Tomb Raider: Trilogy

Tomb Raider: de grondlegger van het action-adventure genre. Velen probeerden eraan te tippen, velen faalden. Naughty Dog deed ook een poging en kwam met Uncharted op de proppen. Een geweldig spel van hoge kwaliteit dat zonder moeite haar naam hoog weet te houden. Helaas was dit niet genoeg om Tomb Raider van de troon te stoten, want let’s face it, Tomb Raider heeft iets dat geen enkele action-adventure game kan overtreffen… Lara Croft!

Ze heeft al veel spellen op haar naam staan en nu is ze ook te bewonderen in HD! Er zijn al een aantal HD trilogieën vooraf gegaan, zoals die van God of War, Sly en Prince of Persia. Allemaal vielen ze zeer in de smaak. Maar weet Tomb Raider: Trilogy aan de hiervoor genoemde titels te tippen of heeft het meer weg van een dure drol met glitters erop?

Trilogie?

Sinds Tomb Raider: The Angel of Darkness snapte ik geen fluit meer van het complete verhaal en wist ik ook niet of dit deel zich voor Tomb Raider: Chronicles (het vijfde deel) afspeelde of daarna. Wat ik wel weet is dat deze trilogie de spellen aardig door elkaar heeft gehusseld.

De trilogie bevat drie Tomb Raider-spellen, namelijk Tomb Raider: Legend, Tomb Raider: Anniversary en Tomb Raider: Underworld. Persoonlijk had ik liever de eerste drie Tomb Raider-delen op een schijfje gezien met gelikte graphics, maar ik snap dan ook best dat we hier een paar extra jaartjes op zouden moeten wachten. En nu Square Enix bezig is met een nieuw Tomb Raider-spel zie ik zo snel geen remake meer verschijnen van deze eerdere delen.

Gelukkig bevat de trilogie wel de reboot van de allereerste Tomb Raider, namelijk Tomb Raider: Anniversary, wat een opgepoetste versie is van het PlayStation 2-spel. Tomb Raider: Legend is het zevende deel van de reeks en verscheen één jaar eerder dan Anniversary. Tomb Raider: Underworld was het eerste Tomb Raider spel dat op de PlayStation 3 verscheen. Hoewel dit zonder twijfel het mooiste deel is van het spel, vind ik het toch een suffe toevoeging aan de reeks. Het spel is niet verbeterd en kon naar mijn mening beter vervangen worden door The Angel of Darkness aangezien deze net als de andere inbegrepen games ook verscheen voor de PlayStation 2.

Een eenvoudig uitziende PlayStation 3 game

Ondanks de onlogische keuze van geselecteerde games moet ik zeggen dat dit een geweldige bundel is voor een waardige prijs (€30,-). Het is duidelijk te zien dat Crystal Dynamics niet zomaar een goedkope port heeft afgeleverd. Textures op objecten zijn een stuk scherper, zowel de personages als gebieden bevatten meer kleur, randen zijn niet meer hoekig en Lara’s borsten zijn ronder dan ooit te voren. Je hebt af en toe echt het gevoel alsof je een eenvoudig uitziende PlayStation 3 game aan het spelen bent. En dat moet natuurlijk opgevat worden als een compliment.

De besturing is ook vrijwel hetzelfde gebleven waardoor je jezelf snel zult thuis voelen in deze spellen. Maar helaas hebben de makers er ook voor gekozen om bugs zoals richels, touwen grijpen en vervelende camerastandpunten erin te laten. Wat ik dan wel weer waardeer is dat je net als in de oude spellen secuur te werk moet gaan. Zo zul je echt een goede aanloop moeten nemen als je de sprong naar de overkant van de kapotte brug wilt halen. Hierdoor wordt het spel af en toe knap lastig en dit verlengt de speelduur enorm.

Conclusie

Hoewel ik de keuze van spellen niet zo kan waarderen en ik vind dat Tomb Raider: Underworld een goedkoop aanhangseltje is, voelt de bundel toch ontzettend goed aan. De graphics zijn waanzinnig verbeterd en daarbij zijn het alle drie ook gewoon ontzettend vette spellen. Ben je dus op zoek naar een spel dat je talloze uren bezig zal houden en vind je het wachten op Uncharted: Drake’s Deception nog te lang duren, dan is deze trilogie zeker de moeite waard. En heb je alle drie de spellen uitgespeeld, dan zijn er nog 177 trophies om vrij te spelen: genoeg te doen dus.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Drie vette spellen
 • Visueel ontzettend verbeterd
 • Boobies!

Wat is NOT

 • Spelkeuze kon beter

8

 1.   
  squidgyboy's avatar

  ik had liever tomb raider 1,2,3 gezien op 1 spel dat waren nog eens spellen 😀

 2.   
  JonsoN's avatar

  squidgyboy schreef, "ik had liever tomb raider 1,2,3 gezien op 1 spel dat waren nog eens spellen 😀 "

 3.   
  Carcass's avatar

  drol met glitters erop?

  Nu stel je dat de originele delen flut waren..

 4.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Daarmee wordt de trilogie bedoelt, niet de games op zich.

 5.   
  Hukkel's avatar

  Goed bezig Bas

 6.   
  Gajes859's avatar

  Ik ben minder positief. Zelf heb ik nog niet de behoefte gehad om TR te kopen. Misschien de nieuwste, het genre spreekt me wel aan. Uncharted vond ik daarentegen wel een topper.

 7.   
  Jarek's avatar

  Goed cijfer.

 8.   
  mickey666's avatar

  deze game is tof

 9.   
  FireBallz's avatar

  ik vond eigenlijk Underworld een beetje tegenvallen. Minder goed verhaal, AI van de tegenstanders leken om de 1 of andere manier slechter en de authenticiteit was er gewoon niet.