Chime Super Deluxe

De combinatie van muziek en videogames heeft zich in de afgelopen jaren flink bewezen. Vele versies van Guitar Hero, Rockband en Singstar gingen als warme broodjes over de toonbank. Na enige tijd kwam er dan toch een moment waarop iedereen er een beetje klaar mee was. Activison trok de stekker uit Guitar Hero en het zag er niet bepaald gunstig uit voor de toekomst van de huidige muziekspellen. Tijd voor een frisse wind door het genre!

Een van de ontwikkelaars die iets totaal anders heeft willen neerzetten is Zoë Mode. In 2009 bracht de studio het spel Chime uit, met als ambitie geld in te zamelen voor het goede doel. Het concept was erg simpel. Je luistert naar vette tunes, terwijl je op hetzelfde moment op een enorm raster Tetris-achtige blokken plaatst. Deze spelformule bleek echter zo succesvol dat het door veel spelers werd gezien als een van de beste muziekgames ooit gemaakt. Nu is het tijd voor een verbeterde versie op het Playstation Network in de vorm van Chime Super Deluxe.

Muzikaal blokkenfestijn!

Het spel valt het beste te omschrijven als een mix tussen het luisteren naar lekkere muziek en het spelen van een potje Tetris. Je begint een level met een enorm leeg vlak, waarop het de bedoeling is om Tetris-achtige blokjes binnen dit veld in elkaar te knutselen. Zodra je een vierkantje hebt gefabriceerd, dat zowel drie blokjes hoog als breed is, zal het geheel zich vastsmelten in het lege vlak. Het doel is simpelweg om zoveel en zo groot mogelijke vierkanten te plaatsen in het veld voor de muziek afgelopen is. Klinkt simpel, maar dat is het absoluut niet.

De geplaatste blokken maken ook deel uit van de muzikale ervaring. Zo is er een lijn die voortdurend over het scherm beweegt en een toon afgeeft als hij over je vastgesmolten blokje heengaat. Er zijn in totaal tien verschillende tracks speelbaar en allemaal hebben ze een techno-achtige insteek. Over het algemeen prima te pruimen dus!

Speelplezier voor iedereen!

Puzzelgames zijn bij uitstek geschikt om door de hele familie te worden opgepikt. Voor Chime Super Deluxe geldt dit dan ook zeker. De titel is zowel voor de “cooking mama” als voor de fanatieke speler erg interessant. Het geheel gaat vrij diep door de vele te activeren combo’s en je hebt constant de drang om de levels zo goed mogelijk te voltooien voordat de muziek stopt. Voor de trofeeën jagers onder ons is er ook genoeg leuks te beleven, aangezien deze PSN titel je een paar van de moeilijkste uitdagingen voorschotelt die je de afgelopen tijd voor je kiezen hebt gehad. Je kunt echt uren achtereen spelen zonder dat je ook maar in de buurt komt van deze onhaalbare pareltjes!

Samen spelen of toch niet?

Het grootste minpunt aan het spel is toch wel het ontbreken van een optie om je eigen scores via het Playstation Network te vergelijken met die van je vrienden. Het heeft niks met het platliggen van de servers te maken, het zit er jammer genoeg gewoon niet in. Via het internet samen een potje spelen is ook al niet mogelijk, maar samen op de bank kan het dan weer wel. Gezellig met een zakje borrelnootjes of cashewnootjes of… whatever! Met drie vrienden kun je het zowel tegen elkaar opnemen als gezamenlijk strijden voor de meeste punten.

Terug naar de blokkendoos!

Als laatste vind ik het wel erg jammer om te zien hoe weinig extra en vernieuwende content deze opgepoetste versie voor het Playstation Network bevat, ten opzichte van het originele Chime voor Xbox Live Arcade. Er zijn in totaal maar tien verschillende levels om door te spelen en daarnaast is het erg irritant dat, net als in het originele spel, de kleuren van de blokjes die je al neergelegd hebt bijna identiek zijn aan degene je nog moet plaatsen. Hierdoor kost het vaak enige tijd om te zien waar je nu daadwerkelijk zit op het raster en hoe je het blokje het beste kunt plaatsen. Kleine minpuntjes, maar toch zeker even het vermelden waard.

Conclusie

Chime Super Deluxe is een titel die bij veel mensen waarschijnlijk niet boven aan het lijstje staat van games waar ze tijden op hebben gewacht. Desalniettemin is het een fantastische puzzelgame en een enorme aanvulling op het genre, zeker aangezien er niet veel soortgelijks op het Playstation Network te vinden is. Bovendien is de game meer verslavend dan een pakje shag, dus zorg wel voor een paar aaneengesloten vrije uurtjes voor je aan het spel begint.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Vette soundtrack
 • Gameplay bestaande uit een combinatie van puzzels en muziek
 • Hoge verslavingsfactor

Wat is NOT

 • Ontbreken van de mogelijkheid om samen te spelen via het internet
 • Niet veel vernieuwende aspecten in vergelijking met het originele spel
 • Slechts tien speelbare levels

8.3

 1.   
  RoHoutje's avatar

  Even veel minpunten als pluspunten en toch een 8.3? Dan moeten die pluspunten wel erg veel waard zijn.

 2.   
  Mrn.'s avatar

  Het spel ziet er zeer aannemelijk uit, misschien toch maar een keertje proberen?

 3.   
  DutchFreeze's avatar

  Rohost schreef, "Even veel minpunten als pluspunten en toch een 8.3? Dan moeten die pluspunten wel erg veel waard zijn."

  Je geeft zelf een 8.5, wat vind jij ervan dan?
  Ik snap persoonlijk neit dat tetris nu nog leuk gevonden word. Ook niet met muziek erachter.

 4.   
  Leon 2.0's avatar

  Het ‘originele’ Chime heb ik ooit bij een Steamsale een keer opgepikt voor zeer weinig geld en het beviel zeker niet slecht. Best een leuk spel, maar voor mij niet bijzonder genoeg om ook nog eens Super Deluxe te gaan kopen.