Crysis 2

New York, het jaar 2023. De Big Apple wordt overspoeld door aliens en een dodelijke epidemie grijpt genadeloos om zich heen. De straten zijn verlaten, gebouwen staan op het punt van instorten en de burgers die er nog zijn proberen kruipend een uitweg te vinden. Geen enkel leger kan het tegen het buitenaardse gespuis opnemen, dus besluit men ten einde raad hun superwapen in te zetten: de Nanosuit 2.0.

Crysis 2 gaat meteen al knallend van start. Een kleine groep mariniers probeert via een onderzeeër New York te bereiken om Prophet en Ghould te helpen de aliens uit de stad te verdrijven. Maar dat deze buitenaardse wezens niet met zich laten sollen, blijkt al meteen. De onderzeeër wordt aangevallen door het gespuis en terwijl al je teamgenoten een pijnlijke dood tegemoet gaan, weet Prophet jou te redden. Dan blijkt dat de arme man het allemaal niet meer aankan: hij draagt zijn Nanosuit aan jou over en schiet zichzelf door zijn hoofd. Veel tijd om bij te komen heb je niet, want als je jouw nieuwe kostuum nog maar net aanhebt, zitten de aliens alweer op je hielen…

Nanosuit

De Nanosuit is wat Crysis 2 onderscheidt van andere shooters. Dit hypertechnologische pak barst van de mogelijkheden en om te overleven zul je ze allemaal moeten gebruiken. Zodra je een nieuw gebied betreedt is het slim om met de Tactical Visor de omgeving te analyseren. Hiermee kun je niet alleen handige informatie over je vijanden opvragen, het apparaatje markeert ook de belangrijkste zaken in het gebied, zoals ammunitiekisten en het missiedoel. Vervolgens is het aan jou om te bepalen welke tactiek in dit geval het beste van pas komt. De Nanosuit heeft namelijk zowel een Armor als een Cloaking modus.

De Armor modus geeft je tijdelijk een extra sterke bepantsering (wat van pas komt als je grote groepen vijanden trotseert), terwijl je in de Cloacking modus enkele seconden onzichtbaar bent. Dit voegt een zeer interessant en tactisch vleugje toe aan de game. Zo kun je bijvoorbeeld ongezien om een groep vijanden heen sluipen, om vervolgens de persoon die de mounted gun aan de achterkant bemant uit te schakelen. Daarna neem jij controle over het wapen en schakel je de grote groep slechteriken met gemak uit. Maak echter niet de denkfout dat Crysis 2 een stealthgame is. Want al kun je in sommige situaties het beste stilletjes te werk gaan, elk level eindigt met een shootout waarbij de vele kogels je om de oren vliegen.

Tijd voor een brilletje?

Voor elke alien die je dood schiet krijg je Nano Particles. Deze punten kun je op elk gewenst moment inwisselen voor handige upgrades voor je Nanosuit. Zo is er bijvoorbeeld een upgrade waardoor je de baan van de kogels kunt zien. Op deze manier kun je goed inschatten waar ze vandaan komen en ren je dus niet als een bezetene door het speelveld op zoek naar je vijand. Ook dit voegt een tactisch aspect toe, wat eens te meer bewijst dat je met een running and gunning-tactiek niet ver zal komen. Maar niet alle informatie kun je uit je pak halen: goed luisteren naar je vijand is ook van belang. Die geven elkaar regelmatig aanwijzingen waaruit je kunt opmaken wat ze van plan zijn. Door hierop te anticiperen kun jij ervoor zorgen dat je allang de benen hebt genomen tegen de tijd dat zij op jouw voormalige schuilplaats zijn.

Maar helaas is de AI niet altijd zo intelligent: het is meer dan eens voorgekomen dat de helft van een groep vijanden me uit alle macht probeerde uit te schakelen, terwijl de andere helft rustig door de omgeving patrouilleerde alsof er niets aan de hand was. Sterker nog, ik heb wel eens gehad dat een vijand bijna letterlijk over mijn benen struikelde en me nog niet zag. Tijd voor een brilletje?

Adembenemend

Zodra je de eerste stap in het apocalyptische New York zet, valt meteen op hoe prachtig de graphics van Crysis 2 zijn. De stad is één grote puinhoop: gebouwen staan op het punt van instorten, het wegdek ligt bijna uit elkaar en sommige straten zijn bezaaid met lijken. Maar hoe gek het ook klinkt, het zag er allemaal prachtig uit. Mede door de prachtige belichting had ik continu het gevoel naar een cutscene in plaats van in-game beelden te kijken. Een dikke pluim daar voor Crytek, want het is ze zonder meer gelukt om (ook op de consoles) grafisch de mooiste game neer te zetten dat momenteel met de hedendaagse technologie bereikt kan worden.

Chaos!

Zoals het een shooter anno 2011 betaamt, bevat Crysis 2 een uitgebreide multiplayermodus. Deze doet qua opzet denken aan Call of Duty: door vijanden te doden en uitdagingen te voltooien krijg je experience points, die je vervolgens kunt gebruiken om je wapen te upgraden, perks te kopen en je eigen klassen samen te stellen. Gaandeweg speel je ook nieuwe modi vrij. Naast de vier gebruikelijke (Team Deathmatch, Free for All, Capture the Flag en Headquarters), bevat Crysis 2 twee opvallende modi, genaamd Extraction en Assault. In Extraction moet het ene team een voorwerp verdedigen, terwijl het andere probeert deze te veroveren en naar hun eigen basis te brengen. Assault daarentegen doet een beetje denken aan Team Sneak in Metal Gear Online: één team heeft geweren en moet vijf objecten beschermen, terwijl het andere team (uitgerust met enkel pistolen) probeert deze te veroveren. Een zeer leuk concept dat voor onvergetelijke matches kan zorgen.

Door de kleine maps en de mogelijkheid om onder andere onzichtbaar te worden, is de Crysis 2 multiplayer één grote chaos. Hierdoor moet je constant op je hoede zijn, want het kan zomaar voorkomen dat er uit het niets een onzichtbare vijand opduikt of dat je plotseling van achter wordt geflankeerd. Vaak komt dit het plezier enkel ten goede, maar op sommige momenten wordt het helaas te chaotisch. Iedereen rent dan als een kip zonder kop door de map in de hoop ergens een vijand voor zijn vizier te krijgen. Dit is jammer, aangezien het tactische aspect op deze manier verloren gaat en dat was nou net een van de sterkste punten van Crysis 2.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn: met Crysis 2 heeft Crytek een dijk van een game afgeleverd. De singleplayer is niets minder dan een acht uur durende adrenaline-rit en ook de multiplayer staat als een huis. De Nanosuit geeft de game een eigen gezicht en voegt een welkom tactisch aspect toe. Jammer van de soms chaotische multiplayer matches, maar dankzij de uitgebreide customization opties mag dit de pret niet drukken. En als kers op de taart ziet Crysis 2 er grafisch ook nog eens adembenemend uit… Wat wil een gamer nog meer?

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • De Nanosuit geeft de game een eigen gezicht
  • Lange singleplayer
  • Grafisch juweeltje
  • Uitgebreide multiplayer

Wat is NOT

  • Bij vlagen domme AI
  • Multiplayer soms té chaotisch

9

  1.   
    toeter83's avatar

    Ik vind het een leuk spel maar meer kan ik er eigenlijk nog niet over zeggen want heb alleen de MP pas gespeeld.

  2.   
    rubenat's avatar

    lijkt me wel een heel mooi spel

  3.   
    Alfa Warrior's avatar

    Vraagje voor console gebruikers: heeft de game last van framedrops?

  4.   
    Cirdan's avatar

    Een hele mooie review van een hele mooie game!

    Zeker geen spijt gehad toen ik Crysis 2 heb gekocht. Het mooiste PS3 game die ik ooit heb gespeeld (en ik heb veel games gespeeld). Geen last van framedrops gehad en je zit continu op de puntje van je stoel^^

  5.   
    tebannet's avatar

    Ik moet dat spel ook maar eens gaan kopen.

  6.   
    crazyshine4722's avatar

    Dit spel is zo gruwelijk vet geen moment spijt ervan gehad dat ik hem heb gekocht. 🙂

  7.   
    Sarge's avatar

    Goede review! Ik ga echter voor BF 3 8)

  8.   
    bender's avatar

    een lange SP? 8 uur vind ik persoonlijk heel erg kort.

  9.   
    Ken2BE's avatar

    bender schreef, "een lange SP? 8 uur vind ik persoonlijk heel erg kort."

    De meeste reviews zeggen tussen de 10 en 12 uur. Ik denk dat ik hem dinsdag ga halen, alleen mijn vraag is ook of er veel framedrops zijn???

  10.   
    Leon's avatar

    Nee, helemaal geen last gehad van framedrops op PS3 versie. Wel af en toe van texture pop ups (dat de textures pas scherp worden naarmate je dichterbij komt), maar dat vind ik persoonlijk niet zo’n probleem.

    bender schreef, "een lange SP? 8 uur vind ik persoonlijk heel erg kort."

    Ja, 8 tot 10 uur. Dat vind ik best lang voor de shooters van tegenwoordig, daar ren je bijna altijd in zes uur doorheen.

  11.   
    matdriks's avatar

    Wat is dat nou AI een min?
    Gast kijk is naar COD, metro, homefront. Dat zijn pas domme AI.
    Geen min punt AI juist een plus punt.

  12.   
    Neolite's avatar

    Wat hij met name bedoelt(denk ik) is dat de AI in sommige gedeeltes van het spel ineens een stuk minder slim overkomt. Dat de AI in het overige gedeelte van het spel wel slim overkomt doet hier niks aan af.

  13.   
    Vinstaro's avatar

    Ik heb het spel sinds gister en moet zeggen:WAT EEN VET SPEL ik speel niet vaak shooters omdat ik het een beetje cliche allemaal aan het worden vind maar dit lijkt wel een film zo mooi is het. als je een full hd 100 hrz tv heb KOPEN hiervoor worden die tv’s gemaakt niet normaal!

  14.   
    Leon's avatar

    matdriks schreef, "Wat is dat nou AI een min?
    Gast kijk is naar COD, metro, homefront. Dat zijn pas domme AI.
    Geen min punt AI juist een plus punt."

    Als je de review had gelezen had je die vraag niet hoeven stellen 😉

  15.   
    twoakrm's avatar

    heb m zelf ook voor de ps3 en ik moet zeggen wat een topper 😆

  16.   
    Kpyne's avatar

    Ik vind dit echt een parel van een spel, maar veel meer liniair dan Crysis (1). Veel minder bewegingsruimte, en dat vind ik wel jammer 🙂 goeie review!

  17.   
    Extremegamer's avatar

    anderhalf uur dit spel bij mijn neef gespeeld en ik ga het zelf ook halen, ik kon bijna niet meer stoppen. 😀

  18.   
    See4urSelf's avatar

    Ongelofelijk wat een mooie game! Dit is een standaard die we vaker moeten gaan zien, want van dit naar Black Ops is van een 5 sterren restaurant naar de snackbar. Niets mis met de snackbar natuurlijk, leuk op z’n tijd. Maar Crysis 2 is waar het volwassen shooter genre zich heerlijk ontpopt!

  19.   
    RinusReetRidder's avatar

    Mooie review maar ik heb de game uit verveling gewoon weer na 2 uurtjes uitgezet. Het nanosuit is niet veel meer dan kiezen tussen cloacken of armor en voor de rest heb je een grafisch pareltje met verder weinig bijzondere gameplay. Omgeving scannen, wat boss fights en verder vrij lineair en zelfs repetitief. Eens ook met Kpyne dat het zonde is dat de game zo weinig vrijheid biedt. Je hebt nauwelijks iets aan voertuigen, dat maakte de eerste Crysis nog juist leuk.

    Misschien later nog maar eens op pakken als er weinig andere leuke games zijn, maar zo speciaal of boeiend vond ik Crysis 2 echt niet.

  20.   
    killingdj0's avatar

    al sinds 24 maart dat ik hem kon spelen dacht ik wow….. AWESOME!

  21.   
    Almelow's avatar

    Ik heb de limited edition gehaald en cker geen spijt van gehad ik vind het een top game. Best wel vreemd maar ik blijf de story campaign maar herhalen ik vind vooral de missie Dead Man Walking mooi
    😀

  22.   
    Houserz's avatar

    Ik heb dit spel gisteren in de bus gekregen , en wat een goede game hebben ze afgeleverd!

    De game is mooi en de moeiklijkheid liegt er niet om, ik speel hem zelf op Veteran en ik vind het heerlijk om soms met mn hart in mn keel, bij te komen ben in een donker hoekje…echt heerlijk!!

  23.   
    RoHoutje's avatar

    Nice dat er lange singleplayer is!

  24.   
    desxeon's avatar

    Het is een vette game, maar de MP vind ik eigelijk geen hol aan.

  25.   
    marklin989's avatar

    kan iemand mij zeggen hoe het op de pc is? qua fps enzo

  26.   
    ReinsNL's avatar

    Mooi spel maar kan helaas merken dat het een port is.

  27.   
    DeAdSeYe's avatar

    ”marklin989″ schreef, "kan iemand mij zeggen hoe het op de pc is? qua fps enzo"

    Ik heb Crysis 2 op de pc gehaald, en het loopt als een zonnetje. De fps ligt meestal ook aan je pc, want als je lagere hardware hebt dan heb je kans tot je FPS lager word.
    Verder voelde de demo als een port aan, maar dat kwam ook mede doordat er teveel mensen aan het zeuren waren voor demo’s. Ze hadden gewoon de basis van de xbox 360 demo gepakt.
    De full version voelt veel minder aan als een console port. Sterker nog, alles is uit Cryengine 3 (pc) omgezet naar console. Dit hebben ze namelijk ook al laten zien in diverse filmpjes. 🙄

    Zelf vind ik dit een mooie game, waar ze zich nu op moeten richten is een betere lobby voor de pc versie. Want soms duurt het wel een aantal minuten voordat ik kan spelen, want dan zitten we met 16 man in een lobby en begint het spel helemaal niet. Enigste minpunt voor mij. 🙂

  28.   
    ms13694's avatar

    Goed spel! Omgevingen zjjn echt heel moooi, maar na een paar uur begint het een btje sai te worden 😳

  29.   
    locoferry's avatar

    bender schreef, "een lange SP? 8 uur vind ik persoonlijk heel erg kort."

    het is langer dan je denkt. ik heb gewoon echt lang die singleplayer gespeeld.
    plus de troféen zijn een echte uitdaging. en de multiplayer is redelijk goed.
    😉

  30.   
    G.Design's avatar

    Sooooo.. Game draaid echt verassend vloeiend op mn laptop. Graphics op Hardcore zonder enige framedrops.. mooi dat er flink aan de engine gescript is. als DX11 komt, zal hij vast minder goed lopen

  31.   
    timishier's avatar

    beste spel van de 21e eeuw 😀

  32.   
    Alfa Warrior's avatar

    Alweer een Crysis 2 review 😛
    Iemand zit weer wat te doen geloof ik.

  33.   
    rubenat's avatar

    echt grappig dat ze de review weer plaatsen

  34.   
    Leon's avatar

    Heb hem alleen even omhoog gezet, omdat veel mensen niet bij zondag kijken 😉

  35.   
    MaTriX's avatar

    Dat heet nieuws opvulling.

    Anyway, top spel en nette review.

  36.   
    HardCoreGamer™'s avatar

    Mooi spel, geniet dagelijks van de Singelplayer. Gisteren aan de multiplayer begonnen en die is inderdaad wat chaotisch (Ben een COD gamer… :P)

  37.   
    JonsoN's avatar

    Goed spel, alleen jammer dat je soms gewoon niet in een server kunt komen.

    Goede review!

  38.   
    Leon's avatar

    GamerGames™ schreef, "Mooi spel, geniet dagelijks van de Singelplayer. Gisteren aan de multiplayer begonnen en die is inderdaad wat chaotisch (Ben een COD gamer… :P)"

    Lol als COD speler is dit inderdaad wel even wennen 😛

  39.   
    nickkok14's avatar

    moet je persee het 1e deel gespeeld hebben om het verhaal een beetje te snappen ??? 🙄

  40.   
    HardCoreGamer™'s avatar

    ”nickkok14″ schreef, "moet je persee het 1e deel gespeeld hebben om het verhaal een beetje te snappen ??? 🙄 "

    Het voordeel is dat er ”bijna” geen diepgang in het verhaal zit. Dus verwacht geen Assassin’s Creed of Uncharted, maar gewoon veel actie, mooie grafisch, en goede gameplay! 🙂

  41.   
    wa@'s avatar

    Crysis 1 had vreselijk hoge systeemeisen al waren de graphics werkelijk schitterend. Hopelijk kan ik deze game op een console spelen zonder haken en ogen,in ieder geval ben ik benieuwd en dat is een goede teken!

  42.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    Wil dit spel echt graag hebben… alleen ja geen geld 😛 maar hij komt vast en zeker in mn collectie 😀

  43.   
    xDafuzey's avatar

    Meschien kopen echt heel meschien ik bedoel met black ops ben ik nog wel een tijdje zoet 😛

  44.   
    bb023's avatar

    hmm de reviews zijn allemaal positief maar ik wacht wel effe op Brink en daarna BF3 ! 😆

  45.   
    jyggns's avatar

    Dat de AI af en toe dom is, dat klopt wel. Maar kan er wel om lachen.
    Ze rennen je bij wijze van nog net niet om ver…
    Het ziet er grafisch zeer goed uit en het speelt lekker.
    De multiplayer vind ik niet chaotisch, maar gelukkig hebben we allemaal een eigen mening :roll:.
    Een echt goed verhaal heb ik nog niet kunnen ontdekken en zit er ook niet in.
    Het gaat puur om de prachtige plaatjes, en het knallen 😆

  46.   
    Fox's avatar

    Nou toen ik de eerste 2 rondens level 50 werd was het voor mij all weer leuk geweest….

  47.   
    Carcass's avatar

    Als ik zo de commentaren hoor dan ben ik bang dat de SP me te saai gaat zijn.. Word toch echt eens tijd voor leuke shooters met open werelden :p

  48.   
    JonsoN's avatar

    Fox schreef, "Nou toen ik de eerste 2 rondens level 50 werd was het voor mij all weer leuk geweest…."

    Overdrijven is ook een vak.

  49.   
    maxmeyer's avatar

    Wat een gruwelijk spel 😀

  50.   
    klskfan's avatar

    WIL HEM ZO GRAAG HEBBEN. maar denk dat ik toch eerst voor saints row 3 ga 🙂

  51.   
    barto89's avatar

    Echt een top spel, mp is niet chaotisch, je hebt gewoon skills nodig.. ook leuke perks in mp..

  52.   
    TheUltimateZerg's avatar

    ik ga er nu mee beginnen 😀 ziet er nu al brilliant uit 😀

  53.   
    FireBallz's avatar

    Kan je in dit spel Double Jumpen/ hoog jumpen , net zoals in Halo?

  54.   
    FireBallz's avatar

    prima spel, voor een tientje opgepikt.