Duke Nukem Forever Hands-On

Na het jarenlange wachten is het bijna zover, want onze blonde spierbundel trotseert binnenkort de winkels. Afgelopen dinsdag heb ik al een voorproefje gekregen van de game en ik ben tegen alle verwachtingen in zeer aangenaam verrast. Het voorgeschotelde level, genaamd The Duke Burger, introduceerde allerlei gameplay-elementen en de nodige humor. Onze actieheld is gewoonweg helemaal terug van weggeweest…

Puzzelen en schieten

Het stuk dat ik onder handen heb mogen nemen, speelt zich na ongeveer twee uur in de game af. Het verhaal was vooralsnog niet heel duidelijk, maar het komt er logischerwijs op neer dat onze Duke flink moet kontschoppen. Wat direct duidelijk werd tijdens het spelen, is dat Forever een sterke balans creëert tussen de vuurgevechten en het oplossen van puzzels om voortgang te kunnen boeken. Het geheel deed zodoende denken aan Half-Life, al is dat voor een game die van oorsprong stamt uit die periode geen verrassing.

Breinkrakers!

De demo had reeds een aantal leuke puzzels in huis en deze konden verrassend pittig zijn. Zo kwam ik in een openbaar toilet terecht, waar de uitgang in geen velden of wegen te bekennen was. Na een zoektocht bleek dat ik gebruik moest maken van een krimpstraal. Vervolgens kon ik via een emmertje met sop en de wasbakken naar een anderzijds niet te bereiken locatie klimmen. De opzet van de puzzel is vrij simpel, maar je zult toch even moeten nadenken over de volgende stappen die je maakt.

Verder in de demo kreeg ik te maken met nog meer bijzondere puzzels, maar deze wil ik absoluut niet verklappen. De ervaring lijkt erg gevarieerd te worden, kortom, de zeer lange ontwikkeltijd lijkt zijn vruchten af te werpen. Of de game uiteindelijk boeiend zal blijven, is nog niet te zeggen, maar mijn vertrouwen in Forever is in elk geval deels hersteld. Ik heb in elk geval meerdere malen krom gelegen van het lachen, want de humor zit er dik in en dat is goed nieuws.

Actie!

Het draait in het geval van Duke Nukem niet alleen om puzzels, maar ook om bruut geweld, oneliners en tieten. Wat dat betreft schiet de game letterlijk niet tekort, want de A.I. was op zijn tijd verrassend goed en aan rondborstige vrouwen ontbreekt het eveneens niet. Vijanden proberen te flankeren of zelfs dichtbij te komen indien mogelijk, waardoor je altijd op je hoede moet zijn. Ook bazen kunnen nog verdraaid pittig zijn, op een oprechte wijze zelfs.

Je kunt niet simpelweg als een kip zonder kop op een uit de kluiten gewassen monster afstormen en blijven knallen. Tijdig schuilen, patronen ontdekken en de juiste wapens gebruiken, is van belang. De cycloop die we inmiddels kennen van de eerste beelden, is werkelijk niets vergeleken met de bazin, de moeder der aliens, die ik mocht verslaan aan het einde van mijn demo. Het is gewoon weer ouderwets bazen verslaan, zoals we dat gewend zijn van de vroegere shooters en dat is wat mij betreft alleen maar uitstekend.

Voorlopige conclusie

Ik ben aangenaam verrast door de demo die ik heb mogen ervaren. Er is een sterke balans tussen het schieten en puzzelen. De humor is volop aanwezig, samen met de nodige rondborstige vrouwen. Daarnaast is het geheel weer ontzettend actievol en is de A.I. op zijn tijd verdraaid goed. Mijn vertrouwen in Duke Nukem Forever is deels hersteld, beter nog, ik durf zelfs te stellen dat we wellicht nog volledig verrast zullen worden wanneer het eenmaal zover is. Dat laten we uiteraard zo snel mogelijk weten in onze review…

  1.   
    Drazo's avatar

    Verrast als in dat de game weer word uitgesteld. Dan lach ik echt heel hard XD!

  2.   
    RoHoutje's avatar

    Drazo schreef, "Verrast als in dat de game weer word uitgesteld. Dan lach ik echt heel hard XD!"

    Ja, dan sta je bij de kassa en dan krijg je te horen dat ie weer is uitgesteld! 😉

  3.   
    Rijstekorrel's avatar

    Ik ga deze echt bij de release halen denk ik 😛

  4.   
    tijn80's avatar

    Ik ben niet zo van het FPS, maar voor deze ga ik een uitzondering maken. 😀 😀

  5.   
    tijs_vp's avatar

    Heerlijke humor

  6.   
    The Beaver's avatar

    Allemachtig wat is dit akelig kostelijk vermaak 😀

  7.   
    Slayer61's avatar

    10 Juni! Kan niet wachten!

  8.   
    HeittieH's avatar

    😕 Volgens mij zegt de aftiteling in stores from 14th of june….. dus al uitgesteld?! 😀