DiRT 3 Hands-On

Hoewel Colin McRae: DiRT 2 een daverend succes was, en terecht, kende de game toch een handjevol gebreken. Zo ontbraken er weereffecten, de tracks kenden geen grote invloed op rijgedrag en het ontbreken van enkele features, zoals het kunnen opslaan van replays, was toch een gemis. Het aanstormende DiRT 3 pakt de zojuist genoemde punten aan, waardoor we in dit vervolg nog realistischere gameplay krijgen. Ik heb de game onlangs mogen beproeven en wat ik dusver heb gezien, bevalt zeer goed…

Een sterkere invloed

Met het stuur in handen en de voeten op de pedalen kon ik aan de slag met diverse auto’s en tracks. Als eerste kreeg ik een woestijntrack voorgeschoteld en hetgeen wat direct opviel, was de manier waarop de wagen zich liet besturen. In DiRT 2 heb ik vaak genoeg de woestijn getrotseerd, maar het voelde in DiRT 3 net anders aan. Waar ik in het voorgaande deel met volste vertrouwen op een scherpe bocht af ging, kostte dit in DiRT 3 het leven van groene woestenij. Het werd duidelijk dat ik als het ware weer opnieuw moest leren rijden.

De moeilijkheidsgraad speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol, want op de laagste stand kwam ik met gemak door de tracks heen. Logischerwijs begint het geheel pas pittig te worden op de hogere standen, die dan ook veel beter bevielen. De wagens waren verder zeer eenvoudig te tweaken, om een track iets makkelijker te maken. De tracks die vervolgens voorgeschoteld werden, lieten zich weer iets anders spelen, precies zoals het hoort.

Wat eveneens opviel, was het verschil tussen de diverse auto’s die beschikbaar waren. In DiRT 2 verschilden de auto’s niet bijzonder veel, want de meesten lieten zich ongeveer hetzelfde besturen. In DiRT 3 was het verschil tussen de wagens een stuk groter te noemen. Waar de ene wagen zich makkelijk door een bocht liet gaan, had de volgende wagen hier iets meer moeite mee en liet deze zich weer beter besturen op andere gedeeltes van de track.

Weereffecten

Na een aantal tracks kwam ik terecht in een rallycross op een natte baan, met regen en al. Waar ik aan het begin van de race nog zeer enthousiast was, sloeg dit enthousiasme na enkele seconden om in stress en zweet. De natte baan had verrassend veel invloed op het rijgedrag van de auto en het vereiste een flinke concentratie om de baan te voltooien. Ik mag hopen dat we in de volledige game te maken krijgen met meer regen, sneeuw en andere weereffecten. Vooralsnog oogt het veelbelovend en audiovisueel gezien was de preview reeds van een hoog niveau.

Arcade

Als laatste mocht ik aan de slag met de obstakelbaan, die bij de aankondiging van de game onthuld werd. Het betreft simpelweg een zeer grote track waarop je donuts kunt maken, obstakels moet vermijden, kunt driften en veel, veel meer om punten te verdienen. Dit kan een zeer competitieve modus worden, want de fanatiekelingen onder ons proberen natuurlijk de hoogste scores te bereiken. De preview maakte simpelweg al duidelijk dat DiRT 3 nog meer realisme gaat bieden en dat de hoeveelheid content wordt uitgebreid met leuke toevoegingen zoals de zojuist genoemde baan.

Voorlopige conclusie

DiRT 3 belooft de minpunten van het voorgaande deel aan te pakken en een nog realistischere rallyervaring te bieden. De tracks hebben een sterkere invloed op rijgedrag, waarbij de auto’s ook nog eens sterker verschillen van elkaar. Daarnaast krijgen we eindelijk weereffecten voorgeschoteld en dat biedt op een juiste wijze meer uitdaging voor de liefhebbers. Het arcadetintje dat men eveneens toevoegt dankzij de obstakelbaan is eveneens zeer welkom, dus het is nu afwachten wat DiRT 3 dadelijk in zijn geheel gaat brengen.

  1.   
    Kilerden's avatar

    Klinkt zeer belovend! 😀

  2.   
    Potasnik's avatar

    Leuk stuk tekst om te lezen 🙂

    Denk dat dit een game zou zijn die ik wel zou halen als ik een race-stuur had (Wellicht zodra ik de overstap maak naar pc gaming, of terug ga naar pc-gaming beter gezegd). Zoals je schrijft over de uitdaging die de game biedt, dat lijkt me het leukst om die te lijf te gaan met een stuur en pedalen.

  3.   
    soldierarjan's avatar

    dit word voor mij een game om te halen dirt 2 heb ik mij ook prima mee vermaakt

  4.   
    Svenis's avatar

    Hopelijk komt er een demo voor uit (en is PSN gefixt) dan kan ik is zien. maar ga hem volgens mij toch kopen

  5.   
    Fatal1ty's avatar

    omg zo mooi 😉

  6.   
    simonchief's avatar

    Lijkt me echt een vette game

  7.   
    X_JustinZZZZ_X's avatar

    Deze haal ik zoiezo:D

    Dit is alweer het derde deel van deze super game.
    Ik hoop dat hij me echt super bevalt!