L.A. Noire

Zes jaar is Team Bondi bezig geweest met L.A. Noire, het nieuwste paradepaardje van Rockstar. De game werd al voor diens release geroemd om de gezichtsuitdrukkingen van de personages, die de waarheid extreem nauw benaderen en een ware revolutie voor de game-industrie lijken te tekenen. Toch is dat lang niet alles wat deze game tot een topper maakt.

Het zijn de jaren ’50. De Tweede Wereldoorlog is net afgelopen, de consumentenauto is geïntegreerd in het dagelijks leven en corruptie komt nog altijd veel voor. Zo ook in Los Angeles. Je neemt de rol aan van Cole Phelps, een politieagent met het hart op de juiste plaats, die op een zaak wordt gezet waarbij deze in aanraking komt met een gewelddadige moord. Bloedspetters tegen de muur creëren de atmosfeer. Het is niet de taak van een agent om zelf onderzoekswerk te verrichten, maar je nieuwsgierigheid kent weinig grenzen. Wanneer je eenmaal de dader hebt gevonden en een aantal andere zaken tot een goed einde hebt weten te brengen, begint het spel pas echt. Je oversten zijn gelukkig aangenaam verrast door je acties, en je wordt daarom gepromoveerd tot detective. In je nieuwe functie kom je door middel van verscheidene zaken continu met de duistere kant van Los Angeles in aanraking.

Unieke gameplay

Als detective krijg je steeds verscheidene zaken onder je hoede die je samen met je partner tot een goed einde dient te brengen. Door middel van een kort filmpje zie je de dood van het desbetreffende slachtoffer, je wordt door een briefing op de hoogte gebracht van de details, waarna je steeds het plaats delict moet opzoeken. Het is zaak de crime scene te onderzoeken en mensen te ondervragen en juist in dat laatste rust een van de sterkste punten van L.A. Noire.

In het spel zijn de gezichtsuitdrukkingen ongekend realistisch weergegeven doordat er gebruik is gemaakt van het zogeheten MotionScan, waarbij acteurs door middel van 32 camera’s van verschillende hoeken zijn gefilmd. Het resultaat is werkelijk verbluffend, want elke lipbeweging komt exact overeen met de klank die je hoort en werkelijk elke emotie valt van gezichten af te lezen. Het is echter niet slechts grafisch vertoon, daar het daadwerkelijk een onderdeel is van de gameplay. Als er figuren ondervraagd worden zul je goed moeten opletten hoe deze kijkt. Is dat wat hij of zij zegt waar, houdt deze iets achter of liegt de persoon in kwestie glashard? Als je iemand van het laatste beschuldigt dien je wel met gevonden bewijs op de proppen te komen.

Wanneer je bij het ondervragen fouten maakt, zal dit overigens ook impact hebben op het verloop van de zaak. Bij het voltooien krijg je namelijk te horen wat er zou gebeuren als je iets beter of anders had gedaan. Had je net die juiste bewijsstukken aangevoerd dan zou de verdachte de daden bijvoorbeeld wel hebben toegegeven in plaats van geweld toe te passen. Ook het zo snel mogelijk op een bepaalde plek komen is van belang, want soms ben je net snel genoeg om inbrekers nog te kunnen zien, waar je anders slechts het resultaat van hun bezoek kon meemaken. Elke zaak is op te lossen, hoe je deze ook speelt, maar variatie in de uitkomst is er wel degelijk.

Geen GTA, wel Rockstar

Uit de stal van Rockstar valt wellicht een Grand Theft Auto-achtige game te verwachten, al helemaal omdat de hoofdthema’s van beide vrijwel hetzelfde zijn. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, zoals de mini-map en de grafische stijl, maar toch is L.A. Noire in alles het tegenovergestelde van de GTA-reeks. Waar je in GTA niet echt wordt afgestraft als je verwoesting aanricht in de stad of mensen om zeep helpt, is dat hier allerminst het geval. Als werknemer van de LAPD dien je het goede voorbeeld te geven en als je iets kapot maakt krijg je niet alleen een humoristische, scherpe opmerking van je partner, maar moet ook voor alles wat er kapot wordt gemaakt aan het einde van de zaak worden betaald. Ook de ziektekosten voor aangereden voetgangers dienen te worden vergoed. Het is daarom belangrijk om je zo goed mogelijk te gedragen; ook op de weg.

Ondanks dat L.A. Noire geen GTA-game is, is het wel degelijk een typische Rockstar-titel. De sfeer en stijl doen namelijk in alles aan Rockstar-spellen denken, daar ook L.A. Noire bol staat van de scherpe opmerkingen en humoristische dialogen en er veel aandacht is besteed aan het opbouwen van het Los Angeles van 1947. De stad ademt de jaren ’50 uit met onder andere de auto’s, kleding en de muziek van die tijd. Zelfs de onderwerpen, zoals veteranen uit de Okinawa-campagne in Japan of radio-uitzendingen over de communistische dreiging, passen precies in het tijdsbeeld. Toch is er nog iets dat het spel meer realisme weet mee te geven.

Een film van een game

Het hele verhaal van L.A. Noire wordt namelijk op een geweldige manier verteld, waarbij de overeenkomsten met de film erg groot zijn. Elke filmpje wordt namelijk vanuit typische hoeken laten zien, zoals die ook in de filmindustrie worden gebruikt. Dat het spel er grafisch gewoon erg goed uitziet helpt dit filmisch realisme natuurlijk een handje, maar natuurlijk helpen de gezichtsuitdrukkingen dit nog een stapje verder te brengen. Tot slot zijn ook de stemacteurs en dialogen en is het plot van een bijzonder hoog niveau dat je soms niet eens door hebt een game te spelen.

Overigens is ook de gehele verhaalvertelling zeer goed gedaan. Je krijgt steeds langzaamaan nieuwe informatie, waardoor je uiteindelijk weet wie de dader is en je achter het motief komt. Naast de spannende zaken die je onder je neus krijgt, wordt ook de sluier over de achtergrond van hoofdpersonage Phelps langzamerhand opgetrokken. Cole kent namelijk een heel eigen geschiedenis, die langzaam door middel van stijlvolle tussenfilmpjes wordt verteld.

Maar daarnaast…

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn in L.A. Noire, want er is helaas bar weinig te doen naast het hoofdverhaal. Er zijn enkele dingen te verzamelen en er zijn minimissies in de vorm van straatmisdaden te doen, maar meer dan dat is er niet. Los Angeles is een heel grote stad, alleen ontbreken hier activiteiten die de stad ook daadwerkelijk levendig zouden kunnen maken.

Overigens is het ook jammer dat je regelmatig dezelfde dingen moet doen. Er zijn achtervolgingsscènes, schietstukken, onderzoeken en ondervragingen, maar met name die eerste twee krijg je wel erg vaak voor je kiezen en voelen op den duur repetitief aan. Ze gaan op den duur een beetje vervelen, al helemaal omdat in elk van de straatmisdaden slechts deze twee aan bod komen. Vaak is het zo dat er een overval of iets dergelijks wordt gepleegd en jij de daders dient te vangen, waarbij diepgang vanzelfsprekend ver te zoeken is. Gelukkig weet met name het verhaal van de hoofdzaken de misser van repetitieve opdrachten daarom goed op te vangen, omdat daar de scènes wel context kennen.

Conclusie

L.A. Noire is in elk opzicht indrukwekkend te noemen. De unieke gameplay, waarbij de indrukwekkende gezichtsuitdrukkingen een grote rol spelen, vormt een blauwdruk voor latere games en ook de algehele sfeer van het spel is op sublieme wijze neergezet. De game weet je bij elke zaak weer op te slokken en mee te voeren, want door het goede plot, de sterke dialogen en uitstekende stemacteurs lijkt het geheel een extreem spannende detectivefilm. Toch is er wel weinig te doen naast het hoofdverhaal, maar dit is zo goed uitgewerkt dat dit eigenlijk weinig uitmaakt. L.A. Noire is een topgame en nu rest slechts de vraag wat Rockstar in de toekomst met deze nieuwe serie gaat doen. Ik kan nu al niet wachten…

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Grafisch sterk; gezichtsuitdrukkingen indrukwekkend
 • Filmisch avontuur
 • Pakkend verhaal
 • Sfeer en stijl

Wat is NOT

 • Weinig te doen naast het hoofdverhaal
 • Relatief repetitieve gameplay

9.2

 1.   
  MildBobbySauce's avatar

  Kan niet wachten tot ik hem binnen heb! 😀
  Bedoelde eigenlijk een 10! 😉

 2.   
  Jarek's avatar

  Ik snap nooit dat mensen al cijfers geven als ze het spel nog niet eens zelf hebben. 😛

  OT : Lijkt me echt een leuk spel.
  Nu snel even wat games uitspelen en dan gaat deze tot diep en dan ook diep maar dan ook diep en dan ook echt diep maar ook diep en toch ook diep en heel diep en een beetje diep in de nacht worden gespeeld. 😀

 3.   
  bender's avatar

  Valt wel tegen dat er weinig te doen is naast het hoofdverhaal, want bv het jagen en de strangers waren fantastisch.

 4.   
  NightHawk's avatar

  Kan niet wachten tot ik hem zelf in handen heb

 5.   
  soldierarjan's avatar

  beetje zoals mafia II daar was naast het verhaal ook niks te doen bijna.
  als ik andere games uit heb ga ik deze game zeker halen lijkt me heel leuk en verhalend.

 6.   
  gebruiker50081's avatar

  Wat ik me nou nog steeds afvraag.. Kan je vrij rondlopen? Anders lijkt het me toch een redelijk saai spel.

 7.   
  jwgreece's avatar

  hoezo doet peter de review niet hij was er toch helemaal gek van.

 8.   
  rubenat's avatar

  lijkt me echt een geweldige game

 9.   
  Mika0077's avatar

  Lijkt me echt geweldig maar ik hou maar ik hou meer van de volle actie 8)
  Ik bedoelde 9 😳

 10.   
  ChielB's avatar

  jwgreece schreef, "hoezo doet peter de review niet hij was er toch helemaal gek van."

  Combinatie van tijd (of het gebrek daaraan) en natuurlijk het platform waarop de game gereviewd moest worden. Maar aan het topcijfer te zien is Wester er toch ook wel behoorlijk gek van inmiddels.
  😉

 11.   
  Leon's avatar

  Nice, ik kan niet wachten totdat ik ermee aan de slag kan 😀

  TwanStins schreef, "Wat ik me nou nog steeds afvraag.. Kan je vrij rondlopen? Anders lijkt het me toch een redelijk saai spel."

  Ja, er is een open wereld, alleen niet zo een als in GTA of RDR waarin je nog allerlei dingen kunt doen, maar gewoon een open wereld die het verhaal ondersteunt, zoals in Mafia II.

 12.   
  Fabianb's avatar

  Totaal geen replay waarde? (Behalve het verhaal opniew spelen.)

 13.   
  desxeon's avatar

  Ik ga hem zeker kopen! 🙂

 14.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  TwanStins schreef, "Wat ik me nou nog steeds afvraag.. Kan je vrij rondlopen? Anders lijkt het me toch een redelijk saai spel."

  Uiteraard kan dit, of ben je vergeten wat identieke Rockstar games altijd hebben?

  Het is een zeer mooi en epic spel. Gezichtsuitdrukkingen zijn geweldig, ookal heeft deze game zeer grote minpunten!

  Grafisch is de stad niet sterk! Van ver af zie je lage textures, hoe dichterbij je komt, hoe scherper ze worden. Min punt dus…

  De mensen, evenals huizen, cafés binnenin enz… Zijn grafisch erg sterk gemaakt.

  Mensen hier hebben het wel over Mafia II, maar vergeet niet dat Mafia II een singel later van 10 uur heeft. Daarin tegen heeft L.A Noire ongeveer 30 uur durende singelplayer.
  Dus over Side missions gesproken, het verhaal is al groot genoeg.

  Overigens is de stad zeer groot, een van de grootste in games die er is! Groter dan GTA IV, of Sanadreas.

  Grafisch is de stad in Mafia 2 een tikje beter. Hierdoor werd ik wel teleurgesteld.
  Maar de stad van L.A Noire is zo groot, dat dit dus niet te vergelijken valt.

  Overigens zal het besturen van een auto erg wennen zijn wie het van GTA gewend is.
  Overigens is het sturen van een auto beter om zo snel auto’s te ontwijken.
  Al met al geniet ik zeer met deze game.

  Wie het €60 euro niet waard vindt, is €40,- precies de juiste prijs vind ik. Deze zal game alles waarmaken wat ervan verwacht wordt. Niet meer niet minder, precies zoals wij verwachten.

  Vandaar dat ik dit spel een mooi verdiende 9.5 geef! 🙂

 15.   
  locoferry's avatar

  ik heb hem al gerserveerd bij bartsmit.
  ik heb wel zin in om te spelen maar wel jammer dat je na het verhaal weinig kan.
  interesant zal het niet wezen om voor de 2e keer opnieuw te spelen. want je weet dan toch al wie de daders zijn.dat is dan wel een groote minpunt maar voor de rest moet het een topper zijn 🙂

  @mika0077 FULLSYNC hoe kunnen jullie een cijfer geven als die niet eens uit is 😛
  en aan de gozer hierboven. jij kan ook nog niet beoordelen want jij heb het ook nog niet gespeeld.

 16.   
  LegendJordy's avatar

  lijkt me wel een leuke game maar wel jammer dat er niks te doen is na het hoofdverhaal even horen wat het is en miss koop ik hm zelf 🙂

 17.   
  DutchFreeze's avatar

  Ik vind hem persoonlijk DENK IK niet de €60 waard, wat ik ervan gezien heb en wat ik ervan lees. Ik ga hem zeker nog een keer halen, ergens in de zomervakantie ofzo. Al ga ik er echt niet de volle mep voor betalen.

 18.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  locoferry schreef, " jij kan ook nog niet beoordelen want jij heb het ook nog niet gespeeld."

  Misschien schrijf ik wel reviews bij een andere site? 🙂

  Edit: Nu ik iemand lees die twijfeld over de tijd in de story line.
  Google eens op ”L.A. Noire Main Story Takes ’25-30 Hours’ to Complete” 🙂
  En je hebt 40 side missions! Niet van lange duur soms, maar het schijnt dat je daar ook 10 uur zoet mee bent!

 19.   
  Jarek's avatar

  Best nice , de game is nog niet uit en al 13 mensen die een cijfer hebben gegeven.

  Van hardcoregamer zijn reactie valt gewoon te merken dat hij het wel heeft gespeeld.

  Maar die reactie van de meneer 3 reacties hierboven weer niet.
  Beetje jammer dat je daardoor geen goed beeld krijgt van wat de bezoekers vinden.

 20.   
  Martijn's avatar

  Hoe lang ben je ongeveer zoet met dit spel? Bij HardcoreGamer lees ik 30 uur, had jij dat ook ongeveer Wester??

 21.   
  WesterW's avatar

  Martijn schreef, "Hoe lang ben je ongeveer zoet met dit spel? Bij HardcoreGamer lees ik 30 uur, had jij dat ook ongeveer Wester??"

  Ik heb de tijd niet precies bijgehouden, maar kan wel zeggen dat het spel een tweede ronde nog steeds erg leuk is. Je bent er sowieso lekker lang zoet mee dus 😉

 22.   
  Marcelv's avatar

  Zes jaar mee bezig geweest? Da’s lang! 😮

 23.   
  coolsharpei's avatar

  Elke case duurt zoon beetje 1 uur ( uit ervaring), ik weet niet precies hoeveel cases er zijn, zoon 4 per desk.

 24.   
  locoferry's avatar

  HardcoreGamer™ schreef, "

  ”locoferry” schreef, " jij kan ook nog niet beoordelen want jij heb het ook nog niet gespeeld."

  Misschien schrijf ik wel reviews bij een andere site? 🙂
  Edit: Nu ik iemand lees die twijfeld over de tijd in de story line.
  Google eens op ”L.A. Noire Main Story Takes ’25-30 Hours’ to Complete” 🙂
  En je hebt 40 side missions! Niet van lange duur soms, maar het schijnt dat je daar ook 10 uur zoet mee bent! "

  ok dat zal nog wel kunnen.
  welke website dan 😛

 25.   
  ReinsNL's avatar

  Hoe kunnen sommige nu al een score geven?
  Spel komt de 20 pas uit dus ja lekker vaag 😡

 26.   
  abc6465465464's avatar

  Grappig dat als je de IGN review van LA noire vertaalt naar nederlands je precies dit krijgt. En dat deze review precies hetzelfde geschreven is. Erg toevallig allemaal. Want ook precies de dingen aan het einde en de conclusie ervan lijken erg op de dingen aan het einde van de IGN review. Dus of GN voelt aan wat IGN schrijft of ze kopieeren het gewoon over maarja.

 27.   
  WesterW's avatar

  ”matin26″ schreef, "Grappig dat als je de IGN review van LA noire vertaalt naar nederlands je precies dit krijgt. En dat deze review precies hetzelfde geschreven is. Erg toevallig allemaal. Want ook precies de dingen aan het einde en de conclusie ervan lijken erg op de dingen aan het einde van de IGN review. Dus of GN voelt aan wat IGN schrijft of ze kopieeren het gewoon over maarja."

  Dat zou dan simpelweg erg toevallig zijn, want deze review is op de wereldwijde embargo online gezet, net als de review van IGN overigens. Dit houdt in dat een artikel pas online kan op een specifieke datum op een specifiek tijdstip. Kopiëren is dan dus onmogelijk en is bovendien iets waar GN zich nooit, maar dan ook nooit, aan waagt 😉

  Ik zal het daarom maar als compliment opvatten ^^

 28.   
  coolsharpei's avatar

  Marcelv schreef, "Zes jaar mee bezig geweest? Da’s lang! 😮 "

  Hoe kun je nou dit spel een tien geven?

  ten 1e, mischien heb je hem nog geen eens?

  2, een 10? 😕

 29.   
  Vlad-x's avatar

  jwgreece schreef, "hoezo doet peter de review niet hij was er toch helemaal gek van."

  Haha, die zit natuurlijk te spelen xD

 30.   
  locoferry's avatar

  is wel leuk maar het gaat op een gegeven moment vervelen

 31.   
  Stijnvg's avatar

  Heb de game vandaag in huis gehaald.

  – Grafisch ziet het er ongelooflijk uit
  – lekkere gameplay ( alleen vind ik dat wanneer je met de auto rijdt het niet echt natuurlijk aanvoeld..)
  – Heel realistisch verhaal

  Maar moet eerlijk toegeven, heb al spijt dat ik de game gekocht heb.
  Gewoon om het feit dat het heel snel gaat vervelen.
  Ik mis de actie …

  Heb nu 4 uren gespeeld , en wacht nog altijd op de echte actie..
  Maar dit is puur persoonlijk..
  !!! Wel zeker een aanrader, voor de gamers die houden van het detective-genre, dan moet je deze game gewoon bij je thuis hebben.

  Game ze nog ! 😉