Pizza Maffia DVD

Toen ik de DVD van Pizzamaffia kreeg thuisgestuurd om te beoordelen voelde het als een offer voor het MoviesNET team dat ik me daar doorheen zou moeten gaan worstelen. Maar, eerlijk is eerlijk, uiteindelijk heb ik me best vermaakt met de avonturen van pizzabezorgers ‘Bram’ en ‘Haas’. Zo zie je maar weer dat het spreekwoord ‘beoordeel een boek nooit op zijn kaft’ ook opgaat voor dat doosje waar de DVD in komt.

Actueel, jong en fris

Pizzamaffia gaat over de concurrentiestrijd tussen twee pizzeria’s. Ook de hechte vriendschap tussen hoofdpersonages Bram en Haas wordt hierdoor hevig op de proef gesteld. Wat volgt is een ware soap waar de hele familie in mee gaat. Daarbij veranderen mensen letterlijk in een oogwenk van ‘kamp’ en verschuiven de verhoudingen voortdurend. Regisseur Tim Oliehoek laat zijn personages zonder blikken of blozen van volledige haat omslaan naar bezorgdheid ten opzichte van elkaar.

Voor de psychologische diepgang van de karakters hoef je dan ook niet de moeite te nemen deze film af te spelen. Waar je dat wel voor moet doen is het verhaal dat wordt verteld. Dat is fris, grappig en actueel. De setting is simpel, maar de oorlog die ontstaat tussen de twee pizza tenten is meeslepend. Culturele verschillen en inburgering spelen op de achtergrond een belangrijke rol.

De acteerprestaties zijn niet altijd even goed aan te zien. Mocht je de film gaan bekijken dan is het misschien leuk om eens bij te houden hoeveel dramatische blikken er van Bram te noteren zijn. Zelf heb ik ze niet geteld, maar als het gaat opvallen dat een personage ‘alweer intens in de verte staat te staren’ dan ben je het als regisseur aan het overdrijven. Verder komen de karakters overigens wel geloofwaardig over. Het is wanneer ze te geforceerd gaan acteren dat ze door de mand vallen.

Popcornvermaak ten top

Het is een veel gehoorde quote: “de film heeft niet veel om het lijf, maar het is goed popcornvermaak.” Voor geen film lijkt dit zo zeer op te gaan als voor Pizzamaffia. Een simpel maar meeslepend verhaal in combinatie met wilde scooter races en net zo veel leed en drama als in de gemiddelde soap: het blijkt een goede combinatie.

Een vast onderdeel van de beoordeling van een DVD wordt gevormd door de extra’s. Wat vinden we daarvan terug op de DVD van Pizzamaffia? Er is de soundtrack met videoclip en een kijkje achter de schermen. Niet veel bijzonders dus, maar het is altijd leuk als het er wel bij zit. Want al te vaak ontbreken zelfs de meest simpele extra’s.

Last but not least: een dikke plus voor de casting van niemand minder dan Hakim Traïdia als de oom van Bram. In Pizzamaffia laat Hakim zien dat hij gewoon echt een goede acteur is. Hij is zo veel meer dan de mimespeler van Sesamstraat. Al blijft dat natuurlijk zijn meest memorabele rol.

Conclusie

Pizzamaffia is fris, actueel en kijkt lekker weg. Was hij enkele jaren geleden verschenen, dan was het een topprestatie geweest voor een Nederlandse film. Nu, in de tijd van Loft, Gooische Vrouwen en Komt een Vrouw bij de Dokter ligt de lat wat hoger. Echt aanhaken bij de opleving van de Nederlandse film doen de jongens op hun scooters dan ook niet, maar het eindresultaat is zeker het bekijken waard.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Spannend
  • grappig en 'echt'
  • Actueel
  • Hakim!

Wat is NOT

  • Doe de intense blik! En nog een keer! En nog...
  • Weinig karaktermotivatie

6.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren