Wii U

We zaten er al even op te wachten en tijdens de Nintendo persconferentie was het dan eindelijk zover. De aankondiging van de nieuwe console van de Japanse spelletjesgigant: de Nintendo Wii U. Natuurlijk was er veel verwarring tijdens de conferentie, want dachten wij allemaal niet dat de Wii U slechts een nieuwe controller voor de Wii was? Gelukkig kwam EA-baas John Riccitello aan het einde van de persconferentie uitleggen dat de Frostbite 2 engine, van onder andere Battlefield 3, kan draaien op de Wii U. Vanaf dat moment was het duidelijk: de Wii U is een nieuwe console, die HD-graphics tevoorschijn kan toveren en dat combineert met een unieke nieuwe besturing. Op de E3 mocht ik voor het eerst aan de slag met het apparaatje.

Nieuwe spelvormen

Het is onwennig, het is groot, het is nieuw. Toch kunnen we geen seconde ontkennen dat er veel potentie zit in een extra beeldscherm in de controller. Om dat te tonen heeft Nintendo meerdere demo’s ontwikkeld om ons alle nieuwe functies van het apparaat te tonen. Zo was daar het spelletje, waarbij twee mensen gebruik maakten van de oude controllers en één iemand van de nieuwe Wii U controller. De persoon met de Wii U controller kreeg een ruimtescheepje tot zijn beschikking en de andere twee liepen op de grond. Het ruimteschip was te besturen met de Wii U controller en dit werkte zeer intuïtief. Naar elke kant dat je de controller draait, draait ook je ruimteschip. Draai je je lichaam 360 graden, dan zie je op de Wii U controller ook de wereld 360 graden draaien. Dit spelletje maakte al direct duidelijk dat het Nintendo weer is gelukt een nieuwe besturing neer te zetten en het was voor mij ook erg makkelijk de andere twee te verslaan.

Een ander spel maakte minder gebruik van de bewegingssensor, maar meer van het simpele feit dat je een extra scherm had. Vier spelers keken via splitscreen op het grote tv-scherm en zij moesten, als vier toads, Mario zien te vangen. Mario was te besturen met de Wii U controller en deze had als voordeel dat er ook een radar te zien was die alle karakters in beeld bracht. De vier spelers met de gewone Wii-besturing hadden dat niet en zij moesten dus mondeling communiceren of ze Mario zagen achter een heg, een steeg of een brug. Het was hilarisch om te doen, omdat iedereen tegen elkaar aan het schreeuwen was (hij is links in het blauwe gedeelte!) en ik met de Wii U controller zag dat ze helemaal verkeerd zaten.

Link in HD!

Het laatste voorbeeld dat ik te zien kreeg was van de grafische kracht van beide nieuwe systemen, dus zowel de console als de controller. Een filmpje van Link die op een groot monster afliep liet mij zien dat de Wii U inderdaad HD-graphics kan tonen. Nog nooit zag ik Link in zoveel detail en wat is dat toch eigenlijk een gemis geweest tijdens de Wii-jaren. Ook was er de mogelijkheid om op elk moment het beeld te switchen tussen de console en de controller, en ook op de Wii U-controller was het beeld schitterend. Dit heeft zoveel potentie als het gaat om simpele kaarten en navigatie, maar ook op het gebied van gameplay-mogelijkheden. Bedenk daarbij ook dat de controller een touchscreen heeft en het aantal mogelijkheden wordt alleen maar groter.

Voorlopige conclusie

De Nintendo Wii U gaat veel betekenen voor de industrie. Niet alleen is het straks mogelijk om alle HD-titels te porten richting de Wii U, ook kunnen nieuwe spelelementen worden toegevoegd om ze net even wat leuker te maken dan de versies voor de andere platformen. Dit alles is natuurlijk te danken aan de Wii U controller, die ons nieuwe toepassingen zal brengen die we nog niet eens kunnen bedenken. Dit is precies waar alle hardcore Nintendo-fans om hebben gevraagd. Vernieuwing èn het meelopen op grafisch gebied. Ik ga alleen voor één ding waarschuwen: jullie hebben dit gewild, maar ga straks alsjeblieft niet zeuren als het apparaat 400 euro gaat kosten. Dat is namelijk wat een HD-console minimaal kost en ik zal dat geld dan ook met trots spenderen als hij in 2012 in de winkels ligt.

 1.   
  GENERAL_DS's avatar

  Toch jammer dat die controllers niet los te krijgen zijn. misschien waren ze daar te duur voor.

 2.   
  lassieman's avatar

  Misschien zijn ze ook wel bang dat mensen alleen de controller kopen en niet de rest 😉 Of kan dat niet?

 3.   
  Petor's avatar

  lassieman schreef, "Misschien zijn ze ook wel bang dat mensen alleen de controller kopen en niet de rest 😉 Of kan dat niet?"

  Dat kan niet… 🙂 De Wii U is een volledig nieuwe console en NIET slechts een nieuwe controller voor de oude Wii. Zie de screen van de nieuwe console.

 4.   
  Steen's avatar

  Petor schreef, "

  ”lassieman” schreef, "Misschien zijn ze ook wel bang dat mensen alleen de controller kopen en niet de rest 😉 Of kan dat niet?"

  Dat kan niet… 🙂 De Wii U is een volledig nieuwe console en NIET slechts een nieuwe controller voor de oude Wii. Zie de screen van de nieuwe console.
  "

  ja dat lijkt me logisch want in de controller kan je geen SPEL[u] stoppen

 5.   
  gerowniko's avatar

  Leuk dat Nintendo dan eindelijk met een current-gen console komt, maar tegen die tijd verwacht ik ook al wel dat de next-gen consoles van Microsoft en Sony worden aangekondigd. Dan weet ik wel waar ik liever mijn geld aan uitgeef.

 6.   
  DGonlag2's avatar

  gerowniko schreef, "Leuk dat Nintendo dan eindelijk met een current-gen console komt, maar tegen die tijd verwacht ik ook al wel dat de next-gen consoles van Microsoft en Sony worden aangekondigd. Dan weet ik wel waar ik liever mijn geld aan uitgeef."

  Precies ja. Nu lopen ze ff voor en dadelijk lopen ze weer achter. Dadelijk komt er weer een nieuwe Xbox en Playstation en loopt deze WiiU weer hopeloos achter. Nu zal het nog wel ff duren tot die andere consoles komen, maar toch.

  Maar dit was niet altijd zo. Over het algemeen had Nintendo altijd betere hardware dan de rest.
  N64> PS1/PSX
  GC> PS2

  Probleem was altijd dat de formaten (discs, cardridges) het bij Nintendo nooit echt goed waren. Mini disc van GC had te weinig capaciteit en de cardridge van N64 ook. Daardoor waren spellen op Nintendo consoles minder mooi uitziend, terwijl de hardware beter was…

  Zonde eigenlijk. Nu hebben ze goede discformaten (25Gb) waar veel op kan, maar dan is de hardware dadelijk verouderd. Het lijkt wel of Nintendo altijd iets doet zodat het een mindere console is. (buiten de handhelds dan).

  WiiU heeft een goede CPU, en een redelijk goede GPU. Nadeel van GPU vind ik dan weer dat het max DX 10.1 ondersteund. Zo duur is DX 11 tegenwoordig ook niet meer, en het geeft veel mooiere beelden. Het ligt nu niet alleen aan de DX, maar het is maar een voorbeeld van dingen die ze zouden moeten verbeteren.

  Toch vind ik dat Nintendo een beetje bij family gaming hoort. Dan zijn de graphics weer niet al te belangrijk, maar leuk met elkaar spelen wel. Nu kan er maar een zo’n speciale controller op aangesloten worden, dat is echt een gemis.

  Al met al vind ik het een mooi apparaat, maar ze hadden toch echt wel wat dingen anders mogen doen van mij.
  Ik zit nu niet echt meer in de Nintendo consoles, maar de handhelds blijf ik altijd leuk vinden. Ik vermaak me altijd prima met mijn 3DS en dat heb k ook gedaan met mijn Gameboy Advance (XP) en mijn oude DS.

 7.   
  Uchiha linkz's avatar

  alleen omdat zelda HD op die wii u komt koop ik em gwn 😀 al kost dat ding 1000pleuro

 8.   
  lassieman's avatar

  Uchiha linkz schreef, "alleen omdat zelda HD op die wii u komt koop ik em gwn 😀 al kost dat ding 1000pleuro"

  Eerst zien, dan geloven 😉

 9.   
  fabiankok's avatar

  Heb een beetje het gevoel dat de WiiU alleen gemaakt is voor de hardcore gamers (de controller dan) en dat hier ook voornamelijk hardcore games voor gemaakt zullen worden. Ik denk dat ze de Wii hevig blijven supporten met family games, sinds deze in hd gespeeld kunnen worden op de WiiU met de controllers van de Wii, om zo beide categorieën tevreden te houden. De hardcore gamers krijgen de WiiU spellen, de multiplayers/familie-gamers krijgen de Wii spellen, die eventueel met hd op de WiiU gespeeld kunnen worden.

  Zie de WiiU als een dure extensie van de Wii (what’s in a name), gericht op de meer hardcore gamers, waarmee de familie-gamers blijven zitten met de Wii spellen/controllers, en dat beiden hevig gesupport zullen worden/blijven. Beetje cheap eerlijk gezegd, als dit zo blijkt te zijn.

 10.   
  Waylander's avatar

  ik ga em zekers kopen 😀
  leuk concept!

 11.   
  ibras's avatar

  noem dat toch gewoon een wii pad

 12.   
  TexMix's avatar

  Leuk,

  Maar het gaat wel afleiden voor mij om op televisiescherm te spelen. 😕