GN Achtergrond: L.A. Noire, een nieuw genre

Ga er maar aanstaan, een game maken die echt iets nieuws doet in de game-industrie. Dat is absoluut geen gemakkelijke taak en daarnaast behoorlijk risicovol. Zo werd Heavy Rain bijvoorbeeld gezien als een geweldig verhaal, maar velen (waaronder ik) verketterden de game vanwege het gebrek aan gameplay. L.A. Noire is het nieuwste project van Rockstar, in samenwerking met Team Bondi, en naast dat Wester zeer te spreken is over de game, denk ik dat er een nieuw genre geboren is.

Minder geweld, meer geweldig

We hebben er allemaal mee te maken. Ouders die ons erop attenderen dat games de reden zijn voor al het oorlog en geweld in de wereld. Er zijn alleen maar gewelddadige games op de markt en de jeugd wordt erdoor verziekt. Als GamersNET-bezoeker weet je gelukkig beter, maar het is absoluut wel waar dat vele games draaien om geweld. Niet voor niets zijn de vele shooters en games als GTA zeer populair. Het is fijn om virtueel een potje te schieten, auto’s te stelen en de crimineel uit te hangen, zoals dat in de GTA-serie gebeurt. Toch wijkt Rockstar af van deze formule in L.A. Noire, de succesformule wordt getransformeerd tot een detective-game, waarbij geweld slechts een laatste redmiddel is.

Dit zal voor veel mensen een heerlijke nieuwe weg zijn en voor anderen een vervelende nieuwe ontwikkeling. Zeker omdat L.A. Noire een Rockstar-game is, die ook qua uiterlijk zeer doet denken aan Red Dead Redemption en de laatste GTA. Mensen verwachten dan automatisch de bekende gameplay van missies waarbij het enige doel is om mensen af te maken. L.A. Noire draait voornamelijk om het onderzoeken van plaatsen delict en het ondervragen van verdachten. En dat dit een risicovolle richting is voor Rockstar is duidelijk gezien het feit dat deze gameplay-elementen saaier lijken dan tieten, schieten en helikopters.

Nieuwe spanningsbogen

Onderzoek op plaatsen delict brengt geduld met zich mee, dat alleen beloond wordt door het vinden van juiste aanwijzingen. Zo kan het voorkomen dat je een blikje oppakt en vervolgens een klein briefje op de onderkant vind met een adres erop, waarna je vrolijk naar dat nieuwe adres kunt rijden. Voor mij is dit fantastisch en dat is niet alleen te danken aan het prachtige Los Angeles van 1947, maar ook vanwege de spanningsboog die een rit naar een potentiΓ«le moordenaar met zich meebrengt. Als er uiteindelijk toch een gewapende confrontatie volgt (wat uiteraard ook in de game zit) is het des te spannender om die tot een goed einde te brengen.

Hetzelfde geldt voor de ondervragingen, die vanwege het gebruik van Motion Scan erg spannend zijn op een voor games zeer nieuwe manier. Lukt het je om de juiste antwoorden uit iemand te krijgen en spreek je op dat moment met een seriemoordenaar of een onschuldige getuige. Het zijn spanningsbogen die subtieler zijn dan een schietgevecht maar voor velen van ons misschien wel bevredigender dan de gemiddelde shooter. Daarnaast is het goed dat ook de game-industrie nu een game heeft, die een subtielere aanpak van in-game problemen gebruikt.

Trots!

Toch zullen er altijd mensen zijn die L.A. Noire aan de saaie kant vinden. Laat deze mensen maar gaan zou ik zeggen. Natuurlijk kan ik ze vertellen dat er ook heus wel auto-achtervolgingen en schietpartijen in de game zitten, maar dat is absoluut niet waar L.A. Noire om draait. Als je echt alleen maar van de keiharde gameplay van een GTA houdt, ga dan vooral GTA spelen en laat L.A. Noire lekker voor de mensen die wel eens iets anders willen proberen. En ik ben trots bij die mensen te horen, die durven te zeggen: “vet dat ik die zaak heb opgelost door de juiste vragen te stellen en de juiste bewijzen te vinden!”

 1.   
  locoferry's avatar

  vrijdag eindelijk binnen πŸ˜€

 2.   
  jwgreece's avatar

  LA Noire gaat zeker iets nieuws doen , ik hoop dan ook dat dit in de toekomst vaker van dit soort games uitkomen. Alleen is het jammer dat veel gamesites de game een slecht cijfer geeft omdat het geen gta is (zelfde als bij mafia 2 )

 3.   
  Houserz's avatar

  Pre order al gedaan, vrijdag heb ik hem op de mat liggen πŸ™‚
  YEAH!
  ik sluit me echt het hele weekend op met een dikke zak G*nja en kom er niet meer uit, lekker politieagentje spelen πŸ™‚

 4.   
  FRENZY 14's avatar

  mooie woorden ! daar sluit ik me helemaal bij aan !! πŸ™‚

 5.   
  yapo's avatar

  Hoe zit het eigenlijk met de herspeelbaarheid? Heeft elke zaak altijd dezelfde uitkomst (dader)?

 6.   
  fussy01's avatar

  rockstar flikt het elk jaar met een game
  hoe is het mogelijk πŸ˜€

 7.   
  Petor's avatar

  yapo schreef, "Hoe zit het eigenlijk met de herspeelbaarheid? Heeft elke zaak altijd dezelfde uitkomst (dader)?"

  Aan het eind van elke missie krijg je een verslag over hoe je het gedaan hebt. De daders zijn een gegeven, maar de manier waarop de missie eindigt, varieert afhankelijk hoe goed je je onderzoek hebt gedaan. Heb je het heel goed gedaan, krijg je het meest spectaculaire einde.

  Dat kun je dus gaan verbeteren m.b.t. herspeelbaarheid. Sowieso is de game lekker lang, dus eer je aan herspelen denkt, ben je wel 30 uurtjes bezig.

 8.   
  Marcelv's avatar

  Kan niet wachten om ‘m te gaan spelen!

 9.   
  gebruiker50081's avatar

  Beetje vreemd dat je nergens Team Bondi hoort op sites. Rockstar krijgt alle credtis, wat me niet echt eerlijk lijkt.

 10.   
  MildBobbySauce's avatar

  Wie wil mij invriezen tot vrijdag? πŸ˜‰

 11.   
  Jarek's avatar

  Dit word een mooi spel.

 12.   
  R1chardTM's avatar

  Scarredface schreef, "Wie wil mij invriezen tot vrijdag? πŸ˜‰ "

  Ik heb het vriesvak op het GamersNET-kantoor voor je leeg gemaakt! πŸ˜‰

 13.   
  cookymonster's avatar

  dat ik zoiets nog mag meemaken

 14.   
  nicolaasfokke's avatar

  het is en blijft hopelijk een mooi spel πŸ˜€

 15.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Haha je hebt altijd mensen die het niets vinden Peter, en wat je zegt laat maar gaan, ik had t niet beter kunnen zeggen πŸ˜€

 16.   
  tijn80's avatar

  Lijkt me een vet spel, maar ik wil hem wel eerst even uitproberen. Misschien dat er een demo van is zodra de PS-store weer werkt.

 17.   
  G-6's avatar

  vraagje, heb gelezen dat vechten/schieten minder dan in bijvoorbeeld GTA maar is nog iets wat je moet doen om het spel te voltooien. Ik ben namelijk niet van het schieten/vechten in games (ik kan er wel tegen maar ik vind het niet leuk).