De evolutie van The Witcher

Ondanks een tamelijk groot succes zullen de meesten onder ons The Witcher herinneren als “die ene RPG uit 2007”. Dat de game en het aankomende vervolg gebaseerd zijn op de gelijknamige boekenreeks van de Poolse auteur Andrzej Sapkowski, weten de meeste non-fans helaas dan ook niet. De ware liefhebbers van de reeks weten echter wat de games te bieden hebben: een sterk verhaal gedreven ervaring. In deze column werpen we eens een blik op de boeken en hoe deze uiteindelijk terecht zijn gekomen in game-vorm.

Twee bundels en een vijftal

The Witcher is begonnen als een reeks kleine verhalen, die voor het eerst gepubliceerd zijn in het science fiction en fantasy-magazine Fantastyka. Het eerste verhaal, simpelweg getiteld “The Witcher”, was geschreven voor een wedstrijd, waarbij een derde plaats behaald werd. De eerste vier verhalen omtrent Geralt, samen met een losstaand vijfde verhaal, werden gebundeld in één boek met de zojuist genoemde titel.

Een tweede reeks verhalen volgde al gauw onder de naam “Sword of Destiny”, gevolgd door een derde bundel genaamd “The Last Wish” die alleen de eerste vier verhalen bevatte en diende om het eerste boek te vervangen. In deze bundel zijn bovendien nieuwe verhalen toegevoegd, al speelden deze zich af voor Sword of Destiny. Naast deze bundels verscheen een vijftal novels die zich focusten op Geralt.

Degenen onder ons die de game gespeeld hebben, kunnen beamen wat de verhalen uit de jaren 90 zo bijzonder maakten: het ironische gevoel van humor dat uitgestraald wordt. In één van de boeken schildert Sapkowski een lokale ambtenaar af als een zorgzame vader, terwijl de man ondertussen een seksuele relatie heeft met zijn dochter. De ondertoon die Sapkowski hanteert in zijn boeken, mag duidelijk zijn.

Diverse media

Hoewel we de game kennen onder de naam “The Witcher”, was dit niet de oorspronkelijke vertaling van de naam van het boek: wiedźmin. De vertaling die de auteur prefereerde was eigenlijk “The Hexer”, een naam die bij de filmkenners onder ons wellicht bekend klinkt. Er is namelijk in 2001 en in 2002 respectievelijk een gelijknamige film en televisieserie verschenen. Naast een kaartspel komen we uiteindelijk uit op de videogame zelf natuurlijk, die in 2007 de harten van menig gamer wel terdege wist te veroveren.

Niet geheel verrassend is de game-variant van The Witcher afkomstig van een Pools bedrijf: CD Projekt. Dit was het allereerste grote project dat men heeft aangepakt en de komst van een vervolg laat zien wat voor een succes het is geweest. Ook The Witcher 2 zal de nadruk gaan leggen op een verhaal gedreven ervaring en dat is waar de fans precies naar op zoek zijn. The Witcher mag gerust dan ook een zeldzame RPG genoemd worden, want er zijn niet heel veel RPG’s van dit soort.

CD Projekt bevestigde in 2008 nog een consoleversie van de game, met als subtitel “Rise of the White Wolf”, maar het is nog onzeker of deze zal verschijnen. Voorlopig staat het project in de vriezer, al zou het goed kunnen dat we na de release van The Witcher 2 eindelijk een dergelijke release zien. In de volgende column nemen we een kijkje op het levensverhaal van Geralt en welke rol hij speelt in de wereld van The Witcher.

  1.   
    Slayer61's avatar

    De eerste Witcher was echt een goeie RPG. Jammer dat ik ’t nooit heb uitgespeeld. 😛

  2.   
    craz's avatar

    Ik had the witcher in 2008 gekocht, en ik was best verrast. Ik zag hem daar liggen en hij sprak me wel aan. Leuk verhaaltje, maar het enige wat beetje opviel was dat die personen altijd zo stil zijn tijdens gesprekken. Bijvoorbeeld dan schreeuwen ze, maar er zit nauwelijks beweging in hun lichaam. 😛

  3.   
    limsma's avatar

    leuke blog/colum kweet niet precies hoe je dit noemt. grappig om wat achtergrond informatie over the witcher the horen. ik heb zelf het eerste deel nog nooit gespleed. ik ben pas sinds 1-2 jaar een echte gamer maar ik ga als RPG freak de Witcher 2 zeker spelen