
Darkspore is een game die vooral gericht is op casual gamers, maar wat meer hardcore gamers ook aan zal kunnen spreken. Doordat je onder andere geen punten hoeft te verdelen over verschillende statistieken en je geen rekening hoeft te houden met of je helden wel een hoog genoeg level hebben om een bepaalde equipment te mogen gebruiken, is de game voor beginners lekker toegankelijk. Voor de wat ervarener speler is er ook uitdaging te vinden in onder andere het krijgen van goede voorwerpen en het helemaal aanpassen van je helden, maar in sommige gevallen zal de game te makkelijk zijn voor echte hardcore gamers. Daar staat echter tegenover dat de co-op heel goed uitgewerkt is en dat het er visueel ook erg lekker uitziet. Darkspore is dus zeker een game die kunt kopen voor jezelf en iemand met weinig ervaring met games en die je vervolgens samen helemaal kapot kunt gaan spelen.