Gamersnet.nl

Tiger Woods PGA Tour 12

Het is mei en het is weer eens tijd voor een nieuw deel van de Tiger Woods-franchise: Tiger Woods PGA Tour 12. Wat zouden wij in dit nieuwe deel kunnen verwachten? ‘Met hoeveel vrouwen kan ik overspel plegen’ of ‘hoe mooier de vrouw hoe meer punten ik bij elkaar sprokkel’? Nee, laten we nu niet zo zielig gaan doen. Tiger Woods mag zeker wel goed met vrouwen zijn, maar met een ander ding is hij ook zeer goed: golf! Laten we deze game dan ook maar uit dit perspectief bekijken, want golf is toch het aspect waar Tiger Woods zijn heuse respect mee heeft verdiend.

De Basis

Hoe steekt de basis van het spel in elkaar? Laten we vooropstellen dat de gameplay grotendeels hetzelfde is gebleven ten opzichte van vorige delen. Nog altijd geef je de bal zijn kinetische energie door de analoge stick heen en weer te bewegen. Hoe harder de beweging hoe verder de bal komt; hoe zachter de beweging hoe minder ver de bal komt. Logisch hè? Wanneer je een slag gepleegd hebt, krijg je nog de mogelijkheid om jouw ‘focus’ te benuttigen. Dit stukje techniek kan er voor zorgen dat jouw bal net dat stukje extra precisie mee krijgt om precies goed te liggen voor een ‘regular’ put. Maar het geeft je ook de mogelijkheid om jouw slagkracht te verhogen of om effect te geven aan de bal, zodat die er beter voor komt te liggen. Het spelletje golf bestaat natuurlijk niet alleen maar uit ‘long drives’, maar de term ‘putten’ komt er ook vaak in voor. En vooral aan het begin van je carrière kan het putten zwaar #$@#$ irriteren, om het maar netjes uit te drukken. Precisie is zeer belangrijk; is je slag te hard of niet liniaalrecht, dan is de kans groot dat de bal met een bepaalde ‘x’ afstand naast de hole rolt. Maar iedereen kent waarschijnlijk het spreekwoord ‘oefening baart kunst’ wel. En dat kun je zeker bij dit spel toepassen; na enige oefening lukt het toch om die birdies, of misschien zelfs wel eagles, erin te slaan.

Het Experience Point-systeem van vorig jaar is wederom onveranderd aanwezig in het nieuwe deel. Na elke hole die voltooid is krijg je Experience Points, in makkelijke termen ook wel XP genoemd, die je kunt verdelen onder verschillende vaardigheden, zoals je bekwaamheid met de putter, balcontrole, precisie en kracht. Zo ben jij de bouwvakker van je eigen golfer en zul je beetje bij beetje bouwmateriaal krijgen om je eigen topgolfer te creëren. Overigens hebben de gamers met een vorige editie van de reeks een aardig grote voorsprong, aangezien je je oude savegame kunt inladen voor een flinke lading extra XP.

Verder spelen sponsoren een belangrijke rol tijdens de carrière van je golfer. Door goed te golfen speel je verscheidene sponsoren vrij, die jou weer de beschikking geven over hun nieuwe uitrusting in de ‘Pro-shop’. Voorheen moest er XP of verdiend geld aan te pas komen om nieuwe accessoires, kleren en clubs aan te schaffen, maar dat is in PGA Tour 12 verleden tijd. Alle uitrusting wordt tegenwoordig beschikbaar gesteld door de sponsor die jou wil sponsoren; geheel gratis dus. Het kan van groot belang zijn om je golfer van nieuwe clubs en kledij te voorzien, aangezien ze vaak een extra uitstraling geven aan jouw golfer en zijn statistieken, waardoor de prestaties op de baan ook van betere kwaliteit worden voorzien.

De caddie

Een van de grotere toevoegingen van dit jaar is de persoonlijke caddie, de man die je gehele loopbaan aan jouw zijde staat. Die jouw gehele carrière oppept en aanmoedigt; jouw ‘brother from another mother’ op de golfbaan. Nah, nu is het welletjes geweest. Het is gewoon jouw hulpje bij golf. Voor nieuwkomers tot het genre van golf is dit een waardevolle toevoeging, aangezien hij aan het begin van iedere slag tips verschaft en laat zien wat volgens hem de beste optie is voor de situatie waar jij je in bevindt. Zijn suggesties pakken vaak goed uit, maar let wel op. Jouw caddie is, net als jij, nog een amateur in het begin en dus kan hij er ook wel eens naast zitten.

The Masters

Waar het dit jaar vooral bij Tiger Woods om gaat is meteen is te zien aan de box-art. De golfer Tiger Woods maakte zich in 2009 schuldig aan verscheidene buitenechtelijke affaires die ervoor zorgden dat zijn naam flink wat imagoschade opliep. Meerdere sponsoren namen afscheid van deze top-golfer, maar Electronic Arts bleef hem steunen. De golfserie was niet voor niets zo groot geworden onder de naam Woods. Maar dit weerhield EA er niet van om een jaartje sabbatical in te lassen voor onze grote vriend Tiger. De meest succesvolle golfer schittert nog wel in de naam van de game, maar hij is niet langer meer de hoofdrolspeler. Het Amerikaanse Masters-toernooi is er in dit nieuwe deel met die eer vandoor gegaan. Misschien is het eigenlijk ook wel leuk voor de afwisseling.

The Masters; één van ’s werelds grootste golftoernooien die plaatsvindt op de banen van Augusta National. Deze drastische switch van ‘hoofdrolspeler’ brengt de nodige veranderingen met zich mee. Zo is de carrière-modus, ‘Road to the Masters’, flink onder handen genomen. Je begint als een plaatselijke golfer die zichzelf moet opwerken tot een echte pro om deel te mogen nemen aan The Masters. Deze nieuwe opzet geeft je persoonlijke golfcarrière verschillende doelen om naar toe te werken, aangezien je niet langer meer zomaar aan ieder toernooi kunt deelnemen. Naast deze leuke toernooitjes krijg je ook nog de mogelijkheid om ‘Masters Moments’ te spelen. In dit speltype krijg je negen legendarische momenten van de Masters voorgeschoteld die jij moet proberen te evenaren.

DLC’s?

Tot nu toe kun je deze review als positief beschouwen. Maar dan komen wij, jammer genoeg, toch bij een groot minpunt van de game terecht. Een onvergefelijke keuze van EA doet een zeer grote afbreuk aan deze uitzonderlijke golfervaring. Al gelijk bij het aanschaffen van het spel zijn er meer banen tegen betaling te downloaden dan die er op de disc gelaserd zijn. Te erg voor woorden, eigenlijk. Helemaal omdat jouw carrièremodus je hier af en toe mee confronteert. Wil je aan een bepaald toernooi deelnemen, dan krijg je meteen de vraag voorgeschoteld of je deze voor een paar euro wil aanschaffen van het PlayStation Network of Xbox Live. Het is gewoon niet klantvriendelijk te noemen. EA kan mensen die zestig euro uitgeven voor een game niet nog eens minimaal vijftien euro laten betalen voor een DLC om de singleplayer volledig uit te kunnen spelen.

Conlusie

Daar zijn we dan aanbeland bij de conclusie. Al met al zorgt Tiger Woods PGA Tour 12 voor een heuse golfervaring. Met verscheidene golfers bewandel je de mooiste banen om een zo laag mogelijk slagaantal te behalen. De caddie helpt je er graag mee door zijn keuze voor te schotelen. Na elke winnend potje heb je de kans dat een sponsor jou als de ideale schoonzoon ziet voor een reclame-object. Na elke voltooide hole krijg jij de kans om te investeren in je eigen speler om hem zo goed mogelijk te creëren. Zoals je leest zorgt dit spel voor een positieve game-ervaring. Maar het blijft onbegrijpelijk dat EA er voor gekozen heeft om gamers te verplichten DLC te kopen om het volledige singleplayer-avontuur mee te kunnen maken.