Beste Richard: 3DS, GTA V en revoluties

Richard Leurs en Matthijs Bijl zijn beide eindredacteur bij GamersNET en natuurlijk allebei echte gamers. Ze hebben echter nog één ding gemeen, want Richard en Matthijs delen graag hun mening over alles wat er in de wereld van games gebeurt. Daarom zijn de jongens penvrienden geworden, niets is te gek als ze elkaar om meningen vragen of gewoon even hun hart willen luchten. Eén ding is echter anders dan normaal, want de brievenwisseling is wekelijks op GamersNET te volgen.

Beste Richard,

Het is leuk om te horen dat we dezelfde smaak ongeveer hebben qua shooters. Wolfenstein: Enemy Territory en Call of Duty 4: Modern Warfare zijn twee titels die ik veelvuldig gespeeld hebt en om die reden ook in een clan-verband hebt beoefend. Op gezette tijden trainingen en natuurlijk de fantastische clan-battles. Je vroeg mij in je laatste brief of ik liever samen met iemand anders game, of in mijn eentje. Dit verschilt voor mij per spell. Wanneer ik bijvoorbeeld Heavy Rain aan het spelen ben, doe ik dat liever in mijn eentje, vanwege het feit dat de emotionele ervaring toch persoonlijk beleefd behoort te worden. Maar wanneer ik een potje FIFA of Bad Company 2 doe, is het weer leuk om samen met vrienden gezellig te gamen.

In mijn vorige brief vroeg ik aan jou hoe jij stond tegenover de ontwikkelingen van 3D. Je antwoordde dat je tot op heden nog niet echt positief bent, door het feit dat het nu vooral om de uiterlijke verandering gaat, maar dat het in wezen verder niet veel toevoegt. Ik denk eerlijk gezegd dat 3D ook geen diepgaande verandering in gameplay teweeg zal kunnen brengen, maar ben benieuwd hoe jij je dit dan voorstelt. Daarnaast vroeg je mij of ik, net als jezelf, een 3DS aan ging schaffen. Eerlijk gezegd schrikt het vrij hoge prijskaartje van de handheld mij nog even af van een mogelijke aankoop. De verhalen die ik gehoord hebt, beweren daarnaast ook dat de 3D-beelden leuk zijn, maar na een halfuurtje gamen al uitgezet worden wegens vermoeide ogen en opgewekte hoofdpijn. Dan kan je dus net zo goed bij de ‘oude’ DS blijven. Heb jij ook last van medische mankementen na een poosje gegamed te hebben?

Verder vroeg ik aan jou wat je van de vercasualisering vond. Volgens jou is het enerzijds goed voor ons hardcore gamers dat technische ontwikkelingen, zoals de PlayStation Move en Kinect er dankzij de casual gamer verschijnen, maar dat anderzijds de game industrie er voor moeten waken dat de casual gamer niet alleen het centrum van de belangstelling zal zijn en dat de hardcore gamer keer op keer genegeerd wordt. Hier ben ik het ook volkomen mee eens.

Ook vroeg je mij of ik denk dat Grand Theft Auto V in aantocht is, en zo ja, wat ik er van verwacht. Ja, op de eerste vraag zal ik meteen ja knikken, want dankzij de vele geruchten en het feit dat de GTA-serie het pareltje van Rockstar is, is het vrijwel zeker dat een nieuw deel in aantocht zal zijn. En doordat het laatste deel alweer in 2008 is verschenen, kan het niet anders dat er dit jaar een nieuwe titel wordt aangekondigd. Ik hoop zelf nog op een release eind dit jaar, maar ga helaas al meer uit van begin 2012. En wat ik er van verwacht? Ik hoop dat Rockstar ditmaal zowel een redelijk serieus verhaal als wel een knotsgekke wereld weet neer te zetten, waardoor we van beide wallen kunnen eten. Ik vind persoonlijk GTA: San Andreas de beste game ooit, dus als Rockstar dat een beetje weet te combineren met GTA IV, ben ik een gelukkig man. Ik hoop dan ook van harte dat we ditmaal een grotere omgeving mogen verwachten, gelijk aan die in SA, want GTA IV was mijns inziens toch wat te benauwd. Vond jij dat ook?

Maar over je laatste antwoord op de vierde generatie heb ik nog wat twijfels. Zeker nu vorige week een onderzoek uitwees dat er wereldwijd meer PS3’s dan 360’s zijn verkocht, en die trend alleen nog maar meer in het voordeel van Sony zou doorzetten (ondanks Kinect dus), lijkt het me stug dat Microsoft nog vier jaar bezig zal zijn met de ontwikkeling van de spelcomputer. Maar dat hangt natuurlijk ook samen met welke technologieën je voor een nieuwe console verwacht. Het verschil tussen de tweede en derde generatie is vooral de grafische verandering naar HD, maar wat zou jij dan voor vooruitgang willen zien in een vierde generatie spelcomputers? Hologrammen?

Vol verwachting klopt mijn hart op je antwoord, maar in de tussentijd ga ik proberen om met FIFA ditmaal Schalke alle hoeken van het veld te laten zien. Want laten we eerlijk zijn, na zo’n prachtig eerste goal, verdiende Internazionale zo’n verlies niet.

Game ze,
Matthijs

 1.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Grand Theft Auto IV verscheen in 2008 😉
  Denk dat het Grand Theft Auto V moet zijn. 😀

 2.   
  Fabianb's avatar

  Komt ie in een keer met voetbal aanzetten 🙂

 3.   
  M@tthijs's avatar

  @ GamerGames

  Ik heb het aangepast. Bedankt. 😉

 4.   
  GENERAL_DS's avatar

  spell is fout gespeld, niet om te gaan zeuren. 😛

  leuke columm trouwens 😆

 5.   
  Darth_Dion's avatar

  GTA:SA de beste GTA-game van allemaal?! THANK YOU! 😀

  Eindelijk iemand die deze mening deelt, iedereen heeft het over graphics, ja dat is appels en peren vergelijken (PS2/PS3).

  Je character aanpassen, trainen, auto’s pimpen (ook al is het puur uit verveling al je voor je 500e uur speelt) en naar verscheidene kledingwinkels was veel leuker in GTA:SA dan slechts enkele jasjes en broeken in GTA: IV

  Dus graphics van IV + de mogelijkheden en grootte van SA zou mijn ideale GTA V zijn 🙂

 6.   
  Jarek's avatar

  Darth_Dion schreef, "GTA:SA de beste GTA-game van allemaal?! THANK YOU! 😀
  Eindelijk iemand die deze mening deelt, iedereen heeft het over graphics, ja dat is appels en peren vergelijken (PS2/PS3).
  Je character aanpassen, trainen, auto’s pimpen (ook al is het puur uit verveling al je voor je 500e uur speelt) en naar verscheidene kledingwinkels was veel leuker in GTA:SA dan slechts enkele jasjes en broeken in GTA: IV
  Dus graphics van IV + de mogelijkheden en grootte van SA zou mijn ideale GTA V zijn :)"

  Ik vond vice city ook wel vet. 😀