Saints Row: The Third

In den beginne was er Grand Theft Auto. En Hij zag dat het goed was. Goede voorbeelden doen goed volgen. En Volition schiep Saints Row. Het eerste deel was nog een duidelijke imitatie van GTA, maar al snel ging men een eigen, absurde kant op met Saints Row 2. De game sloeg aan bij een groot publiek en al die mensen gaan eind dit jaar weer op hun wenken bediend worden door de komst van Saints Row: The Third. Een game die Fun met een hoofdletter schrijft. Ach fuck it, volledig in capslock: FUN!

Zelfde basis, andere setting

Bezoekers van de E3 konden er dit jaar niet omheen dat Saints Row: The Third in aantocht is. De paars-zilveren posters, spandoeken en vlaggen hingen werkelijk overal, in en rondom het Los Angeles Convention Center. Je kon je auto een VIP-wasbeurt laten geven door schaars geklede dames en er waren zelfs wedstrijden om je auto te pimpen. Het moge duidelijk zijn dat Saints Row: The Third wederom zal draaien om heerlijk foute, over de top-gameplay.

De basis van Saints Row: The Third is bekend. Je bent nog steeds de leider van de Third Street Saints en het verhaal gaat verder waar deel twee stopte. Je gang heeft succes, macht en aanzien. De Saints zijn een heus merk geworden en mensen zijn helemaal lyrisch als je in de buurt bent. Dat gaat echter niet onopgemerkt en zo kom je al snel in conflict met een nog machtiger imperium: The Syndicate. Om meer gedoe te voorkomen besluit je om op spectaculaire wijze een ander territorium op te zoeken, namelijk Steelport. Een stad van mogelijkheden… en heel veel absurde fans.

Extreem en absurd

Je begint dit nieuwe Saints Row-avontuur namelijk meteen bovenaan de ladder. Je hebt roem en mensen houden van je. Het volk houdt zoveel van je dat het niet uitmaakt wat je doet. Hoe meer lomp gedrag je vertoont, hoe populairder je wordt. Dus zelfs het neermeppen van je grootste fans levert je punten op in de vorm van respect. En meer respect betekent meer wapens, meer idiote kleding… meer fun dus!

Van naakt rondlopen in de stad tot zwemkleding, ruimtepakken, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt je personage ermee aankleden. Daarnaast zijn ook de vele wapens weer heerlijk extreem en absurd. Van een meterlange dildo om mee te meppen tot de enorme ApocaFists, waarmee je voorbijgangers letterlijk uit elkaar kunt laten spatten. Of rij ze omver met een auto, die je simpelweg steelt door dwars door een zijraam te springen. Of nog leuker: spring in een wagen met bovenop een menselijk kanon, zuig mensen op met het kanon en schiet ze vervolgens af naar alle kanten van de stad.

Of nΓ²g leuker: laat jezelf opslokken door het kanon en vlieg vervolgens op hoge snelheid de stad in. Gelukkig ben je de enige die een parachute heeft en dus veilig kan landen. En wil je het echt extreem aanpakken om van een groepje bendeleden af te komen? Pak dan een laser pointer erbij, mik op de vervelende gasten en niet veel later komt er een flinke raketaanval uit de lucht omlaag, die op extreem explosieve wijze afrekent met de concurrentie. Ja zeker, een airstrike midden in de stad!

En ben je het lopen beu of gaan auto’s je niet snel genoeg? Je kunt zelfs op plekken in Steelport een heuse jet pakken en gaan hooveren of op flinke snelheid over en door de stad vliegen. Parkeer de jet vervolgens weer op een mooi plekje, of spring er gewoon lekker op volle snelheid uit om met je parachute ergens op een veilige plek weer te landen. Het vooruitzicht op gevechten met meerdere jets in de stad is natuurlijk geweldig voor fans van deze hilarische game.

Spectaculaire momenten

Naast de vrije actie in de stad, kan je natuurlijk ook weer volop missies uitvoeren om het verhaal te beleven. Volition heeft hierbij een hele handige keuze gemaakt. De vele missies staan namelijk op zichzelf en zijn niet gebonden aan de stad om je heen. Zo kun je dus tijdens missies op volledig nieuwe locaties komen. Dit houdt wel in dat een missie veel meer lineair is dan de rest van de gameplay, maar daar staat weer tegenover dat je veel meer actie en spectaculaire momenten tegen kunt komen.

De missie die we voorgeschoteld kregen betrof een overal op de kluis van een grote bank. Geheel in Saints Row-stijl besluit de gang om vermomd te gaan als een van hun eigen groepje: Johnny Gat. Met enorme Johnny Gat-maskers op storm je lekker klunzig de bank binnen en knal je je een weg richting de kluis. Maar helaas, de kluis blijkt gewoon niet te kraken. De oplossing? Knal een verdieping hoger het plafond weg met wat explosieven en jat gewoon de hele kluis door hem aan een helikopter te hangen. En tijdens de actievolle ontsnapping uit het gebouw heb je zowaar nog even tijd om een onschuldige fan van een handtekening te voorzien. Zo zijn we natuurlijk ook wel weer.

De demo gaat verder met een uitgebreide shootout, terwijl je op de kluis staat die onder de helikopter bungelt. We komen er alleen niet zo heel goed vanaf, want na enige tijd schieten springen we op het dak van een nabij gelegen gebouw en worden we omsingeld door tientallen agenten. De problemen lijken te beginnen voor onze hoofdrolspeler. En toen ging het beeld op zwart. Einde missie, einde demo.

Voorlopige conclusie

Saints Row: The Third belooft een heerlijke game te worden die je constant laat bulderen van het lachen. Het is idioot, absurd, extreem over de top, explosief, ontzettend lomp en vooral zeer hilarisch. Werkelijk alles wordt belachelijk gemaakt en de actie kan niet gek genoeg zijn. Het valt nog te bezien hoe het verhaal verder wordt uitgewerkt, maar alleen al om jezelf even lekker af te reageren en weer met een grote glimlach verder te kunnen, lijkt Saints Row: The Third de ideale game te worden.

 1.   
  Tom's avatar

  “I’m living in the 21st century, doing something mean to it!” 8)

  DΓ© trailer van het jaar voor mij. Om nog maar niet te spreken over de game. Zin in! πŸ˜‰

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  Lijkt me echt een vet spel die trailer ziet er ook echt leuk uit πŸ˜€

 3.   
  Miss Mozes's avatar

  Ben wel erg benieuwd naar deze game. 8)

 4.   
  FishHookz's avatar

  Ziet er echt nice uit πŸ˜€ kan niet wachten πŸ˜‰

 5.   
  Cyb3rp3n0zah's avatar

  hele harde trailer!
  nu nog de gameplay

 6.   
  ms13694's avatar

  Dit wordt weer leuK!

 7.   
  hallo0's avatar

  Ja echt vet! ik ga hem zeker weten halen hoor echt wel πŸ˜†

 8.   
  Mock's avatar

  geweldige trailer!

 9.   
  Slayer61's avatar

  @ scr 6! Dodge this! πŸ˜›

 10.   
  jesseprokiller's avatar

  hij word echt vet ik ga hem zeker kopen
  πŸ˜€

 11.   
  klskfan's avatar

  staat op nr 1 in mijn verlanglijst.deze MOET ik gewoon hebben!!!!!!!!!!!!!!!!

 12.   
  I Juggy I's avatar

  lijkt me beter als GTA