Loft

Loft is voor onze Belgische vrienden zeker geen onbekende titel, want nog maar enkele jaren geleden maakte deze film behoorlijk naam in de bioscopen. Het succes snelde vooruit. Zo hard zelfs dat we nu alweer van een Nederlandse remake kunnen genieten. Of de blu-ray versie ook echt genieten is, lees je in deze recensie…

Een klein paradijs

Loft draait om een groepje vrienden, die er in het geheim een mooi penthouse (loft) op nahouden. Ze hebben allemaal een sleutel en kunnen in- en uitlopen wanneer ze maar willen, met wie ze maar willen. Een ideale plek dus om in alle rust te doen waar ze zin in hebben, zonder dat hun echtgenoten ervan op de hoogte zijn. Het lijkt een klein paradijs, totdat op een dag een van de heren een dode dame op bed vindt in de loft. Niemand lijkt te weten wie ze is en ook niemand heeft een idee hoe ze daar, dood, terecht is gekomen. Ze proberen er onderling uit te komen wie er verantwoordelijk is voor de bloederige moord, maar al snel blijkt het dat de vrienden helemaal niet meer weten wie ze nog kunnen vertrouwen.

Vlot en sterk

Met het verhaal is zeker niks mis, want het biedt genoeg basis voor een lekkere thriller. Deze komt gelukkig ook lekker vlot op gang en door middel van diverse flashbacks krijg je stukje bij beetje meer informatie. Ook het acteerwerk staat grotendeels als een huis, dankzij mannen als Barry Atsma, Jeroen van Koningsbrugge en Gijs Naber. Zij dragen duidelijk de film en de rest van de cast met sterke emoties, zowel dramatisch als komisch. Dit laatste lukt Jeroen van Koningsbrugge uiteraard zonder problemen, die mede dankzij zijn sterke mimiek standaard al grappig voor de dag komt.

Toch is het niet allemaal perfectie, want er wordt door de diverse flashbacks en geforceerde plottwists soms wel heel erg gegoocheld met het verhaal. Regisseur Antoinette Beumer heeft van de nieuwe Loft-versie zeker een strak geheel gemaakt, maar bij vlagen is het wel iets minder goed gelukt dan het origineel. Iets wat Vlaamse filmliefhebbers zeker zullen beamen.

Voor deze disc release komt daar nog eens bij dat de extra’s helaas wat beperkt zijn. De ‘making of’ biedt zeker wel vermaak, maar is ook weer niet heel erg diepgaand. Hierin had bijvoorbeeld prima een parallel getrokken kunnen worden richting het origineel, maar misschien dat men dit juist bewust heeft willen vermijden. Een gemiste kans, want extra’s zijn nog altijd een van de grote redenen om een film ook nog aan je eigen collectie toe te voegen.

Conclusie

Loft is een nette remake geworden van een vrij recent origineel. De Nederlandse cast staat stevig in zijn schoenen, vooral dankzij Barry Atsma, Jeroen van Koningsbrugge en Gijs Naber. De manier waarop het verhaal zich ontvouwt kan voor sommige mensen wat chaotisch zijn, en op dit vlak is het origineel zeker sterker, maar dat neemt niet weg dat er nog altijd een hele nette thriller overblijft. De extra’s zijn jammer genoeg wat karig, maar laat dat je er niet van weerhouden om eens een prima thriller van Hollandse bodem te bekijken. Met dank aan onze zuiderburen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sterk verhaal
  • Degelijk acteerwerk

Wat is NOT

  • Origineel is wel beter
  • Beperkte extra's

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren