The Tourist Blu-ray

Toen The Tourist in de bioscoop verscheen, werd de film door de meeste critici hardhandig neergesabeld. Zwakke dialogen, slechte humor, een mengelmoesje van genres. Zelfs Johnny Depp en Angelina Jolie konden de film niet redden. Inmiddels is ligt de blu-ray in de winkel, misschien kan die het goedmaken?

Azijn met suiker

Laat ik beginnen met te melden dat ik niet zo’n azijnpisser ben als meeste critici zoals ik ze hierboven omschreven heb. Ik heb The Tourist zowel in de bioscoop als op blu-ray gezien en allebei de keren heb ik me niet overdreven gestoord aan bovengenoemde kritiekpunten. Maar, eerlijk is eerlijk, die opmerkingen zijn natuurlijk niet compleet uit de lucht gegrepen. Er zitten inderdaad dialogen in die een stuk beter hadden gekund, maar daartegenover staan ook dialogen waar op een doordachte manier goede humor in verwerkt is. Vooral Johnny Depp weet meerdere malen een glimlach op je gezicht te toveren. En ondanks dat Depp en Jolie niet op hun best zijn, spelen ze hun rollen niet onverdienstelijk.

Humoristisch, romantisch actiedrama?

Wel is het zo dat je je na het kijken van The Tourist afvraagt naar wat voor soort film je hebt zitten kijken. Het verhaal komt niet snel op gang door de uitgebreide introducties van de twee hoofdpersonages: Frank Tupelo (Johnny Depp) en Elise Clifton-Ward (Angelina Jolie). Klungelige wiskundeleraar Frank ontmoet de elegante en zelfverzekerde Elise in een trein richting Venetië, waar je door een langdradig stuk dialoog denkt dat je te maken hebt met een dramafilm. Vanaf het moment dat de filmscènes zich in Venetië afspelen, wisselen (romantisch) drama en trage, maar desondanks best aardige actiescènes elkaar af en als de Italiaanse politie en Russische gangsters vervolgens grappen beginnen te maken, raak je helemaal het spoor bijster.

Rode draad in The Tourist is in ieder geval het om elkaar heen draaien van Frank en Elise, dat zowel Depp als Jolie goed neerzetten. Vanaf het begin is duidelijk dat Frank het wel ziet zitten met Elise, maar andersom blijft dat een beetje vaag. Ze wijst hem keihard af, maar toch merk je dat zij zich ook tot hem aangetrokken voelt. Als Frank uit het niets de eerder genoemde Russische gangsters achter zich aankrijgt, wordt langzaam de reden duidelijk waarom Elise niks met Frank kan beginnen. Vanaf daar wordt toegewerkt naar een einde dat zo ontzettend voorspelbaar is, dat je het tijdens het kijken allang afgestreept hebt omdat het eigenlijk te makkelijk is.

Blooper van de makers

De conversie naar blu-ray is goed gelukt. Het beeld is mooi scherp en de kleuren zijn mooi helder en vol. Dit is wel een van de betere films van de laatste tijd qua showcase van de grafische mogelijkheden van blu-ray. Waar de makers wel een gigantische steek hebben laten vallen, is bij de extra’s. Toen ik achterop het hoesje van de film keek, zag ik dat er meerdere documentaires op de disc stonden. Daar kreeg ik gelijk zin in, ik hou altijd wel van een kijkje achter de schermen. Maar dat viel tegen. In totaal staan er vijf documentaires op de disc, alleen variëren ze in lengte van een al magere zeven minuten tot een belachelijk korte drie minuten. Vooral Venetië als filmlocatie wordt flink opgehemeld, het lijkt bijna op een promopraatje. De uitleg over het filmen van een langzame actiescene en het ombouwen van een toeristische locatie zijn wel interessant, maar hadden echt stukken uitgebreider gekund.

Door de bloopersectie wordt nòg sneller heen gegaan. Die duurt nog niet eens anderhalve minuut! Je ziet alleen de hoofdpersonages een paar keer struikelen over hun woorden en ik kan me bijna niet voorstellen dat dat het enige bloopermateriaal is. Een gemiste kans, want als zowel de bloopers als de documentaires niet zo kort waren geweest, hadden dit best leuke extra’s kunnen zijn.

Conclusie

De blu-ray release van The Tourist is filmtechnisch best aardig. De beeld- en geluidskwaliteit zijn prima en de onderwerpen van de extra’s zijn interessant, maar de lengte ervan is echt onder de maat. Koop deze release dan ook niet als je kickt op veel extra’s, maar vooral als je de film zelf wilt hebben.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren