Far Cry 3

We hadden er stiekem al op gehoopt en op de E3 werd hij dan ook aangekondigd en voor het eerst getoond. Far Cry 3 gaat niet de sneeuw in, maar gaat juist terug naar de wortels van de serie. Eén ding moet echter wel duidelijk zijn. In Far Cry 3 komen ook geen Aliens voor! Wel speelt het zich af op een mysterieus, tropisch eiland, waar de meeste mensenrechten niet gelden en hoofdpersonage Jason Brody moet zien te overleven onder dictatoriale omstandigheden.

Mooi!

Far Cry 2 was volgens mij één van de meest ondergewaardeerde games uit de afgelopen jaren. Die game was grafisch schitterend! En hoewel het respawnen van vijanden zeer irritant was, wist de game een Afrikaans land in oorlog perfect neer te zetten, vooral qua sfeer en beleving. Stiekem had ik dan ook gehoopt dat een vervolg zich weer in een heel ander klimaat zou afspelen (sneeuw!), maar deeltje drie gaat weer lekker naar een tropisch eiland.

De demo die wij te zien kregen liet inderdaad een schitterend eiland zien, waarbij flora en fauna waanzinnig mooi op het beeld getoverd werden. In de verte vlogen een paar grote vogels voorbij en links en rechts wapperden grote bladeren onder de voelbaar brandende zon. Vanuit de eerste persoon naderden we een afgrond en turend naar beneden zagen wij weerloze burgers die neergeschoten werden door een nog onbekende man.

The name’s Jason Brody

De protagonist van dit deel, Jason Brody, roept ‘damn’, als er een paar vogels van schrik opvliegen. Hij kijkt naar links, waarna hij na een klap met een geweer buiten bewustzijn raakt. Als hij wakker wordt ziet hij een man die de naam Miles draagt. Dit lijkt de ‘dictator’ van het eiland te zijn en hij probeert aan Jason de definitie van gekheid uit te leggen. Het komt neer op het niet willen leren van je fouten, maar het monoloog is zeer indrukwekkend en het laat zien dat de game zijn tijd durft te nemen voor een meeslepende monoloog. Jason kijkt vastgebonden toe als Miles een steen in een afgrond duwt, waardoor Jason (die daar meet een touw aan vast zit) naar beneden in het water klettert. Vechtend voor zijn leven ziet hij onderwater eerdere slachtoffers levenloos hangen. Allen geveld door hetzelfde water en de keiharde verdrinking.

Jason weet echter toch te ontsnappen en zwemt onder een prachtige waterval terug naar buiten. Een overzicht van een dorpje, zoals we dat ook kennen uit het eerste deel, waar heel veel bloed te vinden is van verschillende slachtoffers, en vele bewakers die een oogje in het zeil houden. Aan de andere kant van een brug is een helikopter te vinden en dat is onze ticket naar vrijheid. Hoe ga je deze situatie aanpakken? Sluipend, langs elk mannetje, die we één voor één stilletjes kunnen uitschakelen met onze nieuwe melee-acties? Pakken we een wapen en schieten we erop los? Of gebruiken we een kabelbaan om zwevend van boven iedereen te trakteren op kogels?

Tactiek vereist

Net als in de vorige delen is het maken van die keuzes zeer belangrijk. En uiteindelijk kiezen we voor de kabelbaan. Zwiepend naar de overkant schieten we alles neer wat een hartslag heeft en beneden aangekomen springen we in het water naast de brug. Eenmaal aan de overkant schieten we de brug kapot (waarom staan die benzinetonnen daar?) om onze achtervolgers weg te houden en dwingen we de helikopterpiloot om ons weg te vliegen. Helaas voor Jason wordt de helikopter snel weer neergehaald, waarna Miles ons wederom begroet met de definitie van gekheid.

Voorlopige conclusie

De toon is gezet voor Far Cry 3. De game ziet er nu al schitterend uit, geeft dezelfde vrijheid in keuzes als het vorige deel en laat zien dat het verhaal een grote rol gaat spelen. De singleplayer van de game moet tussen de 20 en 24 uur gaan duren en de toevoeging van stealth-kills geeft alleen maar meer vrijheid om zelf te bepalen hoe je gevechten oplost. Natuurlijk was dit slechts een eerste kijkje in de wereld van Far Cry 3, maar de eerste vooruitzichten zijn goed.

 1.   
  Sarge's avatar

  20u vindt ik net voldoende 🙂

 2.   
  Relief's avatar

  Op de live-streams zag het er redelijk goed uit, maar met deze screenshots zie je pas hoe grafisch sterk dit spel is.

 3.   
  timishier's avatar

  dit ziet er zo vet uit ik kan niet wachten 😮

 4.   
  timishier's avatar

  Relief schreef, "Op de live-streams zag het er redelijk goed uit, maar met deze screenshots zie je pas hoe grafisch sterk dit spel is."

  en dat was ook nog eens op console. Dit gaat er ziek uitzien op de pc
  😆

 5.   
  Mika0077's avatar

  Sarge schreef, "20u vindt ik net voldoende :)"

  😕 Cod is maar of 4á6 uur en dan multiplayer
  Farcry krijgt dan ook een multiplayer en misschien ook nog een map e ditor 😆

 6.   
  Relief's avatar

  Mika0077″][quote=”Sarge schreef, "20u vindt ik net voldoende :)"

  😕 Cod is maar of 4á6 uur en dan multiplayer
  Farcry krijgt dan ook een multiplayer en misschien ook nog een map e ditor 😆 [/quote]

  Ik dacht dat Far Cry 3 alleen single-player is?

 7.   
  bender's avatar

  Ik vond de 2 echt saai, er was niets van verandering in. Ik kan me nog herinneren dat ik eenzelfde missie kreeg van 2 verschillende personen. En 95% van de missies ging zo: rij 15 min door de mooie jungle, zie dat je target omringt is door 50 personen kill ze allemaal, de target vlucht jij gaat erachteraan en vermoord hem je gaat terug krijgt diamanten en je kan alles opnieuw doen.

 8.   
  MelvinK's avatar

  :D:D hopelijk word deze weer als deeltje 1 😀 zoziezo benk al helemaal weg van het tropische thema , maar dat heb ik met de meeste spellen 😛 mooie preview 😀

 9.   
  PixelShooter's avatar

  Did I tell you ever the definition of insanity?

 10.   
  cool ice's avatar

  awesome! die ga ik zeer waarschijnlijk wel kopen. 🙂

 11.   
  desxeon's avatar

  Ik vind die kerel maar eng met zijn rare kop. 😳

 12.   
  ms13694's avatar

  Na deel 2 was ik nogal sceptisch, maar als ik dit zie lijkt FC 3 de goede kant op te gaan!

 13.   
  MitchMitcher's avatar

  ben benieuwd als ze alle irritanten dingen van 2 fixen word het een nog betere game met de tropische sfeer van deeltje 1 🙂

 14.   
  Jarek's avatar

  PixelShooter schreef, "Did I tell you ever the definition of insanity?"

  Nee, Nog niet 😉

 15.   
  blackname's avatar

  als die ooit 30 euro kost ga ik hem denk ik wel halen.

 16.   
  Alias's avatar

  Kijk erg uit naar deze game, heb destijds enorm genoten van Far Cry en van Far Cry 2 heb ik ondanks een paar mindere puntjes (die elke game wel heeft) ook goed kunnen genieten. Ben benieuwd hoe ze deze game gaan uitwerken want de demo liet een setting/verhaal zien waar ze een geweldige game uit kunnen halen. 8)

 17.   
  Maddy's avatar

  Alias schreef, "Kijk erg uit naar deze game, heb destijds enorm genoten van Far Cry en van Far Cry 2 heb ik ondanks een paar mindere puntjes (die elke game wel heeft) ook goed kunnen genieten. Ben benieuwd hoe ze deze game gaan uitwerken want de demo liet een setting/verhaal zien waar ze een geweldige game uit kunnen halen. 8) "

  Zelfde geldt voor mij!(Dat ik heb genoten van 1 en 2!

 18.   
  nickykolkie's avatar

  Mika0077″][quote=”Sarge schreef, "20u vindt ik net voldoende :)"

  😕 Cod is maar of 4á6 uur en dan multiplayer
  Farcry krijgt dan ook een multiplayer en misschien ook nog een map e ditor 😆 [/quote]
  Ja maar de meeste mensen kopen dit spel niet om de multiplayer. Dus een grote single player is wel belangrijk.

 19.   
  jantje34's avatar

  far cry 2 was leuk alleen de singleplayer was voor mij te groot en te veel hetzelfde. Online netzo maar voordat je dat stadium bereikt ben je al heel wat speel dagen verder

 20.   
  -B9D7L-'s avatar

  k denk dat ik hem ga kopen ff wat anders dan COD of BF

 21.   
  Apfelsap's avatar

  deze wordt hem voor mij samen met counter strike global offensive en max payne 3! 🙂

 22.   
  Coldkiller_NL's avatar

  ik denk ook dat ik dit spel ga kopen