TrackMania 2

Spelers van de eerste TrackMania weten het als geen ander. De game is simpel, zeer verslavend en heeft een gigantische community die zorgt voor een bijna ontelbaar aantal parcours, die helemaal zelf te bouwen zijn. Na vele updates en andere toevoegingen is het voor ontwikkelaar Nadeo en ManiaPlanet eindelijk tijd om met een volwaardig nieuw deel te komen. En de plannen zijn groot, want onder de nieuwe hoede van Ubisoft gaan we in de toekomst meer doen dan alleen racen.

Een lesje games

Een korte geschiedenisles in het kantoor van Ubisoft in Düsseldorf maakt veel duidelijk. De ontwikkeling van games hebben een duidelijke route ondergaan, van tweedimensionale gameplay tot avonturen in 3D en nu natuurlijk de online aspecten van games. Zo blijkt uit onderzoek dat twee van de drie PC-gamers online te vinden is, en dat is precies de focus voor ManiaPlanet met TrackMania 2: Canyon. Nu is het origineel ook al gebaseerd op een grote online community, maar de plannen van MediaPlanet zullen nog verder gaan.

Simpel en fun waren de pilaren voor het eerste deel en wat meteen opvalt is dat TrackMania 2: Canyon een derde pilaar krijgt, namelijk schoonheid en daarmee ook geloofwaardigheid. De besturing is even simpel als voorheen met een besturing met zes knoppen, maar de omgevingen en modellen van de auto’s zijn zeer goed verzorgd. Volledig in 3D en met schademodellen! Beuken tegen een muur zal niet langer meer voor lief genomen worden, maar daadwerkelijk gevolgen hebben voor je bolide in de vorm van deuken, scheuren en gebroken ruiten.

O nee! Schade!

Daarnaast zijn ook de omgevingen schitterend te noemen en is de Track Editor toegankelijker dan ooit. Het bouwen van een parcours gebeurt op een grote woestijnkaart waarin met gemak allerlei bochten, obstakels, bomen en rotsen te plaatsen zijn. Ook zijn deze direct te testen, wat verschrikkelijk snel en toegankelijk is. Alleen de lichteffecten zullen pas op het laatste moment toegevoegd worden en dan zal de PC ook even moeten renderen. Dit is echter voor lief te nemen, want de lichteffecten zijn erg aantrekkelijk in de woestijnzon van TrackMania 2: Canyon.

De vraag blijft natuurlijk of een game als TrackMania het moet hebben van mooie graphics. Natuurlijk vind ik het erg aantrekkelijk wanneer een game er goed uitziet, maar voor de grote community zullen vooral andere functies erg belangrijk zijn. Het zijn juist de opties als het reclame maken voor je eigen Track in de community, of de ranking-lijsten per land, provincie en zelfs plaats die de ervaring van TrackMania zo verslavend en competitief maken. ManiaPlanet heeft in ieder geval grootste plannen met TrackMania, maar ook met twee nieuwe franchises.

Schieten en Rollen Spelen?

Jawel, naast TrackMania zijn ook ShootMania en QuestMania in ontwikkeling. Een shooter en een RPG in het bekende Mania-sausje, met toegankelijke gameplay en mappen die zelf volledig te creëren zijn. Ze zijn van plan om elke vier à vijf maanden een nieuw deel uit te brengen, te beginnen met TrackMania 2: Canyon. Over ongeveer vijf maanden krijgen we de eerste ShootMania en weer vijf maanden later volgt de eerste QuestMania, om vijf maanden later weer een nieuwe TrackMania uit te brengen. Deze nieuwe delen zullen de series telkens weer voorzien van een nieuw thema met nieuwe omgevingen en opties om nog meer mappen en parcours te maken. De eerste screens die we te zien kregen van ShootMania zagen er in ieder geval schitterend uit, al ben ik zeer benieuwd hoe zij vooral met QuestMania een RPG kunnen maken die door de community is aan te passen.

De drie games zullen gekoppeld worden aan een groot in-game social network, waar je vrienden kunt toevoegen, mappen kunt tonen en memorabele momenten kunt delen. Het is vooral dit idee waar ik lyrisch over ben. Waarom hebben andere ontwikkelaars dit niet eerder bedacht! Xbox LIVE en het PlayStation Network zijn natuurlijk gaaf, maar een in-game Facebook voor een bepaalde franchise is wat mij betreft fantastisch voor heel wat titels.

Voorlopige conclusie

De bèta van TrackMania 2: Canyon zal eind juni / begin juli van start gaan en gezien de community van het eerste deel, zullen genoeg mensen aan de slag willen met het vervolg op TrackMania. Er zijn immers 14 miljoen gebruikers, verdeeld over 3000 servers, om uit te putten. TrackMania 2: Canyon ziet er in ieder geval grafisch goed uit. Ik wil alleen heel graag meer zien van de nieuwe online functionaliteiten van de game en dat zullen we ongetwijfeld ook te zien krijgen naarmate we dichter bij de release ergens dit jaar komen.

 1.   
  maxmeyer's avatar

  Mooie graphics 😮 Die 3e screen xD

 2.   
  Extremegamer's avatar

  [email protected] screen, vliegtuig spel ofzo? (flymania 😆 )

 3.   
  ducky50's avatar

  zeker mooi graphics maar ik koop alleen nooit race games

 4.   
  nicolaasfokke's avatar

  het is zeker een goed spel heb al een paar gameplays gezien vet nice!!! 😀

 5.   
  Fox's avatar

  ”ducky50″ schreef, "zeker mooi graphics maar ik koop alleen nooit race games "

  De laaste zo veel trackmania kon je gratis spelen alleen dan had je maar 1 auto. Als je het kocht had je alles.

 6.   
  ikkiewikkie's avatar

  Dat gaat weer leuk worden op het schoolnetwerk in de pauzes 8) . Die screens zien er echt nice uit 🙂

 7.   
  marklin989's avatar

  man ziet er echt super uit!!

 8.   
  theis's avatar

  dat ziet er veelbelovend uit

 9.   
  Fatal1ty's avatar

  kan niet w8ten 😆

 10.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  Ik word helemaal noia van al die mania

 11.   
  RoHoutje's avatar

  ”ducky50″ schreef, "zeker mooi graphics maar ik koop alleen nooit race games "

  Ik ook niet. Maar ik heb Need for Speed: Hot Pursuit wel gespeeld. Misschien is TrackMania 2 ook wel vet. 🙂

 12.   
  Alias's avatar

  TrackMania Nations zag er in 2008 ook echt geweldig uit voor een game die legaal gratis te downloaden was. Aan de screens te zien gaan ze hetzelfde doen met TrackMania 2 iets wat ik alleen maar kan toejuichen.

  @Fox: In TrackMania Nations kon je gewoon het uiterlijk van je auto aanpassen door bepaalde bestanden in een bepaalde map op je pc te zetten, ook dit was gewoon volledig legaal. Enige verschil wat je had tussen de gratis versie en betaalde versie was dat wanneer je de betaalde versie had iedereen je “gemodde” auto kon zien (duurde soms even omdat de data geupload moest worden naar iedereen die in de server kwam) en bij de gratis versie zagen ze gewoon een standaard grijze auto.

  Andere verschil was dat je met de betaalde versie meer variatie had met betrekking tot de tracks en type races. Al vond ik de variant van de gratis versie nog het leukste en het meest bij TrackMania passen. Gewoon lekker over the top racen op de gekst bedachte banen. Waarvan er sommige echt met klasse gemaakt waren. 8)

 13.   
  Jarek's avatar

  Ik had de betaalde versie ook.
  En toch speelde ik ook stadium het liefste.
  Het mooiste was dat je gewoon in de nations forever servers kon met je united forever account. 😀
  Heb er zin in !

 14.   
  superdedupe's avatar

  die laatste screen is net echt 😮

 15.   
  Kenneloth's avatar

  Epic ben benieuwd! 🙂

 16.   
  blackname's avatar

  als het net zn succes word als deel 1 ben ik benieuwd of de servers het aankunnen.

 17.   
  LennardF1989's avatar

  @superdedupe: De laatste screen is inderdaad erg mooi.

  blackname schreef, "als het net zn succes word als deel 1 ben ik benieuwd of de servers het aankunnen."

  Ik weet niet precies wat je bedoeld, maar servers renderen een spel (meestal) niet. Als de CPU sterk genoeg is, heeft een server er geen moeite mee een server van elk soort spel te runnen.

 18.   
  sjoerd114's avatar

  ik heb Trackmania best veel gespeeld dus lijkt me wel leuk 😀 dit is de enigste site waar ik iets over Trackmania 2 vindt 🙄

 19.   
  Update's avatar

  Dit is zoo vet he! Ik weet trackmania 1 nog.. zulke chille dingen kon je daar op doen! Je kon alles maken wat je je maar voor kon stellen, gekke sprongen, loopings, ALLES! 😀

 20.   
  infamous's avatar

  Spreekt me meer aan dan de wat normalere race games 😛

 21.   
  DJDyno's avatar

  Hoeveel zou da spel ongeveer kosten ? kan je betalen met playpal ?