Paul

Het zal je maar gebeuren. Je bent samen met je beste maatje een roadtrip door de Verenigde Staten aan het maken en van het een op het andere moment wordt je vakantie verstoord door een buitenaards wezen. Het klinkt als ongeloofwaardig, maar dit is precies wat de twee Britse vrienden en comic-nerds Clive Gollings (Nick Frost) en Graeme Willy (Simon Pegg) overkwam.

Komisch kat en muis-spel

Na een zeer geslaagd bezoek aan de Comic-Con, een enorm grote stripconventie, hebben de vrienden Clive en Graeme een road trip gepland om alle buitenaardse plekken –zoals Area 51 en The Black Mailbox- in de VS te bezoeken. Eenmaal onderweg verongelukt er een auto vlak voor hen. De vrienden zetten hun huurcamper aan de kant om te helpen en plots staan ze oog in oog met de bestuurder van de gecrashte auto, een buitenaards wezen genaamd Paul (stem van Seth Rogen). Paul is op de vlucht en vraagt de heren om hulp… en dat is het begin van een komisch kat en muis-spel.

Een film met als thema road movie is totaal niet vernieuwend, maar toch is Paul van begin tot einde boeiend en kent het verhaal vele komische momenten. Dit is ook wel te verwachten wanneer Simon Pegg (How to Lose Friends & Alienate People, Hot Fuzz) en Nick Frost (The Boat that Rocked, Hot Fuzz) de scriptschrijvers van deze filmkomedie zijn. Dat ze vervolgens samen met Seth Rogen (Knocked Up, The Green Hornet) de hoofdrollen van de film vertolken is vanzelfsprekend nog meer vragen om een flinke lachpartij. Veel diepgang van zowel het verhaal als in de karakters hoef je van deze film niet te verwachten, maar Paul is dan ook een filmkomedie pur sang.

Uitzonderlijk avontuur

Een groot chapeau voor het acteerwerk van Frost en Pegg. De vriendschap tussen hun karakters Clive en Graeme geeft je als kijker een warm gevoel. Het zijn echte dikke maatjes en dit komt goed naar voren in de film. Ze zijn dan misschien nerds en ze bevestigen bestaande vooroordelen, maar daardoor zijn ze niet minder tof. Zij dragen juist het filmverhaal. Ze nemen je namelijk mee op hun uitzonderlijke avontuur en dat lukt ze uitstekend.

Ook Paul zelf moet genoemd worden, want door het verrassend menselijke karakter van het buitenaardse wezen sluit je hem al snel in je hart. Daarbij maken zijn eigenschappen hem tot een erg grappige persoonlijkheid. Natuurlijk bevestigt ook deze film de nodige clichés rondom buitenaardse wezens. Alleen al Paul’s uiterlijk -grote ogen en hoofd met een klein tenger lijf- is uiterst voorspelbaar. Maar de clichés worden met een hele grote knipoog gebracht en dat maakt het weer vermakelijk. Zelfs de film E.T. van Steven Spielberg komt op speelse wijze voorbij.

Conclusie

Als je zin hebt in een spannende en diepgaande film, waarbij je van begin tot het einde op het puntje van je stoel zit, dan kan je beter een andere film kiezen. Maar ben je opzoek naar een heerlijk relaxte film, waarbij je flink kan lachen en de bioscoop met een big smile op je gezicht zal verlaten, dan is Paul de film die je zeker moet gaan kijken. Zelfs wanneer je niet van alienfilms houdt, is dit een aanrader. Paul is namelijk een zeer komische road movie met een leuke twist.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Acteerwerk Frost en Pegg
  • Menselijke karakter Paul
  • Erg komisch

Wat is NOT

  • Another road movie
  • Toch weer clichés rondom buitenaardse wezens

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren