New Kids Turbo! Blu-ray

Niemand komt aan Maaskantje! Dat was de boodschap die meer dan een miljoen filmbezoekers afgelopen jaar te horen kregen. De grofgebekte New Kids wisten met hun eerste speelfilm diverse records te verpulveren. Nu de film op DVD en Blu-ray is verschenen, kijken we naar de film en de extra’s die op het schijfje mee zijn geleverd. Natuurlijk met een vette Knoepert in onze handen, jonguh!

Director’s kut

New Kids Turbo is als Director’s Kut verschenen. Dit betekent niet dat de film ook maar ergens veranderd is, of voorzien is van extra beelden. De film op het schijfje is dezelfde versie als die we in de bioscoop zagen. De film waarin de crisis Maaskantje bereikt en de vijf New Kids aso’s zonder werk komen te zitten. Nadat er wat problemen zijn rondom een uitkering wordt besloten gewoon nergens meer voor te betalen. Dit natuurlijk met alle gevolgen van dien. Bier, gevloek en krankzinnige onzin. Wat begint als een statement tegen de regering, verandert Maaskantje al snel in een oorlogsgebied. Wanne koekert!

Waar we in een review normaliter kijken naar verhaal, cinematografie, speciale effecten, acteerprestaties en impact, lijkt dit in een review rondom New Kids Turbo niet nodig. We weten allemaal wat de impact van de film is geweest ten tijde van de draaitijd in de bioscoop. Hoewel regie- en schrijverskoppel Steffen Haars en Flip van der Kuil een vermakend verhaal weten te vertellen, kijkt de gemiddelde kijker toch alleen voor de typische New Kids momenten. De momenten die we kennen uit de serie en hun herintrede doen in de film. De onvermijdelijke ongelukken met rijdende auto’s, het rolletje van “die rooie”, de dood van de Chinees, de problemen met de “wijk-wout” en het lak hebben aan de regels. De film stelt op alle vlakken niet teleur.

Kut extra’s

De schijf is gevuld met een zeventig minuten durende making off special waarvan je misschien enkele delen al op tv voorbij hebt zien komen. Stukje bij beetje nemen de makers je mee en laten ze zien hoe diverse scènes tot stand zijn gekomen. Iets wat vaak resulteert in het onderspugen van de camera, het mishandelen van de cameraman en vele scheten in de microfoon. Het moet je liggen. Als New Kids fan en rasechte Brabander vond ik deze grappen in het begin vermakelijk. Echter, nadat er voor de veertigste keer op de cameralens is gespuugd, is de lol er wel vanaf. Hilarisch is wel het moment waarop één van de New Kids achter de schermen op zijn donder krijgt van zijn moeder omdat hij een bepaalde ziekte als scheldwoord in de mond neemt. Dat mag niet van mama.

De rest van de extra’s zijn redelijk inwisselbaar. Een kijkje bij de première, teasers, trailers en natuurlijk de videoclip van Paul Elstak die het themanummer voor de film verzorgde. Daarnaast zijn er korte extra’s te vinden met namen als “Knoepert “ ”Gradje” en “New Kids in Concert”. Dat laatste is niets meer dan castleden die iets staan te zingen. En we mogen de kut-compilatie niet vergeten. Letterlijk een kutcompilatie; binnen een minuut zien we alle momenten in de film waarbij het woord valt. Boeiend? Niet echt. Vermakelijk? Misschien.

Conclusie

New Kids Turbo geeft fans precies wat ze willen. De humor uit de korte filmpjes die iedereen kent, verwerkt in een speelfilm. Mensen die onbekend zijn met de serie (bestaan ze nog?) zijn in voor een onvergetelijke film. Grofbekkerij met een doel. Dus, gast, jonguh, kut. Gooit die Blu-ray d’r ‘s in dan!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren