Machete Blu-ray

Onlangs is Machete verschenen op Blu-ray en DVD. De hakgrage Mexicaan kon mij in de bioscoop al flink vermaken en wist mijn carrière hier op MoviesNET te starten. Nu, enkele maanden, later heb ik de blu-ray hoes in mijn handen. Vanaf daar lacht de mooie Jessica Alba me toe, alsof ze weet wat ik wil gaan zeggen; de Blu-ray release van Machete is een lachertje!

The wrong Mexican!

De grindhouse film van regisseur Robert Rodriguez staat bol van de actie, overdreven momenten en de nodige humor. Vrouwelijk schoon met wapens, explosies puur en alleen voor de explosies en zinloos geweld, het is wat de film drijft. Dat en natuurlijk Danny Trejo die de titelrol op zich neemt. Een Mexicaanse Federale die tijdens zijn werk verraden wordt en daardoor zijn vrouw en kind de dood in jaagt. Getekend voor het leven zoekt hij zijn heil als dagarbeider in Texas. Helaas is daar net een senator bezig om alle illegalen (lees: Mexicanen) zwart te maken en ervoor te zorgen dat ze het land uitgegooid worden. Totdat hij het pad kruist van Machete. They just fucked with the wrong Mexican!

Rodriguez weet in een film die om titelheld Machete draait, bijkarakters te introduceren die net zo interessant zijn als de rol van Trejo zelf. Zo speelt Michelle Rodriguez de harde Luz, Jessica Alba is te zien als de mooie Sartana die immigrantenzaken oplost voor haar werk en zelfs Robert De Niro weet compleet los te gaan in zijn rol als racistische senator McLaughlin. De cast om Trejo heen is sterk en vult elkaar aan. Iedereen lijkt op zijn plek te zijn. Zelfs de rol van de verslaafde April, gespeeld door Lindsey Lohan, is op haar buik geschreven. Terwijl de ledematen in het rond vliegen, de bloedspetters muren mooi rood maken en de vele scheldwoorden uit de speakers knallen, komt toch weer die ene vraag weer boven drijven. Waarom gebruikt Trejo in zijn rol als Machete niet vaker een machete als wapen?

Geen extra’s!

Machete begon ooit als grap; tussen de grindhouse producties van Rodriguez en Quentin Tarantino van enkele jaren terug, draaide de trailer Machete. Een trailer rondom een harde Mexicaan in een land dat geen Mexicanen toestaat. De trailer kreeg zo’n enorme fanbase dat besloten werd daadwerkelijk een script te schrijven waarin alle beelden uit de trailer terug zouden komen. En dat is gelukt. Deze opmerkelijke manier van produceren is nieuw en het leek me ook erg interessant om in een making-off te zien hoe men te werk is gegaan. En daar komt Jessica Alba weer met haar spierwitte glimlach; de Blu-ray heeft totaal geen extra’s!

In een tijd dat er voor uren aan extra’s op een schijfje staan, komt Machete uit op de meest kale manier die je je voor kunt stellen. Waar andere films helemaal laten zien hoe ze tot stand zijn gekomen, geeft Machete je helemaal niets. Sterker nog, de Blu-ray heeft niet eens een menu. Dit betekent dat wanneer je de ondertiteling aan wil passen, je dit via de subtitle-knop op je afstandsbediening moet doen. Wanneer je de film al een stuk bekeken hebt en bij scene x zou willen beginnen heb je ook pech. Doordat er geen menu op de blu-ray te vinden is, is er ook geen mogelijkheid om de scene uit een menu te selecteren. Dat wordt dus gewoon ouderwets scènes doordrukken.

Je kunt zeggen dat het bij de film past, de ruwe, oude sfeer komt op deze manier best goed tot zijn recht. Maar toch, het is inmiddels 2011, we willen meer dan de film alleen. Helemaal bij een film die op zo’n aparte manier tot stand is gekomen. Machete laat qua Blu-ray release dus enorme steken vallen. Fans van de film zullen enigszins teleurgesteld zijn. Zo is het in mijn ogen ook schandalig dat de originele trailer uit de grindhouse productie niet aanwezig is. Dat was toch wel het minimale.

Conclusie

De film Machete is een film die ik fans van actie ten zeerste aan wil raden. Onderhoudende actiescènes, een simpel verhaaltje (Rodriguez gaat tegen het einde van de film een beetje de verkeerde kant op) en een hard spel van Danny Trejo. Het is daarom zo ontzettend jammer dat we totaal geen extra’s krijgen. Iets dat anno 2011 toch echt niet meer kan. Ja Jessica Alba, lach jij maar…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren