Assassin’s Creed: Brotherhood PC

Assassin’s Creed: Brotherhood zet zoals bekend direct het verhaal voort van het tweede deel. Wederom treed je in de schoenen van Ezio, maar dankzij de nodige plottwisten komt Desmond veelvuldig aan bod. Rome is dit keer dé setting van de game en zoals te verwachten ziet het er tevens op de PC fantastisch uit. Na enkele maanden te hebben gewacht, is het dan ook de vraag of de PC-versie van Brotherhood evengoed een uitstekende ervaring biedt. Het antwoord? Absoluut!

Uplay

Bij de release van Assassin’s Creed II introduceerde Ubisoft een vorm van DRM (digital rights management) die een constante internetverbinding vereiste. De servers van het bedrijf werkten echter nog niet vlekkeloos, waardoor er veelvuldig kritiek is uitgeoefend op deze DRM. Om je als lezer alvast gerust te stellen: Brotherhood hanteert de zojuist genoemde beveiliging niet meer. De game vereist een eenmalige activering die de game koppelt aan je Ubisoft-account. Je opgeslagen spellen kunnen nog steeds online gesynchroniseerd worden, maar er is nu eindelijk de mogelijkheid om de game offline te spelen. Voor de mobiele gamers onder ons een fantastische uitkomst.

Het Uplay dat indertijd geïntroduceerd is, bestaat echter niet langer, want de service is volledig verbeterd. In de huidige bètavorm biedt de game makkelijke ondersteuning voor extra content, het onderhouden van een profiel en het managen van vrienden. Zoals bekend kun je met Uplay-punten extra content vrijkopen voor diverse games, een feature die ik zeer kan waarderen. Als laatste voelt de huidige Uplay minder ‘agressief’ aan dan zijn voorganger; het voelt niet langer aan als een vorm van DRM. Mede dankzij het niet hoeven gebruiken van de disc om te spelen, daar zijn PC-gamers tamelijk (lees: behoorlijk) lui in, kan ik Uplay zeer waarderen; je kunt overal de game spelen.

Besturing

Hoewel ik intens wist te genieten van de PC-versie van Assassin’s Creed II, wist één element mijn bloeddruk te laten stijgen: het gebruik van Xbox 360-icoontjes. Er is niks mis met de ondersteuning van een controller, maar wanneer je gevraagd wordt om diverse Xbox 360-knoppen in te drukken, terwijl je een toetsenbord in handen hebt, dan werkt dat aardig tenenkrommend. Brotherhood gaat hier echter gelukkig vanaf en toont eindelijk gewone PC-icoontjes. Qua besturing is de game geoptimaliseerd voor zowel muis en toetsenbord als controller, waardoor het geheel gewoon heerlijk weg speelt met elke soort besturing.

Optimalisatie

Wat betreft de systeemeisen kan ik concluderen dat Brotherhood uitzonderlijk goed geoptimaliseerd is. Zelfs met een relatief oude configuratie is de game nog steeds op hoge resoluties te spelen, ondanks dat er grafisch gezien flink is gepoetst aan de engine ten opzichte van Assassin’s Creed II. Brotherhood komt audiovisueel gezien helemaal tot zijn recht op de PC en dat zien we natuurlijk graag. Toch heeft Ubisoft nog altijd een handje van kleding die ergens in steekt of bepaalde animaties die niet helemaal realistisch ogen.

Multiplayer-perikelen

Zoals bekend bevat Brotherhood een intense multiplayer die acht enthousiaste sluipmoordenaars tegenover elkaar zet. Waar de multiplayer van Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 weleens problemen kon ondervinden op de PC, heeft Brotherhood relatief minder last hiervan. Net zoals op de console kun je alleen of samen met vrienden een sessie opzoeken, waarbij één persoon de host is. Het duurde vaak echter vijf tot tien minuten voordat ik een sessie wist te vinden en ook daadwerkelijk was verbonden.

Een probleem dat namelijk op kan duiken, is het verlies van de verbinding met de Uplay-server. Hierdoor word je geforceerd om terug te keren naar de singleplayer, die vervolgens niet langer in staat is om een verbinding te krijgen met de eerder genoemde server. Hierdoor dien je Brotherhood opnieuw te starten en via het menu van de singleplayer de multiplayer op te starten, om weer aan de slag te kunnen. Het probleem doet zich niet vaak voor, maar het kan wel een storingsfactor zijn.

Naast het zojuist genoemde probleem werkt de multiplayer gewoonweg vlekkeloos. De menu’s van zowel de multiplayer als de singleplayer zijn gemakkelijk om door te navigeren en het customizen werkt eveneens probleemloos. Tel hier ook nog eens bij op dat zowel de multiplayer als de singleplayer extra content bevatten op de PC, en we hebben een game om van te smullen.

Conclusie

Het heeft wederom een half jaar mogen duren, maar Brotherhood is op de PC ook om van te smullen. De Uplay-service is aanzienlijk verbeterd binnen een jaar tijd en doet zich niet langer voor als enkel een vorm van DRM, maar ook als een uitgebreide, online service. Verder is Brotherhood erg goed geoptimaliseerd, want de game heeft soepele systeemeisen en er is eindelijk sprake van PC-icoontjes. Hoewel de multiplayer nog niet geheel vlekkeloos werkt, mag dit geen domper zijn op de ervaring, want de PC-versie bevat ook nog eens extra, gratis content.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Soepele systeemeisen
 • Gratis content
 • Uplay-service sterk verbeterd
 • PC-icoontjes!

Wat is NOT

 • Uplay-server nog niet geheel stabiel

9

 1.   
  HellViperX's avatar

  mooie game 🙂

 2.   
  ms13694's avatar

  Grrr mp doet het niet hier!

 3.   
  RoHoutje's avatar

  0.3 punt hoger dan op de consoles. Het moet dan wel een topper zijn op de pc. 🙂

 4.   
  Fabianb's avatar

  Op de xbox heb je wel veel last van internet storingen, ik weet niet of dat nog steeds zo is maar heb hem wel mede hierdoor alweer verkocht. Het duurde voor mij simpelweg gemiddeld een half uur om een game te vinden, dan kon ik wel een potje spelen maar daarna ging het weer opnieuw en moest ik weer een game gaan zoeken. Erg jammer dat ze geen goede servers aan het begin hebben gemaakt of iets dergelijks. Verder een erg leuke game en leuke sfeer! 😉

 5.   
  Alfa Warrior's avatar

  Rohost schreef, "0.3 punt hoger dan op de consoles. Het moet dan wel een topper zijn op de pc. 🙂 "

  Die punten zijn een mening he, vergeet dat niet en niet te vergeten dat er bij de PC versie dingen zitten die er bij de Xbox360 / PS3 niet zijn.

 6.   
  Superwasbeer's avatar

  Eindelijk op PC 😀

 7.   
  Koen45's avatar

  Echt een schitterend spel. 🙂

 8.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Ik ben gister tegen een crash aan gelopen die steeds komt na een dialoog. Met Desmond en zijn crew die praten over de driehoeken op de muur. Na die dialoog krijg ik steeds een crash. Dus als het niet wordt opgelost kan ik hem niet meer uitspelen. Heeft misschien iemand een tip om dit op te lossen. Eerder heb ik geen problemen gehad met crashes. Het werkte vlekkeloos.

 9.   
  theis's avatar

  dat multiplayer probleem heb ik 4 keer per uur, best wel irritant. meestal kan ik net 1 potje spelen en dan knalt ie er weer uit. Ik hoop dat ze het snel fixen. voor de rest wel een echte topper!
  echt genieten.

 10.   
  Coldkiller_NL's avatar

  Eerst had ik het probleem dat het joinen van een sessie heel lang duurt maar ik heb wat poorten in mijn router geopent en nu zit ik in een sessie binnen 2 minuten! 😀
  Maar deze game is echt vet, voor iedereen die twijfelt om de game te kopen, het is echt geen geld verspilling! 9,5!!! 8)

 11.   
  callofurkan's avatar

  lijkt leuk ik had de eerste best leuk !??!???!??!??!!!11 😆

 12.   
  Cyb3rp3n0zah's avatar

  hele vette game

 13.   
  starfucker's avatar

  hoe zet je poorten open in je router??

 14.   
  TexMix's avatar

  Mooie game, echt waar. Ik speel het zelf op de PC maar dan met XBox Wireless Controller. Werkt echt optimaal! 🙂

 15.   
  Fatal1ty's avatar

  Brotherhood is mn eerste,
  Maar wat een geweldige game ! 🙂

 16.   
  jipjan's avatar

  Een van de beste games die ik in een tijd heb gespeeld 🙂

 17.   
  FireBallz's avatar

  Ik vind dit de leukste Ac die ik ooit gespeeld heb. Ik heb Ac rev niet gespeeld, misschien ga ik dat nog doen, maar ik vond Ac4 de grootste tegenvaller. Mijn rijtje van volgorde best naar slecht: Ac Broh – Ac2 – Ac1 – Ac3 – Ac4. Naar de reviews gok ik dat Revelations tussen Ac1 en Ac3 terugkomt.