Easy A Blu-ray

Er zijn van die films waarvan je het bijna niet in de gaten hebt als ze in de bioscoop draaien en als ze weer uit de bioscoop gehaald worden. Een van die films is Easy A, een tienerfilm die probeert voort te borduren op het succes van de high school komedies uit de jaren ’80. Begin dit jaar was de film even in te bioscoop te vinden en inmiddels ligt de blu-ray in de winkels. Lukt het om de high school komedie nieuw leven in te blazen?

Image is everything

Je imago is van levensbelang als je in je tienerjaren zit. In Amerika gaat dat op de high school zelfs nog een stapje verder dan bij ons op de middelbare school. Je wilt hoe dan ook geaccepteerd en gewaardeerd worden door de populaire jongens en meiden, ook al is daar af en toe een leugentje om bestwil voor nodig. Als Olive Penderghast (Emma Stone) onder een weekendje weg met haar beste vriendin Rhiannion (Alyson Michalka) uit wil komen, omdat diens vreemde ouders ook meegaan, liegt ze dat ze een afspraakje heeft met een niet bestaande jongen. Ze dikt haar verhaal aan door te vertellen dat ze seks met hem heeft gehad, wat als een lopend vuurtje door de school gaat. En vanaf dat moment gaat het helemaal mis.

Olive is altijd een braaf meisje geweest. Een heilige maagd zou je bijna kunnen zeggen. Ze had er dan ook best wat moeite mee toen haar schoolgenoten haar smerig aankeken door het verhaal dat de ronde deed. Maar op een gegeven moment draait haar gedrag compleet om. Een vriend van Olive vraagt haar om net te doen alsof ze met hem naar bed is geweest. Hij is namelijk homo en hij wil op deze manier voorkomen dat de rest van de school daar achter komt. Na het nodige gepeins besluit Olive hem te helpen en dan krijgt ze pas écht een sletterige reputatie. Steeds meer jongens komen naar haar toe en bieden haar zelfs geld om te doen alsof ze met hen het bed heeft gedeeld. Na verloop van tijd heeft ze daar helemaal geen problemen meer mee en vindt ze het zelfs leuk om als slet bekend te staan.

Het sletterige kwaad

Het gebied waarop Easy A vooral erg sterk is, is dat van de acteerprestaties. Emma Stone verpopt zich tot een waar schoolmeisje en zet haar character Olive op een prachtige sarcastische manier neer. Ook Patricia Clarkson en Stanley Tucci spelen hun rol als ouders van Olive erg goed, waarmee ze een knotsgek maar wel beregezellig gezin neerzetten. Amanda Bynes speelt overtuigend de rol van de zwaar christelijke Marianne. Zij heeft het tot haar missie gemaakt om Olive te redden van het ‘sletterige kwaad’ en dat zorgt zo nu en dan voor erg lachwekkende situaties.

Maar toch weet Easy A dat gevoel uit de jaren ’80 niet naar boven te halen. Het verhaal is oké en het acteerwerk is prima, maar het verhaal draait teveel om Olive als individu in plaats van bijvoorbeeld een vriendengroepje dat alles doet wat God verboden heeft. Maar dat is een bewuste keuze van de makers, dus stiekem is het een beetje oneerlijk om dat als minpunt aan te halen.

Een mooie toevoeging

De extra’s op de blu-ray zijn absoluut een verrijking aan de film. De meest bijzondere feature is MovieIQ, die je extra informatie over de film geeft wanneer je blu-ray speler met internet verbonden is. Wanneer je MovieIQ ingeschakeld hebt, komt er iedere keer dat er informatie beschikbaar is een icoontje in beeld. Met een druk op de knop open je deze informatie, die kan variëren van informatie over de soundtrack op dat moment tot bijvoorbeeld weetjes over de locatie waar de film op dat moment speelt.

Ook erg vermakelijk is de Vocabulary of Hilarity, waarin uitleg wordt gegeven over tienertaal en over hoe de flinke hoeveelheid fantasiewoorden in Easy A ontstaan is. De ‘making of’ is aardig om te zien, evenals de mini-docu die laat zien wat de invloed van de high school comedies uit de jaren ’80 op deze film is. Wat minder zijn de twintig minuten durende auditietapes van Emma Stone, die op een gegeven moment wel erg langdradig worden.

Conclusie

Easy A heeft mij persoonlijk erg verrast. Ik ben deze film compleet zonder verwachtingen gaan kijken en zowel de film zelf als de extra’s hebben me aangenaam verrast. Lekker verhaal, goede acteerprestaties en interessante en leuke extra’s. En zoals we van blu-ray gewend zijn ziet alles er ook nog eens prachtig scherp uit. Een nieuwe high school komedie is het niet echt, maar als je van dat genre houdt is Easy A desondanks zeker een aanrader. Heck, het is sowieso een aanrader!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Emma Stone!
  • Goed verhaal
  • Leuke en interessante extra's

Wat is NOT

  • Geen reboot van de oude vertrouwde high school comedies

8.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren