Super Mario 3D

Nog nooit was er een echte, drie dimensionale Mario te vinden op een handheld van Nintendo. Natuurlijk was daar Super Mario 64 DS, maar dat was slechts een remake en met de nieuwe thumbstick op de 3DS is ook de besturing geen probleem meer. Ik was dan ook blij dat Super Mario 3D te spelen was op de E3, want deze game gaat alle leuke dingen van de nieuwe 2D Mario-games combineren met de 3D besturing die we kennen van onder andere Super Mario Galaxy.

Tanooki!

Er is één groot verschil tussen Mario-games in 2D en in 3D. In 2D games is het verslaan van tegenstanders (door erop te stampen) veel belangrijker dan in de 3D-varianten. De reden hiervoor is simpel. In een drie dimensionale wereld is het stampen op vijanden veel lastiger en daarnaast is een wereld met diepte de ideale plek voor heel veel puzzels en zeer interessante werelden. Zo ook in de E3-demo, waar ik drie verschillende levels van de game te spelen kreeg, die allen een andere focus hadden.

Het eerste level was een typisch 3D-Mario level, met een groene ondergrond en verschillende platformen links en rechts, waar muntjes te verzamelen waren. Hier kreeg ik direct te maken met twee verschillende upgrades voor onze eigen loodgieter, de vuurbloem en de langverwachte terugkeer van het Tanooki-pak. De vuurbloem is bekend, maar het blijft een lastige power up in drie dimensies. Het richten van de vuurballen is niet makkelijk en je zult dit pak minder handig vinden als in de 2D-games. Het Tanooki-pak echter, is veel handiger. Voor het laatst gezien in Super Mario Bros. 3, is het met dit pak mogelijk om tijdelijk te zweven. Met platformen is dit pak zeer handig en daarnaast ziet Mario er schattig uit in het bruine vachtje.

3D-vlaggetjes!

In het tweede level werd duidelijk dat deze Mario ook daadwerkelijk 2D-elementen krijgt. Dit zal in vele levels gebeuren en zeer natuurlijk voelen. Soms zul je in een zijpad lopen, waarna de camera zeer vloeiend een 2D positie zal innemen. Vervolgens zal je Mario van links naar rechts moeten platformen, om even later weer de 3D-wereld te betreden. Grappig is overigens dat sommige bekende 2D elementen nu in volledig 3D gebruikt zullen worden. Twee duidelijke voorbeelden zijn de vlaggetjes op de helft van een level een de grote vlaggenpaal aan het eind van elk level. En een vlaggenpaal bespringen in drie dimensies is een stuk moeilijker dan je denkt!

Het derde level focuste weer op een puzzelelement. Op de grond waren een aantal knoppen te vinden en met het activeren daarvan, werden er verschillende constructie gebouwd, voor een bepaalde tijd. De truc was in dit geval om alles knoppen zo snel mogelijk te activeren, want alle constructies tezamen maakten een springroute naar de top. Ook het ?-blok is nieuw, want deze brengt je van een eerste locatie, naar een andere locatie ver weg. Het blijft mij altijd weer verbazen hoe Nintendo zoveel nieuwe dingen bedenkt in elke nieuwe Mario-game.

Voorlopige conclusie

Soms word ik wel eens moe van de remakes van Nintendo en dat heeft maar één reden. Ze zijn zo goed in het maken van nieuwe producten dat het zonde is om dingen meer dan eens uit te brengen. Deze nieuwe 3D Mario is daar wederom een voorbeeld van. Ik twijfel geen seconde over de kwaliteit van deze games. Nieuwe puzzel-elementen, een mooie combinatie van bekende en nieuwe gameplay en dat alles in dat heerlijk Mario-jasje. Ik kan niet wachten om Super Mario 3D in mijn 3DS te stoppen als de game verschijnt. En wanneer dat is? Nog dit jaar!

  1.   
    Defensie's avatar

    zlfs in 2d geeft het een goed 3d gevoel ga ik zeker kopen binnenkort als die uit is dezember toch?

  2.   
    Miss Mozes's avatar

    Lijkt mij een top game! 😀

  3.   
    limsma's avatar

    alleen al voor dit soort titels moet je een 3ds halen

  4.   
    NiSh's avatar

    Dit zijn de titels waarvoor ik een 3DS heb! 😀

  5.   
    I Juggy I's avatar

    lijkt me echt cool ik heb alleen geen 3DS 😳