LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game

Elk jaar komt er een nieuwe LEGO-game uit, dus ook dit jaar kan de serie niet uitblijven. Deze keer is het Pirates of the Caribbean die wordt omgetoverd tot een heuse blokjeswereld. Als Pirates of the Caribbean-liefhebber ging ik natuurlijk graag met deze game aan de slag. Wat meteen opviel was dat de nieuwste film ‘On Stranger Tides’ eveneens te spelen was, de film die vanaf deze week in de bioscoop te zien zal zijn. Een goede reden om mijn geheugen op te frissen met de verhaallijnen van de eerste drie delen uit de filmserie en alvast een kijkje te nemen wat ‘On Stranger Tides’ ons gaat brengen.

Zwarte Parel

Je begint uiteraard, net als in de filmreeks, met ‘Curse of the Black Pearl’. Waar je als Jack Sparrow aankomt in Port Royal en zint naar wraak op Captain Barbossa, de man aan wie Jack te danken heeft dat hij zonder schip is komen te zitten. Barbossa had een muiterij veroorzaakt, waardoor Jack al gauw werd afgezet als kapitein om vervolgens te worden gedumpt op een eiland en gedag kon zeggen tegen zijn zwarte parel. Zo begint in Port Royal jouw jacht op Barbossa en de zoektocht naar de Black Pearl.

Wanneer je het hoofdstuk ‘Port Royal’ hebt afgerond speel je de andere drie verhaallijnen vrij: ‘Dead Man’s Chest’, ‘At World’s End’ en ‘On Stranger Tides’. Wanneer je al deze verhaallijnen hebt doorlopen, zit je op ongeveer vijftig procent van de game. Aangezien de LEGO-figuren niet kunnen praten is het eigenlijk wel een must dat je de films gezien hebt, indien je het verhaal goed wilt begrijpen. Dit is niet de enige aanmerking op de game, zo blijft er tijdens de gehele game rechtsboven in beeld ‘Assign Controller’ staan, dit werkt af en toe erg afleidend. Zodra je een tweede controller aansluit kan een tweede persoon te allen tijde in de game springen en meedoen met het PotC-avontuur. Co-op is helaas alleen mogelijk via split-screen.

Verzamelen

De andere vijftig procent ligt, zoals bij voorgaande LEGO-games, bij het verzamelen van allerlei spullen. Ten eerste zijn er de befaamde muntjes, welke je verzamelt in elk hoofdstuk van elke verhaallijn, om hier vervolgens accessoires voor te kunnen kopen in de hub. Belangrijke verzamel-items en aankopen zijn de LEGO-characters. Deze characters verzamel je door hoofdstukken uit te spelen en ze daarnaast te kopen in de hub. Deze characters zijn belangrijk, omdat elk van hen zijn eigen vaardigheid bezit, welke weer benodigd zijn om de game in zijn geheel te kunnen uitspelen.

Eveneens kun je in de hub kleine – soms moeilijk te vinden – puzzels oplossen, waardoor er een ‘Red Hat’ tevoorschijn komt. Er zijn twintig Red Hats te verzamelen met elk een eigen functie. Zo kun je bijvoorbeeld met Red Hat #7 ‘Fall Rescue’ nooit te pletter vallen en met Red Hat #9 ‘Breathe Underwater’ hoef je niet bang te zijn dat je eventueel verdrinkt in het water.

Gold Bricks

Op allerlei plekken in de hub vind je doorzichtige gouden blokjes, de ‘Gold Bricks’, waarmee je velerlei dingen opbouwt om vooruitgang te boeken in deze hub. Deze ‘Gold Bricks’ zijn op vele manieren te verzamelen; de meest simpele manier is een hoofdstuk uitspelen, wat je één Gold Brick oplevert. Hiernaast leidt het verzamelen van een verschillend aantal muntjes per level tot het vullen van de gele muntjes-balk boven in beeld. Wanneer je ervoor zorgt dat deze balk helemaal gevuld is verschijnt er ‘True Pirate’ bovenaan het beeld en is de tweede Gold Brick binnengehaald.

Je kunt alle Gold Bricks verzamelen zodra je alle hoofdstukken hebt afgerond. Dit komt doordat je verscheidene LEGO-characters nodig hebt die aan het einde van de game pas vrijkomen en deze zijn nodig voor de vaardigheden die ze bezitten. Zoals je in de preview al kon lezen, kun je Jack’s kompas gebruiken om geheimen op te sporen. Deze geheimen liggen ook wel eens verborgen achter obstakels waar ‘normale’ characters niet kunnen komen. Zo heb je bijvoorbeeld ‘Black Beard’ nodig om deuren met een doodshoofd erop te kunnen vernietigen.

Conclusie

In LEGO Pirates of the Caribbean doe je allerlei bekende scènes aan uit de filmreeks, welke erg goed zijn uitgewerkt voor het puzzel-element in het LEGO-genre. De game is voor een Pirates of the Caribbean-liefhebber sowieso één waar je van kunt genieten, eveneens kan een echte verzamelaar zijn geluk niet op, want ook deze keer is er weer van alles te verzamelen. Het niet willen overslaan van muntjes, omdat je hierdoor ‘True Pirate’ vrijspeelt en daardoor verder komt in de hub, is al snel een feit. Met de grote herkenbaarheid in de films en daarbij een toegevoegde dosis goede humor, is deze goed uitziende LEGO-game zeker een aanrader.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Bekende scènes erg goed uitgewerkt
 • De karakteristieke PotC-muziek
 • Droge humor
 • Genot voor PotC-liefhebber
 • Typische loopje Jack Sparrow

Wat is NOT

 • Assign controller blijft staan
 • Films hebben gezien is een must
 • Co-op alleen split-screen

8

 1.   
  NightHawk's avatar

  Lijkt me een zeer leuke game om met iemand te spelen.

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  Lego games blijven leuk en scoren ook allemaal niet slecht. Leuke games. 😀

 3.   
  tijs_vp's avatar

  De humor is bij momenten echt geniaal :).

 4.   
  Dagger_of_Time's avatar

  Weinig anders dan lego harry potter dus. Geen nieuwe elementen, jammer

 5.   
  Leon 2.0's avatar

  Halverwege LEGO Harry Potter had ik opeens helemaal genoeg van de LEGO-games, zo jammer dat er weinig vernieuwing in zit. Ondanks de ongetwijfeld geniale humor en leuke setting laat ik deze langs me heen gaan. Misschien haal ik hem nog een keer uit de budgetbak.

 6.   
  Broodbeleg's avatar

  mr.black schreef, "Halverwege LEGO Harry Potter had ik opeens helemaal genoeg van de LEGO-games, zo jammer dat er weinig vernieuwing in zit. Ondanks de ongetwijfeld geniale humor en leuke setting laat ik deze langs me heen gaan. Misschien haal ik hem nog een keer uit de budgetbak."

  LEGO Harry Potter vond ik ook te makkelijk. Daar ben ik dus ook halverwege afgehaakt. Dus je bent niet de enige. 😛

 7.   
  Rijstekorrel's avatar

  Broodbeleg schreef, "

  ”mr.black” schreef, "Halverwege LEGO Harry Potter had ik opeens helemaal genoeg van de LEGO-games, zo jammer dat er weinig vernieuwing in zit. Ondanks de ongetwijfeld geniale humor en leuke setting laat ik deze langs me heen gaan. Misschien haal ik hem nog een keer uit de budgetbak."

  LEGO Harry Potter vond ik ook te makkelijk. Daar ben ik dus ook halverwege afgehaakt. Dus je bent niet de enige. :P"

  Ja ze zijn ook niet moeilijk maar daar gaat het ook niet om bij deze games, Ik ga hem zeker weten halen lijkt me echt leuk spel :D.

 8.   
  Kpyne's avatar

  telkens als ik LEGO games speel voel ik me weer jong, en dit ziet er best wel leuk uit 😆

 9.   
  Update's avatar

  Mwah, ik heb het een beetje gehad met al die lego games, ben ik een beetje overheen nu 😛

 10.   
  Moon-Hero's avatar

  De humor in lego games is altijd aan de droge kant 😆

 11.   
  Jarek's avatar

  Deze ga ik zowieso nog een keer uit de budgetbak vissen.
  Maar volgende week eerst even naar de nieuwe potc.

 12.   
  iveL's avatar

  Legogames blijven leuk 😀
  Na het lezen van deze review heb ik spontaan zin om d’r een te gaan spelen.
  🙂

 13.   
  DutchmanDevil's avatar

  op een of andere manier doet dit spel me toch wat 😳

 14.   
  RoHoutje's avatar

  Vette game. Maak er een walkthrough van op Youtube.

 15.   
  lassieman's avatar

  co-op alleen split screen is misschien een nadeel maar evengoed een voordeel want ik haat het dat je met heel veel spellen niet meer split-screen kan spelen, vooral bij racespellen

 16.   
  DGonlag2's avatar

  Mijn eerste Nintendo 3DS spel. Echt geweldig gewoon. De humor zit er weer lekker in en je herkent de films weer. Altijd leuk aan Lego. De cutscenes zijn echt schijtslecht gecomprimeerd en er zijn ook gewoon stukken scene’s en levels uit het spel geknipt. Beetje vreemd aangezien een 3ds kaartje toch genoeg data kan bevatten.
  Voor de rest een top spel.

 17.   
  spitskitter's avatar

  haha hoe bedenken ze het toch xD
  misschien dat die wel leuk is om ff te spelen. maar om hem nou dagen achetr elkaar te gaan spelen…

 18.   
  Alexxx_97's avatar

  lijkt me wel een leuke game.