Monsters Blu-ray

Ken je die film van Steven Spielberg? Je weet wel, die film met die grote dinosaurussen op dat eiland. Ja? Natuurlijk ken je die. Regisseur Gareth Edwards moet deze film ook kennen. Tenminste, tijdens het kijken van de blu-ray van Monsters bleven de Jurassic Park-gevoelens steeds terugkeren. Maar is dat positief?

Zes jaar later…

Monsters laat ons geen invasie zien van een buitenaards ras. Nee, Monsters laat het verhaal zien wat er gebeurde toen er zes jaar eerder een schip van NASA een crashlanding wist te maken op onze planeet. Het schip en haar astronauten deden onderzoek naar levensvormen in de ruimte. Laat er nu net verschillende DNA-monsters mee zijn gekomen met het schip die, na de crash, snel wisten te evolueren in grote wezens. De zone (half Mexico) is daardoor snel afgezet door het Amerikaanse en Mexicaanse leger en gaat voortaan door het leven als de Infected Zone.

Scoot McNairy speelt fotograaf Andrew Kaulder, die tijdens een jaarlijks terugkomend “alienseizoen” zijn leven wil wagen om de perfecte foto te maken en daardoor flink geld te verdienen. Helaas veranderen zijn plannen wanneer hij de dochter van zijn baas (Whitney Able), die op dat moment toevalligerwijs vlak bij hem in de buurt is, binnen 48 uur veilig in Amerika moet zien te krijgen. Aangezien iedereen de gebieden wil ontvluchten en alle boten en vliegtuigen vol zitten, zit er niets anders op… Ze gaan op reis door de Infected Zone.

Monsters is geschoten als een ware guerrilla film. Een laag budget, niet altijd de juiste permissies om te mogen filmen en daardoor niet altijd de mooiste beelden. Daar ligt echter wel de kracht van de film. Omdat Edwards de film zelf geschoten heeft op deze (niet altijd legale) manier, oogt alles stukken realistischer. Je hebt het gevoel zelf alles mee te maken, zelf aanwezig te zijn. In die opzet slaagt Monsters behoorlijk. Hierdoor is het echter geen film die de kracht van het blu-ray formaat zal tonen. Voor de prachtig gepolijste HD plaatjes hoef je het niet te doen.

Maar waar zijn de monsters?

Tijdens het kijken van de blu-ray bleef dat Jurassic Park-gevoel maar knagen. En waarom ook niet? Een groot afgezet gebied waar metershoge monsters rondlopen. Geen veilige plek voor Kaulder en zijn aanhang. Gelukkig zijn er gespecialiseerde mensen die ze door de gevaarlijke zone willen brengen. Tijdens een scène, waarin enkele auto’s stil staan, wachtend op “iets”, voel je de spanning opbouwen. Er is een groot monster in de buurt. Wanneer alle inzittenden van de auto met niet belangrijke personages om het leven worden gebracht is het Jurassic Park gevoel weer terug. Deze scène lijkt behoorlijk op de befaamde T-Rex scène uit Spielbergs film. De tweede auto, waar de hoofdpersonen inzitten, komt natuurlijk met de schrik vrij. Even later wordt een auto zelfs terug gevonden boven in een boom. Een hommage of een copycat?

Voor een film die Monsters als titel draagt moet je trouwens niet verwachten dat je veel van dit soort groteske wezens in beeld zult zien verschijnen. Het verhaal draait om Kaulder en de dochter van zijn baas. De spanning van de omgeving, de spanning tussen de hoofdpersonen. En stiekem vond ik dat behoorlijk jammer. De dreiging van de Monsters is zo nooit echt aanwezig. Natuurlijk zien we kapotte tanks, lijkjes van jonge kinderen en vernietigde gebouwen, maar de Monsters zelf zijn behoorlijk afwezig. Mede hierdoor begint de film na een uur toch wel saai over te komen. Er gebeurt amper tot niets en wanneer er iets gebeurt, blijkt het minder erg te zijn dan de film doet suggereren.

Een blu-ray heeft een grotere opslagcapaciteit dan zijn voorouder de DVD. Het is daarom des te vreemder dat er naast de film niets op de blu-ray te vinden is. Tenminste, niets in de vorm van extra’s die je zo kunt kiezen. Na het kijken van de film kreeg ik wel ineens de optie om een trailer te zien, maar dat is natuurlijk net na een film een beetje overbodig. De extra’s zijn net als de Monsters té afwezig. Vooral omdat deze film guerrilla is geschoten zijn we benieuwd naar wat beelden van hoe dat er aan toe ging. Sterker nog, vanuit het menu is zelfs geen scène selectie of ondertitelingmenu te vinden. Vrij karig.

Conclusie

Monsters is een moeilijke film om te becijferen. De manier waarop de film geschoten is, is in mijn ogen interessanter dan de film zelf. Het verhaal is simpel, inwisselbaar en verre van origineel. Het ontbreken van extra’s is een schande in deze tijd. Helemaal wanneer je weet dat de Amerikaanse blu-ray vol staat met aanvullende filmpjes. De beelden zijn er, waarom krijgen wij ze dan niet? Dat kost deze versie helaas de nodige punten…

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Guerrilla geschoten

Wat is NOT

  • Geen extra's
  • Simpel verhaal
  • Waar zijn de monsters?

4.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren