Thor

Wie wordt er niet hoogmoedig en arrogant wanneer hij super sterk is en daarbij een hamer genaamd Mjolnir met immense krachten bezit? Dondergod Thor in ieder geval wel. Echter, iedereen kan op zijn vingers nagaan dat dergelijk gedrag tot problemen leidt en uiteindelijk bestraft zal worden. Ook Thor ontspringt deze dans niet. Hij wordt er zelfs voor verbannen. Het is een harde levensles, maar werpt het ook zijn vruchten af?

Verbannen

Thor is een stripverfilming die draait om de egoïstische dondergod Thor (Chris Hemsworth), de oudste zoon van koning Odin (Anthony Hopkins) van de wereld Asgard. Op een dag weet een aantal Frost Giants, Asgard’s oude vijand, in het paleis in te breken. Thor zint op wraak en wil verhaal halen. Tegen het dringende advies van zijn vader in, reist de arrogante Thor samen met zijn broertje Loki (Tom Hiddleston) en vier vrienden af naar Jotunheim, de wereld van de Frost Giants. Helaas voor Thor loopt het bezoek anders dan gepland. Odin is woedend op zijn oudste zoon en besluit Thor naar aarde te verbannen en hem zijn krachten en hamer Mjolnir te ontnemen. Zo belandt de dondergod in New Mexico. Door Thor’s ballingschap ligt het leven op zowel planeet Asgard, als in New Mexico volledig overhoop. Als dat maar goed komt…

Geen dertien in één dozijn

Thor is zeker niet de eerste Marvel stripverfilming, denk maar aan films als The Hulk, Iron Man, Spiderman, The X-Men en ga zo maar door. Toch maakt dit van Thor zeker geen dertien in één dozijn film. Alle Marvel verfilmingen hebben namelijk hun eigen kenmerkende verhaallijn en Thor vormt hierop geen uitzondering. Als je dan toch verwacht dat het filmverhaal wat voorspelbaar zou kunnen worden, dan is dit onterecht. Zeker wanneer de film vordert, zit er een aantal leuke twists in en blijkt het verhaal toch iets ingewikkelder in elkaar te zitten dan het in eerste instantie deed vermoeden. Dit is maakt de film verrassend.

Daarbij Thor is vermakelijk om naar de kijken. Behalve dat ze meerdere prettige, zij het soms wat korte, gevechtsscenes en een aantal kleine lachmomentjes kent, zijn de graphics van deze film in één woord geweldig. De manier hoe de filmmakers Asgard en Jotunheim tot leven hebben gewekt is bewonderenswaardig. Het is een cadeautje voor je ogen en het is te zien dat er heel veel werk en tijd in zit. Als kijker word je bijna letterlijk deze fantasiewerelden ingezogen en dat is knap gedaan. Dat de film in 3D is uitgebracht is op dit specifieke punt zeker een meerwaarde.

Gevarieerde cast

Ook de acteurs verdienen een vermelding, want deze film kent bij uitstek een gevarieerde maar goede cast. Twee van de hoofdrolspelers, Chris Hemsworth (Thor) en Tom Hiddleston (Thor’s broertje Loki), zijn namelijk relatief onbekende acteurs. Toch zetten beiden hun rol vol overtuiging neer en weten ze met hun toneelspel de emoties van de kijker te raken. Ongetwijfeld zullen we deze heren vaker op het witte doek terug zien. Aan de andere kant spelen grote namen als Anthony Hopkins (Koning Odin), Rene Russo (Frigga, Thor’s moeder) en Natalie Portman (Jane Foster) een rol in deze film. Zeker voor Portman is Thor wel even andere koek na de zware dramafilm Black Swan. Maar ook als Jane Foster, een mooie en ambitieuze wetenschapper uit New Mexico, doet ze het uitstekend.

Dan toch een puntje

Eigenlijk valt er vrij weinig op te merken aan Thor. Het is gewoon een vermakelijke film met een goede cast. Maar als er dan toch een puntje moet worden aangehaald, dan is het wel het flinterdunne liefdesverhaal geschreven rondom Thor en Jane Foster. In de stripserie was Jane het liefje van Thor, dus dat het in het filmscript zit verwerkt is logisch. Maar de manier waarop dat in het verhaal tot uiting komt, voelt te gekunsteld en laat het overkomen alsof het aan nog even vlug aan het script is toegevoegd. Dat is jammer. Had het er dan uitgelaten, want voor dit specifieke filmverhaal maakte het bar weinig uit of er wel of geen amoureuze spanning tussen beide karakters is.

Conclusie

Zoals al kort in de vorige alinea werd vermeld, is Thor een vermakelijke film met een goede cast. Veel op- of aanmerkingen zijn er niet te geven, behalve dan dat het liefdeselement prima achterwege had kunnen blijven. Maar goed, de rest van de film compenseert dit losse steekje meteen weer. Thor is een verrassende film die je bij uitstek een lekkere avond film kijken biedt zonder te veel poespas. Het is met een 3D bril op, je ogen lekker laten genieten van al het moois dat voorbij komt. Het maakt daarbij niet uit of je nu een stripfan bent of niet, Thor is namelijk leuk voor een breed publiek.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Vette graphics
  • Goede en gevarieerde cast
  • Verrassende elementen in verhaal

Wat is NOT

  • Flinterdun liefdesverhaal

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren