Gears of War 3 E3 2011

Na de multiplayer beta van eerder dit jaar, was de E3 2011 een ideale gelegenheid om een andere kant van Gears of War 3 te tonen. De online component bestaat immers naast het competitieve gedeelte en de eerder onthulde Beast-modus ook nog uit de zeer populaire spelmodus Horde. De bekende Horde-modus is echter flink vernieuwd en veelbelovend!

Horde 2.0

Horde 2.0, zoals Epic Games de nieuwe modus omschrijft, is in de kern onveranderd gebleven. Je vecht nog altijd met een groep van maximaal vijf personen samen tegen diverse aanvalsgolven van Locust. Deze keer zijn zowel de gewone Locust als de nieuwe Lambent Locust van de partij en elke tiende ronde heeft een flinke uitdaging in de vorm van een boss fight. Je kunt dus zomaar een (Lambent) Berserker of Brumak voor je kiezen krijgen, wat een heerlijke uitdaging lijkt te worden.

Teamwork is nog altijd erg belangrijk in Horde 2.0, want zonder overleg en tactiek zal je het niet heel ver schoppen. Het is dus een spelmodus die ideaal is om met een groep vrienden te spelen, want samenwerken en samen overleven is de sleutel tot succes. Uiteraard zal je niet altijd genoeg bekenden online treffen en ben je overgeleverd aan andere Xbox LIVE-gamers. Epic Games heeft gelukkig al laten weten dat in Horde 2.0 spelers die offline gaan vervangen worden door iemand anders. Je staat er dan niet verplicht maar met vier of drie spelers voor zolang je het nog kunt volhouden. Een mooie aanvulling hierop is een nieuwe mogelijkheid om jezelf terug in een ronde te ‘kopen’. Tegen een flink bedrag kan je weer respawnen, wat net de doorslag misschien kan geven om toch nog de ronde te doorstaan als team.

Geld en verdedigen

Inderdaad, ik had het net al over kopen. Er is in Horde 2.0 veel meer diepgang te vinden dankzij de toevoeging van een economisch systeem en een grote nadruk op verdedigen. Elke actie die je succesvol uitvoert, zoals het raken of doden van vijanden en het maken van headshots, levert je keiharde dollars op. Daarnaast kan je tijdens de diverse rondes bepaalde uitdagingen krijgen, zoals het doden van twee vijanden met één granaat of het uitvoeren van een executie met je Lancer. Weet je een uitdaging te behalen, dan levert dat je weer extra knaken op. En dat geld ga je hard nodig hebben om te overleven.

Aan het begin van een potje kies je namelijk een bepaalde positie op de map die je gaat verdedigen, een van de beschikbare control posts. Dit sluit aan bij de manier waarop Epic Games veel gamers in Gears of War 2 de Horde-modus zag spelen. Vaak werd er door spelers een handige positie gekozen als basis, om van daaruit de vele vijanden aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het door lasers omringde stuk in de map Security, waar om de zoveel tijd een Mulcher of Mortar spawnde. Een ideale plek om jezelf in te graven en zoveel mogelijk rondes te overleven.

Versterkingen

In Horde 2.0 doe je dus eigenlijk hetzelfde, alleen kies je nu op voorhand welke plek je als team gaat verdedigen. Het geld dat je hebt en verdient tijdens het spelen, kan je vervolgens inzetten om diverse versterkingen te kopen. Deze ‘fortifications’ zijn verdeeld over een paar groepen: Decoy, Barriers, Turrets, Sentry Guns en de Silverback. Deze laatste is een heerlijke mech suit om flink mee te knallen. Je bent aan de achterzijde echter onbeschermd, dus ook in dat geval is het handig dat een van je teamgenoten voor wat dekking zorgt. De Silverback kost echter behoorlijk wat geld, dus het kan soms verstandiger zijn om je geld wat slimmer te investeren.

Decoys zorgen voor afleiding, waar de domme Locust zich even op stuk kunnen bijten terwijl je hen onder vuur neemt. Een goedkope level 1 decoy kost je maar een paar honderd dollar, terwijl een uitgebreide, explosieve decoy al gauw een paar duizend dollar kost. Barriers kan je logischerwijs inzetten om barrières op te werpen, die de diverse vijanden een tijdje tegen moeten houden. Goedkope barrières zijn bijvoorbeeld prikkeldraad en een spijkerstrip, maar voor wat meer geld zet je zelfs een elektrische afscherming of dodelijke laserstraal neer. Op eenzelfde manier werken de Turrets en Sentry Guns. Het is constant de afweging waar je je geld aan wilt uitgeven: veel goedkope versterkingen, die door vijanden ook snel kapot te maken zijn, of kies je juist voor een paar echt sterke dingen.

Ook op dit vlak kan je teamwork goed gebruiken, want naast het uitwisselen van wapens en munitie, kan je ook geld uitwisselen in de nieuwe Horde-modus. Of onbekenden dit ook snel bij elkaar zullen doen valt te betwijfelen, misschien dat een onvermijdelijke Achievement hier wat bij gaat helpen, maar zeker als je met een groep vrienden speelt kan dit goed van pas komen. Geef een speler die enorm goed op dreef is nog wat extra geld en je team heeft in de volgende ronde ineens die begeerde Silverback staan. Een groot deel van de fun zal dus vallen of staan bij het samenspel met je teamgenoten. Ieder voor zich zal allicht een tijdje werken, maar soms moet je ook slimmer spelen en overleggen wat wijsheid is.

Voorlopige conclusie

Gears of War 3 belooft een heerlijk totaalplaatje te worden en zeker online moet de game zijn voorgangers volledig doen vergeten. De multiplayer beta was al hoopgevend, maar de nieuwe Horde-modus steelt echt de show. Het verdienen van geld, het kopen van versterkingen, het verdedigen van een bepaalde positie, de keuze of je jezelf weer terug wilt kopen in een ronde… eigenlijk valt nu pas goed op hoe inhoudsloos de originele Horde-modus was. Het kan dus bijna niet anders of Horde 2.0 gaat straks nog meer mensen voor een hele lange tijd op Xbox LIVE houden.

 1.   
  grassyfuzz's avatar

  Word nice! 😀

 2.   
  Carmen07's avatar

  Toffe preview!! Hier heb ik echt zin in, lijkt wel wat tower defense te worden. 🙂 Erg cool dat je nu ook zelf versterkingen kunt opzetten. 8)

 3.   
  FishHookz's avatar

  Anders gezegd: Het word geweldig ^^

 4.   
  crazyshine4722's avatar

  Ik kan swrieus niet wachten echt zin in :D. Nog maar een paar maandjes…

 5.   
  See4urSelf's avatar

  Een van de titels die je als PS3 bezitter mist, altijd al een willen proberen, dit kan een system seller worden!

 6.   
  RinusReetRidder's avatar

  Zekers nice 8) Ik vrees alleen voor veel egoïsten die niks delen en amper samen gaan werken. Dan maar op zoek naar veel vrienden die de game ook gaan kopen 😛

 7.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  Hadden ze geen hogere resolutie filmpje? Wel toffe nieuwe features

 8.   
  ChielB's avatar

  Via de gamepagina van Gears 3 zijn alle video’s ook als HD-versie te bekijken, waaronder bovenstaand filmpje. 🙂