Need for Speed: The Run

Need for Speed: The Run moet enigszins de trend doorzetten die Hot Pursuit vorig jaar startte. De serie ging qua gameplay sterk terug naar zijn roots, inclusief een stevige focus op arcade gameplay. Het realisme van de Shift-versies uit de serie deed het overigens ook goed, maar toch hebben veel fans nog altijd graag Need for Speed als een game die zichzelf niet heel serieus neemt en vooral lekker snel en extreem is. Need for Speed: The Run probeert hier, op geheel eigen wijze, invulling aan te geven.

Een grote run

Ontwikkelaar EA Black Box heeft niet bepaald de toppers afgeleverd binnen de Need for Speed-franchise. Sinds 2001 moest men onder hoge druk en met hoog tempo games afleveren, wat de kwaliteit uiteraard niet ten goede kwam. Electronic Arts zag dit gelukkig ook enkele jaren geleden, waardoor er besloten werd om meer studio’s op de franchise te zetten. Het geroemde team van Criterion Games leverde het briljante Need for Speed: Hot Pursuit vorig jaar af en dat gaf de Black Box studio weer wat meer tijd om voldoende tijd en moeite in haar nieuwste deel te steken.

Dat nieuwe deel is in aantocht, in de vorm van Need for Speed: The Run. Het achterliggende verhaal draait om een race van San Francisco naar New York. Deze enorme roadtrip is onderverdeeld in diverse afzonderlijke tracks, waarbij je op de meest gevariëerde locaties zult racen. Je doorkruist immers de volledige VS tijdens dit avontuur en daardoor race je in woestijnen, steden, bergen, enzovoort. De game bevat voor deze grote ‘run’ dan ook meer dan twee keer zoveel kilometers en banen als de vorige games. Genoeg asfalt dus om ons uit te leven.

In en uit de auto

Producer Alex Grimbley was in Los Angeles op de E3 aanwezig om ons meer te vertellen over de game. Zo draait het spel op de nu al beroemde Frostbite 2 engine, wat vooral invloed heeft op de physics en destructie in de game. Visueel ziet de game er prima uit, maar verwacht niet ineens Battlefield 3-achtige graphics. Daarnaast heeft men uitgebreid gebruik gemaakt van motion capture, om de hoofdpersoon van het verhaal vast te leggen. Need for Speed: The Run legt namelijk zowaar de nodige nadruk op het verhaal.

Gewone tussenfilmpjes hoef je echter niet heel veel te verwachten, want die maken vaak plaats voor interactieve scènes. Zo zagen we tijdens de persconferentie al een race door de straten van Chicago, waarbij de hoofdpersoon op bepaalde momenten uit de auto gaat. Op deze momenten kan de game pas echt goed profiteren van de Frostbite 2 engine en de motion capture, want deze momenten zien er gewoon erg goed uit.

De momenten buiten je auto zijn bedoeld om het verhaal wat meer aan bod te laten komen. Je krijgt sterker het gevoel dat je echt iemand bent die opgejaagd wordt tijdens deze race door het land. Zoals uit de demo tijdens de persconferentie van EA ook al bleek, komt de interactie in deze scènes tot uiting door middel van quick time events. Het zal niet ieders voorkeur hebben, om verplicht op gepaste momenten op knoppen of knopcombinaties te moeten drukken, maar het lijkt wel veel bij te dragen aan de spanning. Een goed voorbeeld is het moment dat je uit je gecrashte auto moet ontsnappen, om niet overreden te worden door een naderende trein. Vrees echter niet dat dit ten koste gaat van het racen, want de momenten zonder racen nemen nog geen 10 procent van de totale speeltijd in, zo verzekerde producer Grimbley ons.

Voorlopige conclusie

Need for Speed: The Run lijkt, net als het bijzonder goede Hot Pursuit, de franchise weer een frisse impuls te geven. Het moet nog blijken hoe boeiend de afwisseling tussen de races blijft en hoe sterk de impact is van het verhaal en de momenten buiten de auto op de totale game. Het ziet er echter al veelbelovend uit, mits je bestand bent tegen de quick time events. Het racen staat in elk geval als een huis en daar draait een Need for Speed-game immers om. In november kunnen we zelf aan de slag met de race richting New York en het ziet er naar uit dat dit voor veel gamers een interessante roadtrip gaat worden.

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik hoop ook zo dat je in dit deel Cops Vs Racers kunt doen. 🙂

 2.   
  cool ice's avatar

  vet! dit ga ik waarschijnlijk wel gewoon kopen. enige probleem is dat er in de herfst dit jaar zo veel topgames uitkomen, en ik ga sowieso eerst BF3 halen. de rest moet dan maar even wachten.

 3.   
  tijn80's avatar

  Ziet er een stuk beter uit dan de vorige versies.

 4.   
  fonsie2's avatar

  ziet er cool uit maar beetje overdreven hoe harde val die kan overleven

 5.   
  MaxDamage_NL's avatar

  ”fonsie2″ schreef, "ziet er cool uit maar beetje overdreven hoe harde val die kan overleven
  "

  Did I already told you the definition of insanity?

 6.   
  Hillianii's avatar

  Ik vind het wel cool dat je kunt ontsnappen uit de auto en dan de politie auto nakken 😀

 7.   
  XTR17's avatar

  Zucht. Echt jammer dat ze de reeks ze hebben verkloot. Dit is geen NFS meer 🙁 Most Wanted was een mooie mix tussen de eerdere NFS delen op de PSX & Underground serie, dit is gewoon steeds meer een rip off van andere games. Ik zie nog steeds graag een Most Wanted 2, maar dit laat ik dus liggen.

 8.   
  -B9D7L-'s avatar

  als of ik naar een film kijk!

 9.   
  M@tthijs's avatar

  Ik wil een remake van Porsche 2000! 🙁

 10.   
  Extremegamer's avatar

  Gezien de spellen voor de ps3 allemaal zo rond de 55 a 60 euro liggen als ze nieuw uitkomen, heb ik 300,- euro klaarstaan, kapot veel geld :0

 11.   
  DutchmanDevil's avatar

  ziet er veelbelovend uit

 12.   
  jantje34's avatar

  tja, je moet er van houden: race games. Ik heb er een aantal gespeeld en ik ben nooit zo onder de indruk. Meerstal wordt het na een tijdje te veel hetzelfde en elke race game lijkt op de voorgaande. Alleen de graphics zijn altijd mooi bij een race game (dat moet ik toegeven). Maar dat is ook logisch aangezien de kopers van deze spellen ook meestal van auto’s houden. En! het is natuurlijk makkelijker om een race game er mooi uit te laten zien, vergeleken met een shooter.

 13.   
  soldierarjan's avatar

  ik vond er veel belovend uitzien ga hem denk halen als goedkoper word en dat duurt bij zo game vaak niet lang,en ik heb nog genoeg te spelen in die tijd.

 14.   
  See4urSelf's avatar

  Ik vind dit kleuren palet prachtig!

 15.   
  ExtremeDotCom's avatar

  ”jantje34″ schreef, "tja, je moet er van houden: race games. Ik heb er een aantal gespeeld en ik ben nooit zo onder de indruk. Meerstal wordt het na een tijdje te veel hetzelfde en elke race game lijkt op de voorgaande. Alleen de graphics zijn altijd mooi bij een race game (dat moet ik toegeven). Maar dat is ook logisch aangezien de kopers van deze spellen ook meestal van auto’s houden. En! het is natuurlijk makkelijker om een race game er mooi uit te laten zien, vergeleken met een shooter.
  "

  Mensen die van auto’s houden gaan meestal race games kopen hé,en bij hun steekt het ook nooit tegen.Maar bij mensen die dit gwn spelen die het ng nooit eerder hebben gespeeld,steekt het hen natuurlijk na een tijdje tgn

 16.   
  Shadowski's avatar

  Ziet er mooi uit, hopelijk is het ook goed

 17.   
  Mongsje's avatar

  ”jantje34″ schreef, "tja, je moet er van houden: race games. Ik heb er een aantal gespeeld en ik ben nooit zo onder de indruk. Meerstal wordt het na een tijdje te veel hetzelfde en elke race game lijkt op de voorgaande. Alleen de graphics zijn altijd mooi bij een race game (dat moet ik toegeven). Maar dat is ook logisch aangezien de kopers van deze spellen ook meestal van auto’s houden. En! het is natuurlijk makkelijker om een race game er mooi uit te laten zien, vergeleken met een shooter.
  "

  tja, je moet er van houden: Shooters. Ik heb er een aantal gespeeld en ik ben nooit zo onder de indruk. Meerstal wordt het na een tijdje te veel hetzelfde en elke shooter lijkt op de voorgaande.

 18.   
  yapo's avatar

  ”XTR17″ schreef, "Zucht. Echt jammer dat ze de reeks ze hebben verkloot. Dit is geen NFS meer 🙁 Most Wanted was een mooie mix tussen de eerdere NFS delen op de PSX & Underground serie, dit is gewoon steeds meer een rip off van andere games. Ik zie nog steeds graag een Most Wanted 2, maar dit laat ik dus liggen. "

  Outta quriosity: Van welke game is dit eigenlijk een rip-off? Of bedoel je daarmee de NFS-serie zelf?

  OT: Vind ’t juist goed dat EA wat nieuws toevoegt aan hun NFS serie dan alleen maar een oude game van stal halen, nieuwe omgevingen ervoor creëren en vervolgens graphics/physics oppoetsen (zoals bijv. de FIFA-reeks (waarmee ik overigens niet wil zeggen dat FIFA zuigt, vind alleen dat elke release te weinig toevoegt aan de voorgaande om daarvoor een nieuwe FIFA in huis te halen (en al helemaal geen WK of EK versie))). I rest my case.

 19.   
  Wanted3131990's avatar

  Ik zal heel eerlijk bekennen dat Need For Speed Underground 2 als laatste dat echte arcade gevoel bij mij naar boven haalde. De muziek, het racen, de snelheid en het oppak gemak (ff snel een race tussendoor). Ik hoop dat ze dat terug kunnen brengen in de game. Dan pas raak ik geïnteresseerd…

 20.   
  Stijnvg's avatar

  Verlang echt wel naar deze game.
  Ziet er echt wel deftig uit!