Het leven van Geralt of Rivia

In de voorgaande column namen we een kijkje op de evolutie van The Witcher en hoe deze boekenreeks zich uiteindelijk heeft vertaald naar een tweetal gelijknamige games. Ditmaal werpen we een blik op het leven van Geralt of Rivia, de hoofdrolspeler in zowel de boeken als de games, en wie deze bijzondere man nou werkelijk is. Tijd voor een geschiedenisles…

Monsterjagers

Het mag onderhand duidelijk zijn dat Geralt een zogeheten “witcher” is, maar wat betekent deze term daadwerkelijk? Andrzej Sapkowksi, de auteur achter de boekenreeks, beschrijft dergelijke personen als monsterjagers, die op speciale wijze getraind zijn. De lichamen van deze bijzondere jagers zijn op jonge leeftijd gemodificeerd met behulp van drankjes, planten en zelfs virussen.

Hierdoor is het voor witchers mogelijk om de strijd aan te gaan met uit de kluiten gewassen wezens. Bovendien bezitten ze bliksemsnelle reflexen en zijn ze in staat om hun pupilgrootte aan te passen, waardoor ze ’s nachts een beter zicht hebben. Deze veranderingen zorgen er daarentegen ook voor dat ze niet langer kinderen kunnen krijgen.

Een ongekende jager

Geralt onderscheidt zich uiteindelijk van gewoonlijke witchers, door tijdens zijn jeugd een sterke weerstand te hebben geboden tegen de vele veranderingen. Hierdoor zijn Geralt’s makers gevaarlijker gaan experimenteren, met als gevolg dat hij alle pigment in zijn huid heeft verloren. Mede dankzij zijn witte haar staat hij bekend als de Witte Wolf; Geralt wordt beschouwd als één van ’s werelds beste witchers.

Om dit te verklaren, dienen we terug te keren naar de geboorte van Geralt. Vlak na zijn geboorte heeft zijn moeder, de tovenares Visenna, hem achtergelaten in Kaer Morhen, het fort van de witchers. Geralt heeft hier dus diverse proeven doorstaan, waardoor hij als één van de weinigen gekozen werd om verdere experimenten te ondergaan. Geralt is als enige in leven gebleven en heeft hierdoor zijn Wolfmedaillon verdiend. Het was tijd voor hem om op reis te gaan met zijn trouwe knol, The Roach.

Van boek naar game

Ondanks dat Geralt niet in het lot geloofde, eiste hij het ongeboren kind op van prinses Pavetta en haar man Duny, als een beloning voor zijn diensten. Toen het kind uiteindelijk een meisje bleek te zijn, heeft hij haar afgewezen. Nadat Geralt en Ciri, de dochter van Pavetta en Duny, elkaar voor de derde maal ontmoeten en de grootmoeder van Ciri overlijdt, besluit Geralt om voor haar te zorgen alsof het zijn eigen dochter is.

Aan het einde van de boekenreeks wordt Geralt ogenschijnlijk omgebracht tijdens een slachting van niet-menselijke wezens. Het verhaal van Geralt wordt echter voortgezet in de games, want aan het begin van The Witcher wordt Geralt plots terug tot leven gebracht, met geen enkele herinnering van hoe hij weer is opgedoken. Zoals bekend wordt Geralt gered door een groepje overlevende Witchers en teruggebracht naar Kaer Morhen, waar hij in contact komt met de tovenares Triss Merigold. Het verhaal dat zich vervolgens ontvouwt, is inmiddels bekend… Mits je The Witcher hebt gespeeld natuurlijk.

 1.   
  fearfull assassin's avatar

  heb deel een nooit gespeeld maar klinkt redelijk orgineel.
  Misschien tog maar een keer probren 😉

 2.   
  dmb97's avatar

  Dan heb je wat gemist als je van rpg met een goed verhaal houd zou ik hem zeker proberen op gog 5 euro nu 😀

 3.   
  LennardF1989's avatar

  Gah, ik heb niks gelezen, IK HEB NIKS GELEZEN! 🙁

  Graag even een spoiler warnings voortaan, want ik ben werkelijk vorige week begonnen in het boek “The Last Wish” – Pagina 80 nu ofzo. Ik had natuurlijk kunnen raden dat het spel verder gaat waar het boek eindigt, maar was graag zelf tot die conclusie gekomen.