TRON: Legacy Blu-ray

Toen eind vorig jaar Tron: Legacy de bioscopen wist te bereiken, kon de film rekenen op een anticipatie van fans zoals dat ook het geval was bij de nieuwe Indiana Jones en Star Wars films. Voor veel fans wist Legacy het originele Tron niet te overtreffen. De film wist echter een diepe indruk op mij achter te laten, net zoals het origineel dat deed toen ik die voor het eerst als jong mannetje zag. Nu Tron: Legacy op Blu-ray uit is gekomen kan ik de disc ook aan iedereen aanraden.

And then, one day… I got in…

Niet zozeer door het verhaal. Tron: Legacy toont ons Sam Flynn (Garett Hedlund), de zoon van Kevin die in het vorige deel het Master Control Program wist te verslaan. Echter, Kevin is sinds 1989 vermist. Het is daarom des te opmerkelijker dat Sam in 2010 ineens een bericht krijgt van zijn pa. Hij gaat naar zijn oude arcadehal en door een klein ongeluk belandt hij in The Grid. De wereld in de computer waar inwoners programma’s zijn. Een nieuwe Grid, dus niet degene uit Tron. Een Grid gecreëerd door vader Kevin, een Grid gecreëerd om perfectie te evenaren. Al snel blijkt dat het er in The Grid niet vrolijk aan toe gaat. Het programma CLU (Codified Likeness Utility) heeft de wens van Kevin te letterlijk genomen. Perfectie is zijn doel en daarom kijkt hij niet naar een verwijderd programma meer of minder.

Jeff Bridges speelt een dubbelrol in Legacy. Natuurlijk speelt hij wederom Kevin Flynn, maar door de digitale technieken van tegenwoordig speelt hij ook de achtentwintig jaar jongere CLU. Natuurlijk zie je goed dat het gezicht van Bridges op deze momenten digitaal na is gemaakt, maar nooit stoor je je eraan. Het is aan Kevin en Sam om samen met Quorra (een sterke rol van Olivia Wilde) uit The Grid te ontsnappen, voordat CLU zijn boosaardige plannen door weet te zetten.

Natuurlijk resulteert dit in prachtige beelden tijdens de klassieke Disc Wars en de Light Cycle races. Sowieso moeten we even de nadruk op de beelden leggen. Nooit eerder zag ik een film die zo scherp oogt als Tron: Legacy. Het beeld verspringt af en toe van breedbeeld naar volledig beeld. Dit is gedaan om in sommige actiescènes, die gebruik maken van de IMAX-standaarden, de hoogst mogelijke kwaliteit uit het schijfje te persen. En dat is te merken. Deze epische beelden komen helemaal tot hun recht in combinatie met de soundtrack van Daft Punk. Het maakt van Tron: Legacy dé film die je laat zien om te pronken met de kwaliteit van je HDTV.

Your father was the creator…

De Blu-ray disc heeft naast de hoofdfilm natuurlijk behoorlijk wat extra’s aan boord. Zo zien we de korte film Tron: The Next Day. Een korte film die ons de virale marketingcampagne laat zien die vele fans bezig heeft gehouden. Het filmpje laat zien wat er voor en na Tron: Legacy gebeurde en introduceert zelfs enkele acteurs uit het originele Tron die niet in Legacy te zien zijn. Ook worden er behoorlijk wat hints gegeven voor een eventuele Tron 3. Naast deze campagnevideo zien we enkele korte documentaires rondom de cast, het productieproces en de visuele stijl die de film rijk is. Liever zag ik echter één langere documentaire die ons meer leert en dieper in de film durft te duiken. Bij een film als deze, een vervolg op een culthit waarin de technologie van tegenwoordig zo aanwezig is, was ik persoonlijk enorm benieuwd naar het hoe en wat. Maar helaas…

Natuurlijk mag Daft Punk niet onbelicht blijven op het schijfje. Het is daarom ook dat de videoclip van het nummer Derezzed op het schijfje is meegeleverd. Interessanter is de trailer van Tron: Uprising, een animatieserie die begin 2012 op Disney XD te zien zal zijn. Een animatieserie met behoorlijk wat bekende stemmen en een visuele stijl die perfect bij de film aansluit. Disney is nog lang niet klaar met Tron.

Conclusie

Tron: Legacy is een visueel genot. De beelden knallen van je scherm en in combinatie met een sterk geluidssysteem is het een film om van te genieten. Het verhaal mag dan niet bijster diepgaand gaan, vermakelijk is het zeker. De extra’s die op de disc meegeleverd zijn zijn aardig, al is het jammer dat we de meeste aspecten van de extra’s (de muziekvideo, The Next Day en de trailer van Uprising) al lang en breed op internet konden zien, maanden geleden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Beeldkwaliteit
  • Muziek van Daft Punk
  • Interessante extra’s

Wat is NOT

  • Extra’s niet diepgaand genoeg
  • Veel van de extra’s kenden we al

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren