X-Men: First Class

X-Men: First Class vertelt het verhaal dat zich afspeelde vóór de gebeurtenissen van X-Men. Eric en Charles zijn nog vrienden, X-Men bestaat nog niet en Charles kan nog lopen. Deze film beantwoordt veel vragen die ontstonden door X-Men, en dat is de kracht van deze film.

Het begin…

De film begint met Eric, die zijn ouders opgesloten ziet worden in een concentratiekamp van de nazi’s. Dit brengt zo’n woede naar boven bij Eric, dat hij de toegangspoort verandert in een hoop schroot. Waar X-Men – met dezelfde opening – meteen overstapt naar de volwassen Eric, doet deze film het wat rustiger aan. We zien hoe Eric wordt gemarteld voor zijn krachten door een Duitse dokter. Dit is het begin van de verhaallijn waarin Eric wraak zweert op iedereen die hem iets heeft aangedaan in de concentratiekampen.

Charles leeft echter in een compleet andere wereld. Hij woont in een groot landhuis, waarin hij alles heeft wat zijn hartje begeert. Hij gaat later studeren op Oxford University, waar hij professor wordt in de genetica. Het is leuk om te zien hoe Charles en Eric waren toen ze klein waren, maar dit zorgt er wel voor dat de film wat langzaam op gang komt.

Charles en Eric komen samen doordat de Duitse dokter Amerika en Rusland tegen elkaar op probeert te zetten door het plaatsen van raketten dichtbij de ander. Charles wordt gevraagd te helpen in deze crisis, terwijl Eric wraak zint op de dokter. Charles en Eric gaan daarom op zoek naar andere mutanten. Charles wil ze leren hun krachten te controleren, terwijl Eric ze in wil zetten als leger. Deze kleine meningsverschillen worden goed uitgewerkt en leiden uiteindelijk tot de bekende weg: de uiteendrijving van de vrienden.

De X-Men

De connectie met X-Men wordt vaak aangehaald. We zien het begin van Cerebro, de machine die Charles gebruikt om andere mutanten te lokaliseren. Ook zien we een oude bekende, die met zijn karakteristieke uitspraak voor een erg leuke verrassing zorgt. Er wordt zelfs uitgelegd hoe Charles in een rolstoel komt. Met de zin: “I am in a wheelchair. Before you know it I have gone bald”, maakt hij een mooie toespeling op het geschoren hoofd van Patrick Stewart, die de oude Professor X speelde. Al deze toespelingen en invullingen van vragen is de kracht van deze film, dus het is zeker een meerwaarde als je de vorige X-Men films kent.

X-Men: First Class is natuurlijk geen direct vervolg op de vorige films. Het verhaal kan als een prequel gezien worden en verder hebben we met een frisse start te maken. Nieuwe gezichten voor bekende mutanten, maar ook is er ruimte voor wat nieuwe mutanten. Helaas blijven deze nieuwelingen de hele film wat onderbelicht, doordat er duidelijk voor is gekozen om de oude bekenden en verhaallijnen een begin te geven. Storend is het niet, maar het is wel een gemiste kans.

Conclusie

X-Men: First Class is een goede actiefilm met veel leuke effecten. De krachten van de nieuwe mutanten wordt goed gebruikt, maar veel komen we niet over ze te weten. Waar het in deze film om draait is de relatie tussen Eric en Charles. Kleine meningsverschillen monden uiteindelijk uit tot de uiteendrijving van de vrienden. Dit is erg goed neergezet en maakt het echt waard om deze film te gaan kijken.

Het kan een meerwaarde zijn als je bekend bent met de vorige trilogie, maar verder kan je First Class ook prima als op zichzelf staande film beschouwen. Het is een nieuwe start van mogelijk iets heel moois. Verandering van spijs doet eten, en ik heb hier echt honger van gekregen!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Zeer sterke hoofdrollen
  • Sterke connectie met X-Men 1
  • Mooi begin van iets nieuws

Wat is NOT

  • Langzame start
  • Nieuwe karakters blijven onderbelicht

8.9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren