Steel Diver

Steel Diver dook oorspronkelijk op tijdens de E3 2004, om precies te zijn als een techdemo die de touchscreen-besturing van de Nintendo DS demonstreerde. We hebben sindsdien eigenlijk niks meer gehoord of gezien van de game, totdat vorig jaar de Nintendo 3DS werd onthuld. Zodoende keert Steel Diver terug, om de liefhebbers te voorzien van een diepgaande, strategische duikbootsimulator. Hoewel de gameplay staat als een huis, kan het hoge prijskaartje van de game niet gerechtvaardigd worden…

Gebrek aan… content

Steel Diver bestaat uit een achttal missies, een aantal mini-games en één aparte modus die eventueel met een vriend gespeeld kan worden. Elke missie kan met drie verschillende duikboten gespeeld worden, waarbij elke duikboot zich op een andere manier laat besturen. De missies zijn vrij eenvoudig en komen er op neer dat je binnen een zekere tijd het eindpunt van een level moet bereiken. Het kost zo’n vijf á tien minuten om een missie te voltooien, maar om de laatste twee missies vrij te spelen, dien je alle voorgaande missies met alle duikboten te voltooien.

Uitgerekend kun je dan op zo’n twee uur gameplay komen, maar of je überhaupt bereid bent om dit te doen, is een geheel ander verhaal. Verder zijn er de nodige mini-games, maar die beginnen na enkele keren repetitief te worden en hun charme te verliezen. Uiteindelijk resteert dan de multiplayer-modus, simpelweg een variant op zeeslag. Het kan zijn dat je een uurtje of vijf á zes zoet bent met de game, maar voor hetzelfde geld heb je na een uur al genoeg gezien. Het komt er simpelweg op neer dat de content erg mager is en teveel leunt op herhaling. Het prijskaartje van 50 euro kan ik dan ook niet rechtvaardigen…

Oprecht pittige gameplay

Hoewel de hoeveelheid content erg schaars is, mag de gameplay daarentegen niet teleurstellen. Met behulp van het touchscreen bestuur je de duikboot, door met schuifregelaars snelheid en richting te managen. Deze vorm van besturing is verrassend pittig en vergt tijd om onder de knie te krijgen. Dit betekent ook dat Steel Diver erg langzaam speelt, waardoor de game niet voor iedereen is. Het voorzichtig manoeuvreren langs mijnen, ontwijken van raketten en verslaan van diverse bazen is simpelweg niet makkelijk.

Van tevoren kun je aangeven met welke duikboot je aan de slag wilt, zodat je gemakkelijker levels kunt voltooien. Dien je een uit de kluiten gewassen baas te verslaan? Neem de sterkste variant. Wil je snel en gemakkelijk langs obstakels komen? Kies de lichtste variant. De game spoort aan om met alle duikboten alle levels te voltooien, om extra content vrij te spelen. Dit kost echter veel geduld, met als gevolg dat je niet snel geneigd bent om het te doen. Steel Diver schiet simpelweg tekort om een prijskaartje van 50 euro waard te zijn.

Conclusie

Steel Diver is een unieke game, die eveneens unieke gameplay in huis heeft. Het besturen van de duikboten met behulp van het touchscreen werkt erg lekker en is oprecht pittig. Anderzijds is Steel Diver niet voor iedereen geschikt, want je zult echt wat geduld moeten hebben op zijn tijd, om de besturing van de verschillende duikboten onder de knie te krijgen. Door een flink gebrek aan content is de game daarentegen het geld niet waard en dat is op zijn minst gezegd zonde. Mocht je echt interesse hebben, dan raad ik om te wachten tot Steel Diver in de voordeelbak ligt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Oprecht pittige gameplay

Wat is NOT

  • De hoge prijs absoluut niet waard
  • Gebrek aan content
  • Niet voor iedereen

5

  1.   
    lassieman's avatar

    Komt het 3D goed tot zijn recht? Lijkt me trouwens geen leuk spel

  2.   
    Jonah's avatar

    lassieman schreef, "Komt het 3D goed tot zijn recht? Lijkt me trouwens geen leuk spel"

    Het 3D-effect is op zijn tijd verrassend goed, maar over het algemeen redelijk te noemen.

  3.   
    Update's avatar

    🙁 mhhhwaaahmmm ik weet het nog niet. Het lijkt mij verschikkelijk iriitant om van zo’n klein scherm te moeten spelen….

  4.   
    rohanv4's avatar

    jammer dat hij zo duur is, als hij goedkoper was dan had ik hem misschien gekocht

  5.   
    toqeer's avatar

    deze game is nog steeds zo duur in de winkels 🙂